Sověti se tu v roce 1945 chovali jako dobyvatelé: znásilňovali, plenili. Nenávistný hlupák, chudák a nácek i zvěrstva. Slova Tomáše Klvani mají ostrou dohru

24.03.2015 4:37

ANKETA Novinář a hostující profesor na New York University Tomáš Klvaňa, který působil též jako zmocněnec vlády pro komunikaci programu raketové obrany, v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že Rudá armáda v roce 1945 Československo neosvobodila, ale dobyla. Jeden totalitní režim byl prý v krátké době nahrazen jiným.

Sověti se tu v roce 1945 chovali jako dobyvatelé: znásilňovali, plenili. Nenávistný hlupák, chudák a nácek i zvěrstva. Slova Tomáše Klvani mají ostrou dohru
Foto: Archiv TK
Popisek: Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa

„Nešlo podle mě o žádné osvobození. Rudá armáda Československo dobyla. Jeden totalitní režim byl v krátké době nahrazen jiným,“ řekl ParlamentnímListům.cz Klvaňa.

I za rodinu pana Klvani položily životy statisíce ruských vojáků

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o těch slovech Tomáše Klvani myslí. Drtivá většina, a to i z pravice, s ním nesouhlasí. Politici se vyjadřovali dosti ostře.

„Já jsem to zažil. Každé osvobození obyčejně, pokud se děje ozbrojenou silou, tak je to zároveň dobývání. Nebudiž o tom pochyby, že jsme to tehdá všichni chápali jako osvobození, když tedy Rudá armáda vyhnala nacisty z větší části Československa. Že Josif Vissarionovič Stalin už tehdá myslel na to, že si tu zemi přivlastní, to je taky pravda. Nicméně my jsme k tomu sami docela zdatně přispěli volebními výsledky, kde jsme dali třetinu hlasů komunistické straně, slabostí a nemocí prezidenta Beneše, neschopností demokratických politiků se postavit pevně proti komunistům. Tak došlo únoru,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.   

„Ale nesmíme zapomenout, že tu před tím byly skoro tři roky času, kdy jsme měli šanci zůstati svobodní. K tomu bychom ovšem potřebovali odvahu našich politiků jít do toho. Jak známo, Finům se to podařilo. I Rakušanům, kteří měli v zemi dokonce ruská okupační vojska do roku 1955. My jsme se vzdali. Proto tedy nesouhlasím úplně s tím, co Tomáš Klvaňa řekl. Samozřejmě Stalin nechtěl osvobozovat, chtěl dobývat, ale pro nás to bylo tehdá osvobození od nacistů a že to dopadlo, jak to dopadlo, je z velké míry naše vlastní vina,“ dodal Schwarzenberg.   

„Pan Klvaňa lže, nebo je nevzdělaný. Doporučuji, ať si přečte americké nebo britské či sovětské dokumenty případně Postupimskou dohodu,“ reagoval předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Jen hodně velký a nenávistný hlupák může zpochybňovat válku s nacisty. Mimochodem bez Rudé armády by tu dnes u nás pravděpodobně nežil jediný rusofob, jelikož by nacisté je i nás již dávno vyhladili. Promiňte – je odporné takové výroky vůbec komentovat. Protože i za rodinu pana Klvani položily životy statisíce ruských vojáků,“ rozhořčil se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Nesouhlasím. Podíl Rudé armády na osvobození Československa je nezpochybnitelný. Přestože nejsem rusofil, toto přepisování historických faktů mi velmi vadí a považuji to za velmi nebezpečné,“ říká první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

„Faktem je, že fašismus byl záhy nahrazen komunismem. Ale v tom ostatním bych historii moc tak neměnil. Bylo by lepší vzhledem k budoucímu, kdyby nás osvobodili Američané, ale to už je pouhé kdyby. Moc si vážím vojáků USA i Rusů, kteří u nás padli. Těm bychom měli děkovat i dnes. Ale v roce 1969 na nějakých vratech ve vesnici u České Lípy bylo údajně napsáno: ´1945 – šest let jsme na vás čekali, 1968 – tisíc let toho budeme litovat. SSSR sám rokem 1968 i svou rolí v padesátých letech naděje části občanů na férové přátelství zničil. Proto dnes užší vztah s Ruskem nechci. To je se svobodou neslučitelné. Ale příkrý jako pan Klvaňa bych nebyl. Fašismus byl ohromné zlo. Komunismus o to horší, že mu pomáhaly domácí davy,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.  

