Sociolog: ODS je mrtvá. Už leží na hřbitově

16.04.2013 13:01

Nejnovější průzkum veřejného mínění agentury STEM opět potvrzuje strmý pád ODS. Kdysi nejvýraznější straně v zemi by nyní v případě sněmovních voleb dalo svůj hlas pouze 8,9 % lidí. Sociolog Petr Hampl ParlamentnímListům.cz řekl, že ODS je už zcela mrtvá. „Je lepší a snazší značku ODS už úplně zahodit a začít budovat nějakou novou,“ uvedl.

Sociolog: ODS je mrtvá. Už leží na hřbitově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Sociální demokraté mají podporu 27,7 procenta respondentů. Aktuálně si však pohoršili i jindy rostoucí komunisté, získali by 10,3 %. To KSČM po delším čase posouvá až na třetí místo za vládní TOP 09, která získala 11,4 %.

Do sněmovny by se ovšem probily pouze zmíněné čtyři strany. SPOZ průzkum přisuzuje podporu 4,3 %, KDU-ČSL 4,1 % a Stranu zelených by volilo 2,4 procenta respondentů.

Celý průzkum ZDE

Sociolog Petr Hampl, který se zabývá marketingem, vidí perspektivy ODS velmi nedobře. Podle něho je značka ODS již mrtvá a nelze s tím asi už nic dělat.

ODS může slíbit cokoliv, nikdo jí neuvěří

„Jako člověk, který komentuje politické dění, ale profesně se živí marketingem, si myslím, že značka ODS jednoduše umřela. Je mrtvá. Pokud bych dával marketingovou obchodní radu, tak bych řekl, že je lepší a snazší značku ODS už úplně zahodit a začít budovat nějaký nový brand (značku - pozn. redakce) a snažit se dělat něco jiného, než pokoušet se s takto poškozenou značkou něco vytvářet. Dnes, když na jakýkoli program dáte značku ODS, tak ho znehodnotíte. To je základní problém. Může to být do jisté míry nezasloužené, ale je to fakt,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hampl.

Podle Hampla již lidé nebudou věřit ODS, ať slíbí cokoli, neboť své sliby již porušila mnohokrát a již to překročilo akceptovatelnou mez.

Tohle už je hřbitov…

„Je to o porušování slibů, ale i tom, že ta značka je v podvědomí občanů spojována s aférami. A to dokonce i s aférami, za které ODS objektivně nemůže, ale lidé si je s ODS spojují. Co s tím? To je, jako když máte auto, čtyři modely se vám nepovedou, všechny jsou extrémně poruchové, tak pod touto značkou už asi nic neprodáte. Nemá smysl udržovat takovou značku. V marketingu se tomu někdy říká hřbitov značek. Značka ODS se patrně na tomto hřbitovu nyní nachází. ODS, ať už nyní udělá cokoli, tak jenom kvůli tomu, že to je ODS, tak to bude skoro k ničemu,“ dodal Hampl.

Podle politologa Jana Bureše doplácí ODS na kroky TOP 09, protože Nečasova vláda je vnímána jako vláda ODS a akce z dílny TOP 09 často poškozují voliče ODS.

Personální krize, chybí jim výrazné osobnosti

„ODS navíc neumí pozitivně komunikovat vlastní program. Lidé nevidí, že by pro ně něco konkrétního udělala. ODS se neumí prezentovat. Nečas je vnímán jako velmi slabý premiér a jako faktický spíše Kalousek. Voliče TOP 09 ale udržuje populární Schwarzenberg a Kalousek je neodradí. ODS nikoho takového nemá. ODS útočí na TOP 09 kvůli sKartám a na ČSSD kvůli ÚSTR, ale sama neodkáže předložit voliči: Tohle jsme pro tebe udělali, díky tomuhle se máš a budeš mít lépe. Voliči ODS neví, co ODS pozitivního prosadila a co chce prosadit,“ řekl redakci Bureš.

