Sprosté urážky. Skandální a devastující. Hnusný byznys. Padla i slova o vyhlášení války. Miloš Zeman opět vyvolal rozruch a toto se pak začalo dít

18.01.2016 15:50

ANKETA Dle prezidenta republiky Miloše Zemana norská sociální služba Barnevernet unáší děti, což je prý odporná gangsterská činnost svého druhu. Pomoc Vlády ČR paní Michalákové je dle něj nedostatečná. Vláda prý může například protestovat u agentur OSN, navrhovat rezoluce u Rady Evropy či odvolat našeho velvyslance z Norska na konzultace. Sám prezident nepozve norskou velvyslankyni na setkání prezidenta s velvyslanci. A co na to říkají čeští politici?

Sprosté urážky. Skandální a devastující. Hnusný byznys. Padla i slova o vyhlášení války. Miloš Zeman opět vyvolal rozruch a toto se pak začalo dít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman a exprezident republiky Václav Klaus společně uctili 80.výročí zvolení Edvarda Beneše prezidentem ČSR

Odebírání dětí norskou sociálkou považuje prezident za únos. „Je to nejodpornější gangsterský čin a já se ptám, co jiného to je, než gangsterismus svého druhu?“ řekl Zeman pro Blesk.cz.

Pomoc české vlády rodině Evy Michalákové, které Barnevernet odebral děti,  je podle Zemana nedostatečná a slabá. „Byly tady pokusy posílat protestní nóty a podobně. Tyto pokusy selhaly. Takže musíme přitvrdit,“ uvedl Miloš Zeman. „Zatím vláda pouze nabízí paní Michalákové a teď zřejmě i další mamince právní pomoc, což si myslím, že je nedostatečné,“ míní prezident.

Vláda podle Zemana může protestovat u agentur OSN, navrhovat rezoluce u Rady Evropy. „Pak by se dalo uvažovat ještě o dalším kroku. Odvolat našeho velvyslance v Norsku na konzultace,“ pokračoval Zeman.

Prezident v souvislosti se situací kolem Barnevernetu již vloni nepozval na Hrad na oslavy 28. října norskou velvyslankyni v ČR Siri Ellen Sletner. Takto bude Zeman postupovat i nadále a ještě přitvrdí. „Příště nebude pozvána ani na setkání prezidenta s velvyslanci,“ řekl. „Já jsem vždycky vynikal v podpoře důrazných akcí a nikoli akcí, které nemají příslušný dopad a nikdo si jich ani nevšimne,“ dodal.

Sprosté urážky

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Velká část politiků se Zemanem víceméně souhlasí, někteří míní, že měl použít mírnější slovník, někteří naopak soudí, že je třeba přitvrdit. Též se objevily poznámkami, že bez ohledu na to, zda rodiče pochybí či ne, norská sociálka by neměla mít právo české děti „norizovat“, neboť se de facto jedná o únos cizího státního občana a dítě má právo na svou vlast. A i kdyby bylo odebrání oprávněné, mají děti nárok na svou rodinu a existují další rodinní příslušníci, kteří se o ně mohou postarat.  

„Mě by opravdu zajímalo, zda si pan prezident myslí, že touto válečnou rétorikou těm nešťastným matkám, které bojují o své děti, pomůže. Myslím si, že v zájmu svého ega jim zhoršuje situaci. Ať si pan prezident představí, jak by se choval on, kdyby podobná dikce zazněla z Norska. Řešení problému je soudní cesta a trpělivé vyjednávání, rozhodně ne vzájemné urážky. Vzájemné urážky vždy možnost řešení oddalují. Ať si pan prezident zkusí uvědomit, zda by změnil názor, kdyby byl z druhé strany sprostě uražen, tak, jako on teď sprostě uráží druhou stranu,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Jednání české vlády je opravdu bezzubé. Norsko to vidí a proto si dělá, co chce, a neuvažuje o tom, že by s Barnevernetem něco dělalo. Proti jeho praktikám se protestuje napříč Evropou, u nás to bylo o víkendu. Vláda je opět odtržená od reality a není schopna paní Michalákové doopravdy pomoci,“ říká předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.  

„Naopak, je třeba pomoc našim občanů domoci se spravedlnosti právní cestou a právní pomocí,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Hlavně si dejme pozor, abychom norské metody nezavedli i u nás

„No, to jsou silná slova. Nevím, co si o tom myslet. Snad prezident ví, co dělá. Ostatně myslím, že vždy věděl,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Hlavně si dejme pozor, abychom norské metody nezavedli i u nás,“ uvedl první místopředseda senátorského klubu KDU-ČSL a náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek.