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi Tomáš Klvaňa hovoří jako ideolog bez ohledu na historické události. „Nelze přece před veřejností zaměňovat rok 1945 – rok osvobození Československa s událostmi z února 1948 či s Pražským jarem 1968. To, že existovala dohoda o demarkační linii v případě osvobozování Spojenců nejenom našeho území, je také historickou skutečností. Proto by bylo vhodné, aby současné strany sporu o průjezd amerických jednotek přes naše území vycházely z ověřených faktů a z reality, nikoli ze svých ideologických a populistických postupů,“ vysvětluje Seďa.

Znásilňovali, plenili, jako válečnou kořist odváželi celé průmyslové celky…

„Myslím si o tom, že se vytratil zdravý rozum. Bylo by hezké, kdyby ten pán toto řekl v roce 1945. Copak by s ním asi dav dobytých obyvatel udělal?“ míní poslanec KDU-ČSL Jiří Junek.

Podle poslance KSČM Jana Klána by si měl Tomáš Klvaňa zopakovat dějepis. „Účelově falšuje a překrucuje dějiny. Měl by si uvědomit, kdo byli Spojenci a kdo nepřátelé. Jeho výrok považuji za nesmyslný a ohrožující pro výklad samotných událostí druhé světové války,“ míní poslanec Klán.

„Tomáš Klvaňa má v podstatě pravdu. Prahu ´osvobodili´ den po skončení války, chovali se jako dobyvatelé: znásilňovali, plenili, jako válečnou kořist odváželi celé průmyslové celky. Zanechali zde ´poradce´ KGB a tak dále se známými důsledky. Ale je třeba připomenout, že zavlečení Československa do sovětské sféry vlivu nastartoval Beneš svou cestou do Moskvy 1943, od níž ho Churchill zrazoval a kde bez jakéhokoli mandátu nechal podepsat Smlouvu o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci mezi ČSR SSSR,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Takové blbosti jsem naposledy četl v článku Sidonie Dědinové v Česko-bavorských výhledech, která označovala 9. květen 1945 za bolševicko-benešovský puč. Pan Klvaňa by si měl nejprve něco nastudovat. Neví o tom nic. Neví, jaký byl pocit lidí a jaká byla situace v tehdejším Československu. Při osvobozování ČSR padlo 140 tisíc sovětských vojáků. Jestli chce toto vymazat z dějin, tak je blázen a neslušný člověk,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Pan Klvaňa není ve svém názoru zcela osamocen. Hitler si to myslel také,“ reagoval europoslanec za ČSSD Jan Keller.

Můj dědeček si v protinacistickém odboji užil své…

„To nemá smysl komentovat. Pan Klvaňa evidentně provokuje a zřejmě nemá elementární znalosti historie. Tím ale nezmění fakt, že rozhodující část naší země osvobodila Rudá armáda a život při tom položilo 150 tisíc sovětských vojáků. Pamatuji si z dětství, jak byli rodiče za toto vděčni a jak podporovali materiálně ke konci války ruské partyzány a jak jeden z nich, Leonid Kalčuk, v květnu 1975 přijel po letech na návštěvu a jak to bylo dojemné. O tom pan Klvaňa nemá ani ponětí a připomíná mi mimozemšťana,“ říká předseda SPO a senátor Jan Veleba.  

„Nemám slov. Myslím, že to bylo jinak, a to, co bylo potom, je něco jiného,“ reagoval poslanec ANO Bronislav Schwarz.

„Myslím si, že Tomáš Klvaňa má pravdu. Ti vojáci, jejichž obětí si osobně vážím, neznali pravé cíle Stalina, ale ten měl svůj plán jasný, jak dokládá už konference v Teheránu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz europoslanec STAN Stanislav Polčák.

„Já opravdu nemohu říct zcela otevřeně, co si o panu Klvaňovi opravdu myslím, protože bych musel použít slova nevhodná pro veřejný prostor. Snaha o přepisování historie je zcela absurdní a šílená a já jsem rád, že můj dědeček, který si v protinacistickém odboji užil své a přišel o svého otce, se těchto snah nedožil. Pana Klvaňu nechci nikdy poznat osobně, neboť bych měl problém své výtky udržet pouze v rovině verbální,“ řekl poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit.