ODS trpí podle něho i personální krizí a nemá populární osobu jako má TOP 09 v osobě Karla Schwarzenberga. „Politici ODS nejsou schopni oslovit a zaujmout veřejnost. První místopředseda ODS Martin Kuba je nevýrazný, přestože si od něj ODS hodně slibovala. On mluví spíše takovým byrokratickým jazykem, nemá charisma, které by oslovilo. Nečas se mnohdy chová jako hysterka. Dřívější voliči ODS nevidí pozitivní důvod, proč ji volit,“ říká Bureš.

Zklamaní voliči nejdou k TOP 09, nemají koho volit

Podle něho ale je zajímavé, že patrně bývalí podporovatelé ODS nepřechází tolik k TOP 09, ale spíš zůstávají ve vzduchoprázdnu a nemají koho volit. „TOP 09 se drží kolem těch 11 až 14 procent, kdyby získala voliče ODS, musela by mít před dvacet procent. Čili ti voliči ODS jsou nyní bezprizorní, jsou znechucení, zklamaní, na politiku kašlou a nechtějí teď nikoho volit. Otázka je, co bude s těmito voliči. Zatím nemají jinou stranu. Ale nevěří Kalouskovi a tomu svůj hlas také nedají,“ dodal Bureš.

Kritické hlasy směrem k vedení zaznívají delší dobu i zevnitř ODS. Nedávno pro ParlamentníListy.cz senátor za ODS Zdeněk Schwarz uvedl, že současné vedení strany už mělo být dávno pryč. Schwarz sice podle svých slov průzkumy moc vážně nebere, nicméně k tomu, aby věděl, jak na tom ODS je, ani průzkumy nepotřebuje. Stačí mu prý mnoho ohlasů od občanů, které dostává a z nichž vidí, že naštvanost na ODS je veliká.

„Říkal jsem, že vedení už mělo dávno odstoupit. Tohle udržování vlády je taková agónie, která nikam nevede a nic nepřináší. Nepřináší to body, ale naopak nám je ztrácí. Ta všeobecná naštvanost lidí je veliká. ODS se nevzchopila a situace je alarmující. Čekal jsem, že se to na kongresu změní a že přijde nová parta a někdo se chytne za nos. Je přece logické, že když nejsou výsledky, tak by z toho měl někdo vyvodit odpovědnost,“ uvedl senátor.

ODS se musí zbavit zlodějů

Značně kriticky se k vedení své strany staví i europoslanec Hynek Fajmon. Ten v posledním rozhovoru pro server ParlamentníchListů.cz řekl, že nový programový dokument své strany Agenda 2014 ani nečetl, protože se tím podle něho ODS stejně řídit nebude. Čtení dokumentu by podle něho byla ztráta času.

Ztrátu důvěry v ODS snižují i kauzy s odhalenými korupčníky. „Politické strany u nás, včetně ODS, jsou plné lidí, které zajímají pouze veřejné penězovody a dotace a zakázky. Řada z nich se podílí na zlodějinách včetně zákonodárců, jako byl pan Pekárek nebo pan Novák. To fatálně snižuje důvěru veřejnosti v celý demokratický systém. S takovými lidmi se musíme rozloučit,“ řekl nedávno europoslanec Fajmon.

K výsledkům průzkumu se aktuálně pro ParlamentníListy.cz. vyjádřil europoslanec ODS Ivo Strejček, který míní, že jde o dlouhodobý trend a ten má dlouhodobé příčiny. "Přestali jsme účinně hájit zájmy drobných obyčejných lidí, kteří nechtějí nic jiného, než aby se jim politika nepletla do jejich životů. Stačí příklad z posledních dnů 'přípojky'. Vždyť se poslechněme, co říkáme, jak to říkáme, kdo to říká a koho zájmy hájíme. A pak není třeba příliš dumat nad příčinami našeho pádu," konstatoval Strejček.

Poslaneca bývalý pražský primátor Pavel Bém okomentoval průzkum stručně: "Mám lakonickou odpověd: Smutné, velmi smutné," napsal v SMS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…