Soudruzi z Ameriky udělali chybu. Ne, agresivně rozvracejí svět záměrně. Kníže, Filip, Sobotka i Okamura odpověděli na Kellerův útok na USA

26.08.2014 4:40

ANKETA Europoslanec ČSSD Jan Keller uvedl, že válka proti terorismu, vedená již třináct let USA a některými evropskými státy, rozvrátila oblasti Sýrie a Iráku a počet teroristů se tam nesnížil, útoků i obětí naopak přibývá. Tato politika USA je podle něho neúspěšná a chybná.

Soudruzi z Ameriky udělali chybu. Ne, agresivně rozvracejí svět záměrně. Kníže, Filip, Sobotka i Okamura odpověděli na Kellerův útok na USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

„Ukazuje se, že válka proti terorismu, vedená již třináct let Spojenými státy a některými dalšími evropskými zeměmi, rozvrátila oblasti Sýrie a Iráku, aniž by se tam počet teroristů snížil. Naopak, počet útoků a obětí roste. To značí dost zjevně neúspěch takové politiky a ukazuje se, že celá dosavadní politika podpory americké války proti terorismu byla chybná,“ říká europoslanec Jan Keller (více ZDE).

A jaký mají pohled na věc čeští politici? Někteří Kellera kritizují, někteří s ním souhlasí. A někteří mají podezření, že vzestup terorismu a násilí v Iráku a Sýrii i jinde ve světě se neděje kvůli chybě americké politiky, ale že je to přímo záměrem vlády Spojených států, aby Amerika mohla lépe ovládat svět. Také to prý může být v ekonomickém a politickém zájmu nadnárodních skupin oligarchů navázaných na administrativu USA.

Útoky na muslimské země a zabíjení civilistů musí jednoznačně vyvolat protireakci

Toto odpověděli ParlamentnímListům.cz naši politici. „Myslím si, že má profesor Keller pravdu a tvrdí to mnoho dalších odborníků,“ uvedl předseda KSČM a poslanec Vojtěch Filip.

„Má lepší politiku?“ reagoval na Kellera stručně předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Problém je složitější, ale je jednoznačné, že útoky na muslimské země, zabíjení civilistů, a často pod falešnou záminkou, musí jednoznačně vyvolat protireakci. Jediné řešení je mír – což je ovšem to nejtěžší a vyžaduje to v prvé řadě větší empatii Američanů i Evropanů pro mentalitu a potřeby místních,“ uvedl předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pan Keller zapomněl, co teroristé udělali v Evropě i USA a že boj proti terorismu je bojem za hodnoty demokracie. Tím, že se bojuje mimo euroamerický prostor, nejsou teroristické útoky v našem prostoru. Žádná válka není bez chyby, ale nesmíme zapomenout na džihád a cíle teroristů. Snad si pan Keller alespoň na něco vzpomene,“ říká místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

To by také mohl říci, že díky zapojení USA do druhé světové války došlo k rozvrácení Německé říše

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa připomíná, že válku proti terorismu nevedou pouze USA či NATO, ale i řada jiných zemí, které jsou přímou součástí mezinárodních koalic, nebo na nich participují.

„Jak v Iráku, tak v Sýrii byla snaha odstranit autoritářský režim. Problémem je, že tyto státy nebyly schopny vyřešit problémy obyvatel a zajistit jejich bezpečnost. Aktivita radikálů, teroristických skupin i jednotek Islámského státu dlouhodobě destabilizují bezpečnostní situaci v řadě zemí. Takže zužovat vinu za tuto nestabilitu na USA není objektivní. Ocitáme se v období, kdy etnická nepřátelství, špatné životní podmínky a nedostatek základních potravin jsou živnou půdou pro tato nedemokratická hnutí směřující k potlačování lidských práv, migraci či etnickým čistkám. K tomu nemohou být hluché ani slepé žádné demokratické země. Ale pravdou také je, že se poněkud zapomnělo na to, že bezpečnost významně souvisí s životní úrovní, a chtělo to i mezinárodní podporu obyvatelům postižených zemí. Včetně podpory k rozvoji hospodářství,“ vysvětlil Seďa.

 „Tvrzení pana Kellera je hodně zjednodušené a po pravdě nemohu uvěřit, že by to někdo tak vzdělaný jako pan profesor řekl. To by také mohl příště říci, že díky zapojení USA do druhé světové války došlo k rozvrácení fungující Německé říše a v Československu byl nastolen komunismus,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Sympatické na panu Kellerovi je, že se nebojí kritizovat vlastní stranu a její vedení za spolupodíl na této politice. Česká republika je ale součástí uvedené koalice a nese svůj díl spoluodpovědnosti. V hodnocení se s ním však zásadně rozcházím. Jistě, protiteroristická koalice se dopustila i chyb, ale dedukce pana Kellera jsou zavádějící, chybné a nešťastné. Za vysloveně liché považuji hodnocení situace v Sýrii. I dnes nám některé články a videa připomínají zvrácenost předmětných teroristických organizací. Nemějme krátkou paměť,“ vyzývá europoslanec ANO Pavel Telička.