Mám ho za chudáka. Schvaluje Lidice, Ležáky a další zvěrstva?

„Odpověď je jednoduchá. Pan Klvaňa se cítí být potomkem německých nacistů a schvaluje Lidice, Ležáky a další zvěrstva? Mám ho za chudáka,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Nejsem ten, kdo by v rámci jedné či druhé ideologie měnil dějiny. Rudá armáda nás osvobodila. A nespojoval bych to ani s rokem 1948, ani s rokem 1968,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pan Klvaňa patrně chyběl v hodinách dějepisu. Možná ani nikdy neměl možnost osobně se setkat s pamětníky,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec

„Ten výrok o dobytí Československa Rudou armádou považuji za pitomost a nemá cenu se k němu více vyjadřovat,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Faktem je, že kdyby nás osvobodily západní armády, život v naší zemi by asi vypadal jinak. Stejně tak je fakt, že tehdejší zakladatelé komunistické strany si následný vývoj představovali taky trochu jinak – aspoň dle toho, co říkal jeden z nich, kterého jsem kdysi znal. Na druhou stranu takto otáčet zásluhy Rudé armády na osvobození naší vlasti považuji za urážku všech, kdo v boji proti nacistům položili životy,“ říká poslanec Úsvitu Martin Lank.

Poslankyně ČSSD Dana Váhalová uvedla, že s Klvaňou nesouhlasí: „Možná se měl pan profesor v rámci své novinářské práce setkat s pamětníky a veterány druhé světové války. SSSR společně se Spojenci v antihitlerovské koalici zachránili náš národ před vyhlazením. Za to jim všem patří obrovský dík bez jakékoli pochybnosti.“

Americko-německá čtvrtá říše

„K takové tuposti se snad ani nevyjadřovat. Je to důkaz, kam až může zajít nenávist, hloupost a nedostatky ve vzdělání. Ano, sovětská armáda za cenu statisíců životů svých vojáků skutečně musela porazit německou armádu, tedy dobýt prostor jí obsazený. Pan Klvaňa asi netuší, jak byla Rudá armáda očekávána a nakonec vítána v Praze. Měl by se seznámit s tím, kdo na konci války zcela nesmyslně bombardoval Prahu, Plzeň, Ústí nad Labem, kde nesmyslně umírali lidé. Ať se seznámí s plánem Němců na naše vyhlazení. Úcta k těm, kteří položili život za to, že dnes žijeme, by panu Klvaňovi slušela více. Pan Klvaňa se vyjadřuje v duchu vyjádření pana Jaceňuka, že Rudá armáda udělala invazi na Ukrajinu a do Německa. Je to v plně souladu s názory dnešních neonacistických ukrajinských přátel USA a Německa. V roce 1945 aspoň USA bojovaly po boku Sovětského svazu proti nacismu. Nyní bojují USA po boku nacistů proti Rusku. Nechtěl jsem se dožít toho, že budeme protektorátem americko-německé čtvrté říše,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.   

Podle europoslankyně KSČM Kateřiny Konečné se Tomáš Klvaňa velice mýlí: „Patrně si neuvědomuje miliony obětí nacismu, mezi které patřili i občané Československa. Historii nelze ani měnit, ani účelově překrucovat, jak se snaží pan Klvaňa. Lidé, kteří přežili koncentrační tábory a nacistická vězení, jsou a budou i pro další generace svědky tohoto utrpení. Rudá armáda je neodmyslitelným osvoboditelem Československa a bezesporu jí patří naše poděkování.“

„To jsou pouhé hloupé plky. Ty lze těžko komentovat. Navíc sféry vlivu byly domluveny spojenci na Jaltě. A naše země byla bohužel Západem hozena přes palubu a stala se součástí východní zóny. To byla krutá realita,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Jeho rusofobie již hraničí s paranoiou

„Názor pana Klvani mě doslova šokoval. Jeho rusofobie již hraničí s paranoiou. Tím poraženým Rudou armádou ve druhé světové válce nebyl nikdo jiný než nacistické Německo, které české země šest let okupovalo. Pan Klvaňa by se možná měl vrátit do školy a zopakovat si dějepis,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

„Nevím, kdo je ten pán, ale pokud má maturitní vysvědčení, pak asi podvodem, a měl by ho vrátit,“ reagoval na dotaz poslanec ODS Petr Bendl.