„Dle mého názoru nemá valného smyslu tuto opravdu závažnou věc rozmazávat v médiích jako střet mezi prezidentem a vládou. Prezident by si měl pozvat ministra zahraničí, premiéra, ministra spravedlnosti či ministra práce a sociálních věcí a s nimi domluvit postup. Ale rozmazávat to jako střet mezi prezidentem a vládou, tak to budeme jenom pro srandu králíkům. Jsem proto, abychom se více zastali nešťastných rodičů, protože jsem toho názoru, že rodiče mají primární právo na děti, nikoli jakýkoli stát, ale nemá to sloužit k tomu, aby prezident nadával vládě. To se má tiše dohodnout a pak pracovat. Tak, jak je to v civilizovaných zemích zvykem,“ řekl redakci předseda Zahraničního výboru sněmovny a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Děkuju, že tu je alespoň jeden další vrcholný ústavní činitel, který háji zájmy občanů republiky. Vláda pana Sobotky bohužel v kolaboraci se zahraniční lobby absolutně rezignovala na ty, kdo je živí. Jak vláda jako celek, tak naše ´slavná´ Evropská unie nehájí ty, koho mají hájit, úplně v prvé řadě, tedy své občany. Co dělají v teto kauze naši zástupci v EU s výjimkou Tomáše Zdechovského? Proč si Evropská komise nepředvolá velvyslance Norska a neřekne mu: „hoši, vraťte naše děti“,  respektive „přestanete je krást, jinak máte útrum ohledně spolupráce v celé EU“. Věřte, ze Norové by ihned otočili. Ale řešit zájmy nějakých rodičů a dětí, kteří jsou členy EU? Koho to v Bruselu nebo u Sobotků či Dienstbierů zajímá, že? Možná by naši vládu zajímali, kdyby nebyli běloši. Takhle je nezajímají,“ říká předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Každé dítě má právo na respektování jeho státní příslušnosti a zachování jeho rodinných svazků

„Ve věci odnímání dětí norskou sociálkou se prezident vyjádřil velmi tvrdě, ale bohužel pravdivě. Norský stát prostřednictvím svého orgánu Barnevernet hrubým způsobem, a to již v řadě případů, porušil Úmluvu o právech dítěte, zejména v čl. 8 a 9. Každé dítě má právo na respektování jeho státní příslušnosti a zachování jeho rodinných svazků. Je zcela zbytečné přemýšlet nad tím, zda paní Michaláková svým synům ubližovala nebo ne, když prokazatelně dědeček těchto dětí včetně tety – tedy širší rodina - jsou schopni se o děti postarat. Nucená převýchova – dokonce odpírání hovořit a vzdělávat se ve svém rodném jazyce se dá již nazvat nucená norizace,“ uvedl senátor Jozef Regec.

„Je třeba zdůraznit, že pěstounská péče v Norsku nemá nic společného s typickou českou pěstounskou péčí, kdy děti byly dány do náhradní rodinné výchovy, k pěstounům si směly vytvořit i citový vztah, učily se od nich, jak funguje normální rodina. V Norsku je naopak zakázáno, aby si pěstoun vytvořil k dítěti citový vztah, dokonce je výchovné prostředí za tímto účelem dítěti stále měněno. Vzdělávat může škola, pomáhat stát, ale citové vazby je schopna vybudovat jen rodina, nebo jí obdobná forma. Norové však děti odnímají rodinám, často zcela bezdůvodně s nulovou možností rodičů se bránit – dokonce nesmí svůj problém řešit ani veřejně, jedná se tedy o čisté vydírání. Existence norských fondů, které působí v EU, by neměla bránit objektivnímu hodnocení tohoto problému a vláda by měla již učinit jasné kroky, kterými Norsko pocítí náš zásadní nesouhlas s takovým postupem,“ dodal Regec.

„Norský stát krade rodinám děti. Výsledky jednání naší vlády jsou bohužel nulové. Navrhoval jsem ve sněmovně premiérovi, aby stát udělil paní Michalákové statut diplomata, což by zvýšilo naděje na vrácení dětí matce. Bohužel to odmítl udělat. Prezident věci dobře pojmenoval, ale ač má v oblasti jmenování diplomatů značné kompetence, ani on bohužel této možnosti nevyužil,“ říká poslanec ODS Petr Bendl.