Plíživé zavedení globálního totálního režimu s dohledem vševidoucího oka

„Chybná není politika boje proti teroristům, chybné jsou pouze způsoby, kterými se provádí. Provádí se s velkými ztrátami na životech civilistů a často se za boj proti terorismu vydávají sobecké zájmy USA,“ reagoval předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

Poslanec ČSSD Richard Dolejš uvedl, že v zásadě se závěry Jana Kellera souhlasí. „Otázka však spočívá v tom, zda reálnou politikou USA je boj proti terorismu, nebo systematické rozvracení různých státních struktur. To může být v ekonomickém a politickém zájmu nadnárodních skupin oligarchů navázaných na administrativu USA. Když se dívám na roli USA v souvislosti s vývojem na Ukrajině, kde se v zájmu podpory demokratických euroatlantických hodnot otevřel prostor polofašistickým skupinám, tak mám o některých aktivitách USA jisté pochybnosti. Tím však nebagatelizuji nebezpečí islámského fundamentalismu a terorismu,“ upozorňuje poslanec.

„Na druhou stranu jediný hmatatelný výsledek tohoto boje lze spatřovat v omezení občanských práv a svobod v demokratických státech, a to ve prospěch represivního státního aparátu a tajných služeb. Bezbřehým způsobem narostlo šmírování občanů na internetu, špiclování a odposlechy. To nepovažuji za normální stav pro demokracii. Boj proti terorismu musí být efektivní, ale nemůže být záminkou k plíživému zavedení policejního státu a globálního autoritativního režimu, který by chtěl mít lidi a myšlení lidí systémem ´božího oka´ pod totální kontrolou a vlivem. S tím bychom se neměli smiřovat. To nemá s demokracií a ochranou lidských práv nic společného,“ dodal Richard Dolejš.

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

Američané potřebují vytvořit obraz nepřítele k disciplinování Evropy

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf s Kellerem souhlasí. Zmínil, že byl v roce 1999 a v roce 2002 v Iráku ještě před svržení Saddáma Husajna Američany a pohyboval se po Iráku bez problémů bez jakékoli ochranky.

„Když jsem tam byl vloni v srpnu, tak na cestě z letiště do hotelu jsem absolvoval 15 vojenských check pointů. V jiném městě byl zase na každých padesáti metrech nějaký voják. V Sýrii jsem byl za Háfize al-Asada a tam se dalo normálně pohybovat po ulicích bez pocitu nebezpečí. Na hlavní ulici v Bagdádu se dnes za bílého dne střílí. Celý ten koncept boje s terorismem je špatně vůči těm zemím i světu. Tento princip nediferencuje a nehledá spojence, kdy by se vytvořila fronta, která by izolovala teroristy. Myslím si, že to bylo použito i na omezení občanských a lidských práv v samotných Spojených státech a zostření dohledu nad obyvatelstvem. Sadadám Husajn byl sekulární diktátor a Bašár Asad je člověk reformně naladěný a má západní vzdělání. Sekulární státy byly v tomto regionu spojencem Západu. Prestiž Západu takto hloupě vedeným bojem proti terorismu klesla. Boj proti terorismu je spojen i s tím, že USA potřebují obraz viditelného nepřítele, a tak chtějí vytvořit jednotnou frontu Západu a disciplinovat Evropu. Tuto funkci nyní plní i útok na Rusko,“ vysvětlil Ransdorf.      

„Na výroky pana europoslance Kellera se poslední dobou velmi obtížně reaguje. Jedná se vždy o takové ´pecky´, které nestojí za komentář. Omlouvám se,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

Podle senátora Jaroslava Doubravy má Keller naprostou pravdu. „Oni nevedli válku proti terorismu. Válku vedli a všude vedou jen pro své zájmy. Vydrancovat nerostné bohatství a zotročit lidi, kteří za ubohou mzdu, která jim umožní maximálně živořit, musí pro jejich firmy dřít celé dny. A Sýrie, Libye, Irák a další země? Nejde o boj proti terorismu, ale o nerostné bohatství a o to, že výtěžek z něj rozumné vedení napadených zemí využívalo ku prospěchu svých občanů. A strach, že by jejich občané chtěli to samé. Nepodceňuji hrozbu islámu, ale islám nás neohrožuje z pouští Blízkého východu, kde je doma, ale v ulicích západoevropských měst. Od imigrantů přichází ohrožení naší bezpečnosti a našich hodnot. Nepleťme se muslimům do jejich zemí a oni ať se nepletou k nám,“ dodal senátor. 

Že by někde soudruzi z USA a jejich podržtašky udělali chybu?

 „Ano, nestabilita těchto regionů je nabíledni a tragické následky arabského ´jara´ také. Pro některé politické trendy je to možná úspěch. Teď se bojuje o ekonomickou kolonizaci Afriky. Západní svět a USA se snaží dohnat předstih Číny. Boj s teroristy, které jste pomáhal vycvičit, nebo kteří u vás studovali, je mnohem těžší,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.  

