Šéf komunistů: Povolební vyjednávání začnou hned v neděli

26.10.2013 19:48

Žádná nervozita, žádné napětí. Komunisté na svém jednání výkonného výboru pouze zhodnotili volební výsledky a to, jak bude postupováno, co se týče volebních mandátů. „Nijak jsme neslavili a šampaňské nebouchali. My se k výsledkům stavíme velmi racionálně,“ prozradil ParlamentnímListům.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Šéf komunistů: Povolební vyjednávání začnou hned v neděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Sečteno, podtrženo. ČSSD letos získala 50 poslanců, druhé ANO má 47 mandátů, a třetí KSČM pak 33. TOP 09 bude mít 26 poslanců, ODS 16. KDU-ČSL a Úsvit mají po 14 poslancích. Vyplývá to z volebního modelu na základě výsledků voleb z téměř všech okrsků.

Komunisté sice skončili třetí a budou mít v nynější sněmovně více mandátů, než dosud, nad volebními výsledky ale nijak nejásají. Problém totiž bude v tom, jak a s kým a hlavně kdo bude skládat vládní koalici. Podle předsedy Vojtěcha Filipa teď budou důležité ty úplně první rozhovory lídrů stran, které se do Poslanecké sněmovny dostaly.

„Já se s panem předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a panem Babišem setkám dnes večer v České televizi. Další postup bude záležet na tom, jak se spolu dohodneme,“ řekl dnes na novinářském brífinku po jednání výkonného výboru KSČM Filip. Podle něj povolební jednání začnou hned v neděli. Ráno také zasedne ustavující schůze klubu KSČM.

Trojice bude vyjednávat o programu

„Pro nás bude důležitá programová shoda. Výkonný výbor schválil proto pracovní vyjednávací skupinu, kde bude Jiří Dolejš, Miroslav Opálka a Petr Branný. Tato skupina bude nalézat s jinými stranami priority, které by mohla KSČM uplatnit v Poslanecké sněmovně,“ sdělil k tomu Filip a zdůraznil, že komunisté budou usilovat minimálně o vedení ve třech sněmovních výborech.

„Je třeba poděkovat voličům, že dali hlas právě KSČM. K samotnému výsledku chci pouze podotknout, že KSČM je jedinou stranou, která zvýšila počet svých voličů o sto tisíc a oproti krajským volbám o padesát tisíc. Rád bych ale popřál vítězné straně, aby se jí podařilo nastartovat proces, že dojde ke změně politiky v České republice. Vzkaz voličů je jasný a to, že změna je a byla nutná,“ řekl dále Filip.

Co se týče povolebního vyjednávání, tak naznačil, že bude velmi složité. Podle jeho slov se ale KSČM rozhodně nebude bránit jednáním se žádným z lídrů stran, co se do sněmovny probojovaly a to o změně způsobu a obsahu vládnutí.

"Tento záměr prezentovaly před volbami všechny subjekty, nyní se uvidí, zda nešlo v některých případech, jako dříve, jen o plané předvolební sliby," poznamenal Filip.

Chtějí ekonomický růst

Základními východisky pro povolební vyjednávání jsou pro KSČM její programové priority. Jde především o opatření k nastartování ekonomického růstu a snižování nezaměstnanosti, zavedení daňové progrese, o prosazení zákona o majetkových přiznáních a zákona o obecném referendu, o zrušení zákona o tzv. církevních restitucích a druhého pilíře důchodového systému.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš ParlamentnímListům. cz prozradil, že jednání stranického výkonného výboru dnes po sečtení volebních výsledků "bylo velmi rychlé, velmi pracovní, a velmi racionální".

"Šampaňské u nás rozhodně nebouchalo. Nyní musíme nastavit způsob vyjednávání podle rozdělení mandátů," dodal Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…