„Premiér Sobotka není schopen razantní akce, a tudíž ani nemůže v tomto případu účinně pomoci. Navíc mu vždy trvá velmi dlouho, než se rozhoupe, a proto jeho avizované kroky pokládám za povinnou rétoriku bez obsahu,“ myslí si předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„O víkendu jsem se zúčastnil protestu proti praktikám Barnevernetu. Norsko by tento úřad mělo zásadně přebudovat, a nebo zavřít. Takovýto přístup k dětem a rodičům není možný. Jen v lednu se podle českých organizátorů uskuteční 25 demonstrací proti tomuto úřadu. To jasně ukazuje, že jeho postupy nejsou přijatelné nejenom pro nás ale pro lidi po celé Evropě. Těch případů už je příliš mnoho. Je to šílené. Nesmíme se nechat od Norska šikanovat. Je sice správné, že česká vláda nabízí poškozeným rodinám pomoc, ale doposud se ničeho nedosáhlo a zoufalství rodin pokračuje. Evropské vlády musí v tlaku na Norsko spolupracovat. Ten tlak musí být mnohem silnější, pak je možné dosáhnout změny,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Gauneři, převlečení za státní úředníky, bez ostychu a skrupulí znárodňují děti!

„Žádný stát ani žádným státem zřizovaná organizace nemá právo krást děti. Děti patří rodičům, nikoliv státu. Stát má jen v nezbytné míře dohlížet, pomáhat a vytvářet kultivované, bezpečné a zdravé prostředí pro růst a osobnostní rozvoj dětí. To, co se odehrává v Norsku, však považuji za zcela skandální a devastující. Gauneři, převlečení za státní úředníky, zde bez ostychu a skrupulí znárodňují děti! Rozhodují o nich jako dozorci v ruském gulagu, podle mne je bezdůvodně zabavují biologickým rodičům a z moci úřední rozhodují o tom, jestli vůbec nebo třeba jen na hodinu týdně budou moci být v nějakém kontaktu s lidmi, kterým tyto děti měly celý život říkat ´mami a tati´. Jsem přesvědčen o tom, že bychom už druhý případ, který se týká občanů České republiky, neměli brát na lehkou váhu, ale naopak jako výsostně principiální záležitost. Měli bychom na Norsko vyvinout intenzivní mezinárodní tlak a říct nahlas, že není možné, aby se civilizovaný stát takto stavěl k dětem a jejich rodičům!“ zlobí se senátor Ivo Valenta.

„V této věci se Zemanem zcela souhlasím. Než se zveřejnily události, jako například případ Michalákových, tak jsem pokládal Norsko za civilizovanou a demokratickou zemi. To je případ, který vrhá velký stín pochybností. To dítě je český občan a má nárok na svou vlast. Je neoprávněně zadržováno cizím státem. Je třeba se opřít o mezinárodní právo,“ řekl pro ParlamentníListy.cz europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Pan prezident je jako vždy ofenzivní hráč. Prát se za své občany je jediná legitimní náplň naší práce. Šel bych ještě dál a vybavil postižené včetně dětí diplomatickým pasem. Norsko si z dětí udělalo byznys. Je to hnusné,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Tato organizace opravdu neplní dobře své poslání, ale je na norské straně přijmout změny. Posuzovat jednotlivé případy je velice obtížné, protože informace o jednotlivých kauzách dětí jsou zásadně neveřejné stejně jako v ČR,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

Jinak na vyhlášení války Norsku…

„Je povinností českého státu udělat vše, co je v jeho silách, pro české občany, a to kdekoli na světě. Je sice fakt, že ke konkrétním případům nejspíš nemáme všechny informace potřebné k vytvoření relevantních závěrů. Tento norský úřad se ale podle mého názoru naprosto vymkl kontrole. Není možné fungovat podle modelu, když to přeženu, ´my vaše děti ochráníme, i kdyby je to mělo zabít´,“ míní místopředseda Úsvitu a poslanec Martin Lank.

