Sněmovna vyzvala vládu, aby odstranila nedostatky v občanském zákoníku

27.11.2013 21:31

Sněmovna dnes vyzvala budoucí vládu, aby podle zkušeností s novým občanským zákoníkem provedla rozbor a navrhla do konce příštího roku novelizaci jeho sporných pasáží. Poslanci to uvedli v doprovodném usnesení k zákonnému opatření o daňových změnách, které souvisejí s rekodifikací soukromého práva.

Sněmovna vyzvala vládu, aby odstranila nedostatky v občanském zákoníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Občanský zákoník bude účinný od ledna. Jde o rozsáhlý kodex, který čítá přes tři tisíce paragrafů. Nově upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy.

Rozprava poslanců k předloze měnící daňové zákony se stočila právě k novému občanskému zákoníku. Řada poslanců poukazovala na to, že jeho účinnost nastane příliš brzy a není dostatek času na přípravy, ať jde o justici, občany nebo firmy. Například Jiří Dolejš (KSČM) neúspěšně navrhl, aby sněmovna přerušila projednávání této předlohy do doby, než vláda předloží a sněmovna projedná návrh na odložení účinnosti.

Tejc vyslal žádost vládě, aby odstranila nedostatky v občanském zákoníku

Žádost vůči vládě vznesl Jeroným Tejc (ČSSD). "Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR, aby na základě vyhodnocení zkušeností z praxe provedla analýzu nového občanského zákoníku a na základě takto získaných výsledků navrhla novelu zákona odstraňující jeho nejvážnější problémy, nedostatky a nejasnosti, a to nejpozději do konce roku 2014," stojí mimo jiné v přijatém usnesení.

Sněmovna také odhlasovala návrh poslankyně ANO, právničky Heleny Válkové, v němž konstatuje, že účinnost nového občanského zákoníku a souvisejících právních předpisů k 1. lednu 2014 byla stanovena na nepřiměřeně krátkou dobu neodpovídající ani rozsahu, ani závažnosti legislativních změn v právním řádu. Odložení účinnosti zákoníku i souvisejících norem před plánovanou účinností už však neumožňuje ani mimořádné zkrácený legislativní proces, stojí v usnesení.

Hrozba právního chaosu

Neschválení zákonného opatření, které mění daňové zákony, by pak podle usnesení sněmovny od ledna vedlo k právnímu chaosu a rizikům při výběru daní. Přičemž vzhledem k délce legislativního procesu nelze tyto normy v pozměněné podobě předložit a projednat.

"Jsme si vědomi toho, že občanský zákoník účinný od 1. ledna 2014 s ohledem na nedostatečnou přípravu na jeho aplikaci v praxi, rozsáhlou diskontinuitu oproti dosavadní právní úpravě a nedůslednou provázanost s ostatními právními předpisy přináší řadu rizik, možných negativních dopadů a povede pravděpodobně ke snížení právní jistoty občanů a ke zvýšení nepředvídatelnosti soudních rozhodnutí," odhlasovali poslanci.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) poukazoval na to, že většina evropských států měla kratší lhůtu pro účinnost občanských zákoníků. Například Maďarsko podle něj na to mělo půl roku, zatímco ČR téměř dva roky. Připustil, že v novém občanském zákoníků můžou být chyby. "Žádné lidské dílo nemůže být dokonalé," podotkl. Zdůraznil však, že dosavadní zákoník z roku 1964 nevyhovuje. "Zdaleka se neblížíme tomu, jak vypadá evropský standard občanského práva," řekl.

Premiér v demisi Jiří Rusnok hájil postup vlády, která podle něj dospěla k závěru, že pokud se proces rekodifikace podaří dokončit ve stanoveném termínu, nastane méně škod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…