Senátoři nechtějí zrušení „osoby blízké“. Poslanci ale mají jiný názor

06.09.2011 10:06

Poslanci dnes mají znovu rozhodnout o novele, která výrazně omezuje výmluvy řidičů na osobu blízkou. Předlohu ale v červenci poslancům vrátil Senát s tím, že mají ustanovení, které se týká osoby blízké, vypustit. Podle horní komory totiž není v souladu s ústavou. To ale odmítá ministr dopravy Pavel Dobeš.

Senátoři nechtějí zrušení „osoby blízké“. Poslanci ale mají jiný názor
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta s Karolínou Peake

Cílem novely je omezit využívání institutu tak zvané osoby blízké. Podle sněmovní verze by za automobil ručil vlastník. Pokud by jiný řidič v jeho voze udělal přestupek, byl by to právě vlastník, kdo by musel zaplatit až desetitisícovou pokutu.

Úprava by se vztahovala na přestupky zachycené automatickým radarem a na nedovolené zastavení. Senátoři ale na začátku léta, kdy normu projednávali, upozornili na to, že není možné člověka potrestat za věc, které se nedopustil.

„Pokud chceme odstranit problém zneužívání ‚osoby blízké‘, je potřeba se v každém případě podívat jednak na systém automatického snímání kamerami nebo fotografování, možná doplněním, aby tam byl živý policista aspoň v místech, kde se tyto přestupky nejvíce páchají. A v dalším případě se podívat znovu na ústavu a na trestní právo, co se v té věci dá dělat, abychom obstáli třeba při stížnosti na Ústavní soud," navrhoval tehdy změnit úpravu senátor z ČSSD Karel Korytář.

Kubera: Zrušení k ničemu nevede

I senátor z ODS byl proti zrušení osoby blízké. „Toto k ničemu nevede. Má to pouze uspokojit někoho, kdo si myslí, že to něco vyřeší. Nejvíc to štve ty, co se nevymluvili na osobu blízkou, tak ti pak ve výzkumech budou říkat: ‚Jen ať jim dají!‘ Ve chvíli, kdy se oni dostanou do té situace - a takové případy jsou - tak se najednou vymluví na ‚osobu blízkou‘, " vyjadřil před časem své rozhořčení nad nedokonalou formulací v silničním zákoně senátor Kubera.

Omezení institutu osoby blízké naopak obhajuje ministr dopravy Pavel Dobeš. Podle něj přispěje k bezpečnosti silničního provozu.

„Ten návrh sám o sobě není protiústavní. Alespoň podle názoru ministerstva dopravy. A co se týče omezení institutu osoby blízké, myslím, že je to jen ku prospěchu těch, kteří opravdu dobře řídí, kvalitně plní pravidla a povinnosti řidiče," vysvětlil Dobeš dnes v rozhovoru pro Radiožurnál.

Rozhlas upozornil, že sněmovna dnes bude projednávat senátní i poslanecký návrh novely zákona.  

„Za předpokladu, že bude vybrána dnes platnost sněmovní verze, začne zákon platit až od 19. ledna 2013. V tomto případě pak dojde k tomu, že bude výmluva na osobu blízkou výrazně omezena," dodal v Ranním Interview Radiožurnálu znalec dopravních zákonů Jan Kněžínek.

Dnes ve sněmovně:

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…