„Ano, je to nepopsatelná gauneřina. A to, že se naše vláda omezuje na nic neříkající reakce je, myslím, na stejné úrovni. Nechat si takovým způsobem krást své občany je prostě neomluvitelné! Co na to bezvýznamný ministr Dienstbier?  Vláda přece musí vědět, že samotní rodiče nemají proti takové mafii žádnou šanci uspět. I pro mne je nepochopitelné, že ve své snaze získat své děti zpět zůstávají sami, bez opory, kterou plným právem očekávají a která by měla být, s patřičnou razancí, samozřejmostí. Jak řekl pan prezident, možností má vláda dost, jen je chtít využít! Za této situace se vůbec nedivím, že Norskou velvyslankyni na setkání nepozve. Je to jeho forma protestu! Jsem za ní rád. To, když jde o uprchlíky, tak se pan premiér Sobotka a vicepremiér Bělobrádek mohou přetrhnout, abychom se o ně postarali. Uprchlíci přece podle Sobotky vůbec nejsou hrozbou. Snad to lidé vládě sečtou ve volbách,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Určitě je třeba se ozvat razantněji a bojovat za Českou republiku. Ale myslím, že v tomto kontextu je přinejmenším praktické mít fungujícího velvyslance v Norsku,“ míní poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Čeho je moc, toho je příliš. Souhlasím, že je načase vůči Norsku výrazně přitvrdit. Barnevernet se tam očividně vymknul kontrole. Ostatně protestují už i místní. Naše vláda se před světem proto nemusí stydět ani za silná gesta. Včetně odvolání velvyslance. Naopak soudím, že by to prestiži spíše prospělo. Pan ministr zahraniční přece jindy uměl být daleko radikálnější. Třeba za Majdanu, i když nemyslí, že tehdy adekvátně. Jinak na vyhlášení války Norsku, přiznejme si to, zatím nemáme. Bohužel nejen lyže,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Pan prezident, i když se vyjádřil expresivně, tak má v mnohém ohledu pravdu. Musíme se podívat na to, že má Norsko zcela jiné pojetí rodinné politiky a z toho vyplývá zcela jiný postup norských úřadů. Ty jsou zcela imunní proti názorům a podnětům ze zahraničí, takže diplomatické řešení se míjí účinkem,“ myslí si poslanec Severočechů.cz Vlastimil Vozka.  

„Předně bych řekl, že nemám dostatek podrobných informací. Je to složitá záležitost a postup při jejím řešení musí být citlivý, aby se neudělalo víc škod než užitku. Z vnějšího pohledu se mě taky jednání norského úřadu nelíbí, ale pravděpodobně má ke svým rozhodnutím důvody, které může obhájit. Pokud by tomu tak nebylo, šlo by o velký skandál, který by se musel řešit na úrovni EU. Prezident má ke svým názorům asi podrobnější informace,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Je dobře, že pan prezident tlačí na tyto případy

„Je dobře, že pan prezident tlačí na tyto případy,“ míní senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Je potřeba znát veškeré informace o ´únosu´ dítěte. Já bych byl ještě opatrný v jednoznačných odsudcích. Ale pan prezident ví více než běžný občan, a proto může dělat odvážnější závěry,“ říká ParlamentnímListům.cz poslanec ANO Karel Rais.

„Na rozdíl od pana prezidenta bych nevolil takovéto expresivní výrazové prostředky, i když se dá do jisté míry se samotným tvrzením obsahově souhlasit. Podle dostupných informací se domnívám, že ne vše je na norské straně v pořádku. Problém však spatřuji v tom, a proto se nemohu vyjádřit zcela jednoznačně, že ani jako poslanec nemám a nemohu mít dostatečný vhled do jednotlivých případů. Bez vyjádření norské protistrany či bez nahlédnutí do příslušných spisů nelze jednoznačně označit viníka daného stavu, přičemž mediální humbuk na české straně není pro mě tím rozhodujícím faktorem,“ uvedl poslanec KSČM Jiří Valenta.

„S panem prezidentem souhlasím,“ reagoval stručně europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pokud budeme omezovat diplomatické styky s Norskem, významně omezíme naši možnost se v této problematice angažovat. Rovněž snaha o démonizaci Norska se mi zdá jako krok špatným směrem, i když uznávám, že v celé kauze je mnoho otazníků, na které by norská strana měla odpovědět. Těchto odpovědí se však nedočkáme, pokud nepovedeme s norskou stranou dialog na diplomatické bázi,“ domnívá se europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„To se nedá takhle paušalizovat. Museli bychom se podívat do spisu, abychom viděli, co se tam přesně dělo a proč norské úřady reagovaly tak, jak reagovaly,“ uvedl poslanec ANO Matěj Fichtner.

Premiér odmítl prezidentovu kritiku

Premiér Bohuslav Sobotka na TV Prima odmítl prezidentovu kritiku, že česká vláda v případě odebraných dětí norskou sociálkou Barnevernet je neakční. „Česká republika dosáhla svou aktivitou v uplynulých dvou letech pokroku, neboť se norská vláda začala aktivitami Barnevernetu zabývat. Norská ministryně pro děti a rovné příležitosti v prosinci slíbila, že prozkoumá určitý vzorek rozhodnutí úřadu a norská vláda vydala metodiku pro postup tohoto úřadu vůči dětem s jiným, než norským občanstvím,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Předseda vlády odmítá možnost, že by ČR mohla situaci řešit odvoláním velvyslance. „Mezi evropskými zeměmi nemusíme postupovat jako velmoci v 19. století,” řekl. Stažení velvyslance podle něj znamená, že by nemohl chodit na jednání, na nichž by mohl podporovat nároky Čechů směrem k norským úřadům. „To by věci více uškodilo,“ dodal premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…