Socialistická obsese, nechápu to. Jste jako Chládek, ten také pořád něco měnil. Ministryně školství pod palbou ODS

27.10.2015 17:21

Poslanci odhlasovali v prvním čtení tzv. školskou novelu, která zavede povinný poslední rok mateřské školy, jednotné přijímací zkoušky na střední školy a povinnou maturitu z matematiky pro některé obory. ODS navrhovala zamítnutí normy, to ale poslanci neodhlasovali. Předlohu naopak poslali do výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. „Je to jakási socialistická obsese, že tímto směrem je potřeba změnit naše školství,“ nesouhlasil s novelou předseda ODS Petr Fiala. „Vůbec nechápu, že s tím vláda přišla,“ komentoval to i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Socialistická obsese, nechápu to. Jste jako Chládek, ten také pořád něco měnil. Ministryně školství pod palbou ODS
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Poslanci dnes projednávali téměř pět hodin školskou novelu, která zavede povinný poslední rok mateřské školy, jednotné přijímací zkoušky na střední školy a povinnou maturitu z matematiky pro některé obory.

Normu pro poslance představila ministryně školství Kateřina Valachová. Například uvedla fakta k povinné předškolní docházce. Poslední rok předškolního vzdělávání by měl být podle jejích slov povinný od září 2017. "Co se týká této povinnosti, pak bych jenom chtěla upozornit na to, že se nejedná o obdobu povinné školní docházky, tak jak ji známe následně od šesti let věku, ale jedná se o povinné předškolní vzdělávání, které v tuto chvíli využívá 90 procent dětí," řekla k tomu.

Od povinného roku v mateřské škole si slibuje snížení počtu odkladů pro nástup do základní školy, které se týkají zhruba každého čtvrtého předškoláka, lepší adaptaci dětí při přechodu na základní školu a také zmírnění sociálních rozdílů mezi dětmi.

„Novinka by měla zjednodušit začleňování sociálně znevýhodněných dětí do běžných škol,“ zdůraznila také.

První jednotné přijímací zkoušky z češtiny a matematiky by se měly konat na jaře 2017. Povinná maturita z matematiky by měla být od roku 2021 nejprve na středních školách, v nichž se vyučuje v dostatečném rozsahu, u ostatních bude zavedena později. Maturanti pak budou mít tři povinné předměty pro společnou část zkoušky, vedle matematiky ještě češtinu a cizí jazyk.

Od jednotných přijímacích zkoušek na střední školy ministerstvo očekává objektivnější zjištění předpokladů pro studium jednotlivých uchazečů. Výjimku z jednotných přijímaček by měly mít jen střední školy s talentovou zkouškou, tedy konzervatoře, umělecké školy a sportovní gymnázia.

„Celkovým motivem normy je zvýšení kvality vzdělávání v našich školách a zvýšení pozornosti učitelů směrem k dětem,“ uvedla dnes Valachová s tím, že navrhovaná úprava nebude mít dopad ve vztahu k rovnosti mužů a žen ani jiné diskriminační dopady.

„Jsem si vědoma toho, že jakékoliv změny vyvolávají debaty, a chci vás vyzvat ke korektní a věcné debatě, ke které vám budu nápomocna i já osobně, abychom dokázali najít shodu,“ dodala Valachová.

Její slova se ale nelíbila předsedovi ODS Petru Fialovi. Zmínil, že chápe, že když je Valachová nová v tomto rezortu, tak chce přinést nějakou změnu ve vzdělávání, ale prý i její předchůdce Marcel Chládek (ČSSD) nastoloval v tomtéž neustále nějaké změny. Ty ale nikam v podstatě nevedly.

Je to jen a pouze socialistická obsese!

„Možná si vzpomenete, že to není tak dlouho, co jsme v této Sněmovně probírali nebo procházeli novelu školského zákona, a také ji přijali. Já mám pocit, že to bylo někdy na jaře tohoto roku. Neuplynul ani rok a setkáváme se tady znovu, abychom znovu otevřeli školský zákon a znovu prováděli nějaké změny. Už samotný ten fakt by nás měl zneklidňovat," zmínil k normě Fiala.