„Že by někde soudruzi z USA a jejich podržtašky udělali chybu? Bylo-li řečeno panem profesorem toto, naprosto souhlasím. Heslo ´demokracii rozšíříme, i kdyby neměl zůstat kámen na kameni´ má úspěch toliko u zbrojařů. Chápu, že dotčené místní obyvatelstvo je názoru jiného. Nevděčníci jedni nevděční... Po tom všem už vůbec nechápu, jak někomu vůbec mohla vadit zeď v Matiční ulici,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Terorismus ve světě existuje. A i když ho vyspělý svět pomáhal vytvořit a vojenské prostředky jsou proti němu málo účinné, tak nějaká obrana před touto hrozbou se bezprostředně použít musí. Rozvoj zaostalých oblastí světa a řešení sociálních problémů konfliktů je běh na dlouhou trať,“ domnívá se místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

 „Že by konečně nějaký sociální demokrat řekl, jak se věci opravdu mají? Jistě, že to tak je. Cožpak byly ve zmíněných zemích teroristické útoky, než tam vstoupila noha ´osvoboditelů´? Je na čase začít nazývat věci pravým jménem. A pan Keller, jehož si za tato slova vážím, učinil první krok směrem k nám, kteří to konzistentně tvrdíme již dlouho,“ komentuje poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Pouček o tom, že za veškeré problémy a zlo může Amerika jsem se za svůj život naposlouchal už dost. Expanze islámu a řádění islamistických teroristů probíhá na všech kontinentech jako entrée neúprosné pokračující islamizace. Bez ohledu na aktivity USA. Nastavené parametry demokratických a lidskoprávních hodnot i legislativy vylučují obranu před ní. Varování prozíravých podceňujeme, varovné signály zřejmě nenacházejí sluchu představitelů velmocí a EU. A že už jsou hodně hlasité. S panem profesorem Kellerem v mnohém souhlasím, v tomto případě zaměnil příčinu a následek. Tím neříkám, že všechny akce USA v boji s islámským terorem byly správné a zdařilé,“ říká senátor Pavel Lebeda.  

Řízení světového vývoje prostřednictvím chaosu a zatažení Evropy do zbrojních výdajů

„V KSČM již dlouho kritizuje USA za jejich agresivní imperiální politiku. Tato politika zcela zjevně neslouží k nastolení míru, ale je ve vleku amerických zbrojních firem, které si chtějí vyzkoušet nové zbraně. Tuto politiku odmítá celý svět, který nestojí o světový pořádek pod dohledem amerického četníka. Bohužel si toto neuvědomuje ministr zahraničí za ČSSD Lubomír Zaorálek, který se chová zcela v souladu s touto neúspěšnou agresivní politikou USA místo vytváření svébytné mírové zahraniční politiky České republiky,“ zlobí se europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Asi má pan europoslanec jiné informace nebo jiný pohled na svět. Jaká by byla jeho odpověď na otázku: ´a jaký by byl svět, kdyby USA i ostatní nic nedělaly těch 13 let proti terorismu?“ uvedl senátor Zdeněk Schwarz.

„Sdílím názor pana profesora. Kladu si však otázky, zda nejde o snahu řízení světového vývoje prostřednictvím chaosu či promyšlené zatažení Evropy do zbrojních výdajů,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„S tím, co řekl pan Keller, nesouhlasím,“ reagoval poslanec TOP 09 Rom Kostřica.

„Co říká europoslanec Keller, je pravda. To, co USA dělají, naopak vede k eskalaci terorismu,“ podotkl poslanec KSČM Vojtěch Adam.  

„Opět mi nezbývá nic jiného než s kolegou Kellerem souhlasit,“ říká poslanec ČSSD Stanislav Huml.

ISIS a CIA versus Asad

Islámský stát (ISIL či ISIS) je radikální islamistická teroristická organizace původem z Iráku. Na jím dobytém území vyhlásila samostatný stát stejného jména, ten se rozprostírá na poměrně velkých částech území států Iráku a Sýrie a není mezinárodně uznán žádnou zemí. Jeho stoupenci vyhlásili tento stát za chalífát, který si nárokuje náboženskou autoritu nad všemi muslimy na světě a usiluje o vládu nad všemi muslimy obývanými územími.

Objevují se informace, že bojovníci proti syrskému prezidentu Asadovi byli vycvičeni americkou CIA a velením Speciálních Sil v tajném táboře v Jordánsku v roce 2012 – dle informovaných jordánských činitelů. Američané, Turci a jordánská tajná služba vedli ve městě Safawi ( na pouštím severu země) výcvikovou základnu pro syrské rebely, jako na objednávku nedaleko hranic jak se Sýrií, tak s Irákem. Objevily se též spekulace, že mezi těmito rekruty byli i džihádisté působící v ISIS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…