„Jsem přesvědčen, že názor většiny národa byl diametrálně jiný než názor pana Klvani. Zpochybňování aktu osvobození Československa Sovětskou armádou, které bylo doprovázeno celonárodním nadšením, je podpora politiky kolaborantů a takzvaného konečného řešení,“ domnívá se poslanec KSČM Miroslav Opálka

„Důležité je, jak to vnímali lidé tehdy – v naprosté většině jako osvobození. A po letech s Heydrichem, Frankem a jim podobným se není čemu divit,“ míní poslanec ODS Pavel Blažek.

Budeme najednou měnit hodnocení války?

„Ten pán ať se pokud možno v krátkém čase hlásí v nějakém specializovaném zařízení,“ reagoval poslanec ČSSD Milan Urban.

„To snad ani nemá smysl komentovat. Tento pán by neměl zaměňovat příčiny a následky. Od Tomáše Klvani po tom všem, co už vyprodukoval, ani nelze čekat nic jiného,“ myslí si poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Po sedmdesáti letech od konce války a 25 letech od sametové revoluce budeme najednou měnit hodnocení konce války? Neblázněme – tento výrok je pouze typickým důsledkem snahy zaujmout radikálním vyjádřením,“ domnívá se poslanec Úsvitu Karel Fielder.

„Těžko dnes může posuzovat rok 1945. Tehdejší dobu, náladu, nenávist a tak dále a tak dále. Byla to taková doba,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

Americký radar pomstou Rusku za debakl hitlerovských hord na východní frontě

„´Soukmenovec´ (volksgenosse – tak se nacisté navzájem oslovovali, pozn. red.) Klvaňa zřejmě na konec druhé světové války hledí očima říšského Němce oddaného Vůdci. Pak jedině chápu, že osvobození Československa Spojenci považuje za dobytí. Nabízí se tak otázka, zda tímto zřejmě spícím agentem Říše mimo jiné prosazovaný americký radar není jen touhou pomstít se Rusku za debakl hitlerovských hord na východní frontě. Pokud je mi známo, v závěru války někteří nacisté též uvažovali o příměří se západními Spojenci a boji toliko na ruské frontě. Z toho pohledu by vládní ex-zmocněnec patřil do žaláře za propagaci nacismu. Nejen Židovská obec by měla zpozornět,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Ale možná to lze vyřešit i přezkoumáním zdravotního stavu a nucenou trvalou hospitalizací na uzavřeném oddělení patřičné odbornosti. Jeden šílenec s knírkem by nám měl z minulého století stačit. Budeme-li je dnes opět přehlížet, tak ta druhá světová válka nebude tou poslední válkou. Já o další nestojím a je mi fuk, označí-li mě hned nějaký trouba za pátou kolonu Ruska. Nechci být a nejsem kolonou nikoho. Což se však možná nedá říci o těch, kteří náhle tak zoufale horují za opětovné cizí vojenské základny na našem území. Měli bychom zpozornět a ptát se. Třeba kdo vlastně stál za takzvaným Majdanem a proč. Dluží nám odpověď. Že totalita byla nahrazena po roce 1948 druhou, je bohužel pravda. Po ještě demokratických volbách. I to by však mělo být právě dnes varováním. Pro soudruhy byl asi demokratický parlament také žvanírnou, kterou jen potřebovali k převzetí moci. Voliči tehdy zřejmě též nebyli moc spokojeni se standardními politickými stranami. Ne, do nikoho neryji, jen připomínám. Všechno už tady bylo. Jen my zapomínáme, nevidíme, neslyšíme,“ dodal Koskuba.  

Klvaňa též v rozhovoru řekl: „Ruský režim se samozřejmě chopí oslav konce války propagandisticky. Mimochodem – v jednom je současná situace užitečná: říkat obsazení Československa Rudou armádou v květnu 1945 osvobození, vyžaduje zavřít oči nad tím, co se dělo v následujících třech letech: posílení komunistů, podrývání demokracie a nakonec puč nastolující totalitu… Osvobození se konalo v západní Evropě, kde naopak západní Spojenci z diktatur udělali prosperující demokracie.“  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…