Podle něj rozhodně není dobré neustále a překotně upravovat a "vylepšovat" školský zákon. "Změny jsme již slyšeli od ministra Chládka, a to hlavně na povinné předškolní vzdělávání. Je to asi skutečně spíše než nějaká iniciativa paní ministryně Valachové jakási socialistická obsese, že tímto směrem je potřeba co nejrychleji naše školství změnit a upravit,“ pronesl Fiala a otázal se:

"Proč by měly všechny děti chodit do mateřské školy? Proč bychom měli všechny děti k tomu nutit?“ posléze upozornil na další nesmyslnosti nových úprav.

„Paní ministryně tady ve svém vystoupení mluvila o tom, že základní motivací, proč to všechno děláme, je zlepšení kvality naší vzdělávací soustavy našich škol. Neslyšel jsem ale jediný argument, jediný důvod, proč by právě tato opatření měla kvalitu našich škol zlepšit..." řekl a naopak zdůraznil, že všechna opatření předkládaná Valachovou jsou ve své podstatě zbytečná, nesmyslná, byrokratická a kvalitu našeho školství nezlepší ani v tom nejmenším.

Podle něj se dnes kvůli častým změnám ve školství stává, že mnohdy děti maturují v 19 letech a mnohdy až ve dvaceti. „Jednotné přijímací zkoušky jsou zbytečné a nepřinese to lepší výsledek. Podívejte se, kdo dnes studuje na střední škole. To neodstraníte jednotnými přijímacími zkouškami...“ uvedl Fiala a dodal: „Než něco uděláme v zákoně, tak bychom měli pokračovat v debatě, jakou chceme maturitní zkoušku. Bude zachována ta praxe, že chceme maturitu jednotnou?“

Je to neodpovědné...

Zavádět nyní nějaké novinky ve vyúce odporuje dle Fialy dlouholeté zvyklosti Česka, ovšem změny nelze zdůvodňovat tím, že jsou zaběhlým trendem v zahraničí od nás na Západ. „Zavádět nyní do fungování českého školství nějaké novinky - a to dokonce od roku 2017 - mi připadá dokonce velmi neodpovědné,“ dodal Fiala s tím, že ministerstvo školství by mělo spíše řešit špatné financování škol na krajích.

„Paní ministryně potvrdila mé obavy, že to je ideologický návrh zákona. A divím se těm vládním stranám, které samy sebe neoznačují za levicové strany, že takový návrh sem pustily,“ komentoval předlohu i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura s tím, že vůbec nechápe, že s tím vláda přišla. I on naznačoval, že jde o „socialistickou předlohu“. "Myslím, že návrh na zamítnutí v prvém čtení je oprávněný, že paradoxně žádná změna je lepší než překotné a neuvážené změny," zmínil.

Návrh ODS ale nakonec nevyšel. Naopak poslanci normu hlasováním poslali do výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Poslanci se kromě toho také hádali o tom, zda by měla na školách probíhat i výchova dětí. „V tuto chvíli škola supluje výchovu rodičů, neboť ti nemají na děti čas,“ poukázala komunistka Marta Semelová.

Předseda poslanecké frakce KDU-ČSL Jiří Mihola uvedl, že ani lidovci nedávají novele stoprocentní souhlas, ale byl by prý nerad, aby kvůli "neuralgickému bodu", kterým je povinný předškolní rok, celý zákon spadl ze stolu.

Valachová: Nevstoupil do mne nějaký socialistický ďas!

Ministryně Valachová po výše zmíněných poznámkách vysvětlila, že nejde slepě po nějaké stopě svého předchůdce a musí odmítnout i nějaký ideologický náboj předkládaného návrhu nebo i to, že by do ní znenadání vletěl "socialistický ďas", ovšem jako ministr plní prý pouze úkoly vlády, která se tímto směrem zavázala jít k voličům.

V rozpravě vystoupil třeba i poslanec Ivan Pilný (ANO). Zdůraznil, že by očekával od tohoto zákona výraznou podporu talentů. „Očekával bych, že ta změna nám v tomto přinese razantní změnu, ale tento zákon to určitě nedělá,“ uvedl.

„Paní ministryně je velmi mladá, a kdyby to nebylo politicky nekorektní, tak bych řekl i velmi krásná. Ale tím pádem si nepamatuje, jak a proč se schvalovala Listina základních práv a svobod,“ sdělil poslanec Marek Benda z ODS. Podle něj jsou jedním z největších nebezpečí, které představují totality, pokusy o zasahování do rodin, pokusy o to odebírat děti do nějakého typu kolektivních zařízení. Proto prý žádá, aby normu posoudil i ústavně právní sněmovní výbor, který by měl říct, zda je možné předepsat povinný ročník mateřské školy. To mu ale poslanci nakonec neprohlasovali.

...nezodpovědný flákač Babiš

Protože normu poslanci probírali bezmála pět hodin, nakonec si z pořadu schůze vyřadili další body, například změny v podpoře sportu či zpřísnění církevního zákona. To se ale nelíbilo opozici. Proti tomu důrazně protestoval například předseda poslanecké frakce TOP 09/STAN Miroslav Kalousek, který mimo jiné upozornil, že podpora sportu je úzce propojená s předchozí školskou novelou, a zmínil, že Sněmovna vyřadila body, na nichž se dohodla, že dnes projedná, neboť se to nemohlo projednat v pátek, protože ministr financí je "nezodpovědný flákač".

Prý poslanci TOP 09 za to nemohou, že se školský zákon probíral tak dlouho. „A to jsem se přitom já ani jednou do debaty nepřihlásil,“ zmínil.

Poznámku o Babišovi učinil hlavně proto, že dnes někteří poslanci silně dávali najevo, že koalice požádala o mimořádnou schůzi, aby stihla projednat a schválit vyšší zdanění hazardu, jenže namísto toho, aby ministr financí Andrej Babiš (ANO) seděl ve Sněmovně, tak chybí. Prý odjel s dětmi na dovolenou do Dubaje. Přitom to bylo právě hnutí ANO, které minulý týden o mimořádné jednání Sněmovny požádalo.

„Promiňte, nezodpovědný flákač je v tomto případě definice, nikoliv urážka,“ zmínil ještě Kalousek po napomenutí místopředsedy Sněmovny Petra Gazdíka (TOP 09/STAN) stran toho, že by se měl vyhnout urážek.

"Ale jestliže vám to nevrátíme teď na této schůzi, tak to vůbec neznamená, že vám to nevrátíme vůbec. A protože na rozdíl od vás nejsme amatéři, tak vás to bude bolet, kolegové! Zapomeňte na nějaké dohody, nejste schopni je dodržovat,“ dodal Kalousek a upozornil na to, že se poslanecké kluby dohodly na nějakém dnešním scénáři, ale najednou je vše jinak.

„Asi je úmysl dnes mimořádnou schůzi vůbec nezačít,“ naznačil posléze šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Zbyněk Stanjura (ODS) poté poukázal na to, že má za chviličku začít mimořádná schůze, ale ve Sněmovně sedí přitom ze 16 ministrů jen jeden. „Je tady jen Ťok. Kde jsou ostatní ministři?“ otázal se Stanjura a ukázal na prázdná místa za sebou. Klub KSČM si nakonec vzal patnáctiminutovou přestávku pro jednání svých poslanců. Následovala desetiminutová přestávka pro jiný klub.

Vyšší zdanění hazardu v nedohlednu

Nakonec si poslanci po hádkách do pořadu schůze opět zařadili alespoň novelu zákona o církvích a náboženských společnostech. K tomu ale měl připomínku opět Kalousek.

„Mám radost, že byl učiněn alespoň půlkrok k dohodě... Je ale vidět z vaší reakce, jak si ceníte podpory sportu a jak strašnou hrůzu máte z nepřítomnosti absentéra,“ sdělil Kalousek ironicky, neboť Sněmovna se dnes k mimořádné schůzi o vyšším zdanění hazardu asi už nedostane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…