Stará láska nerezaví: Většina českých poslanců má radši Putina než Obamu

05.03.2012 21:45

Český lvíček utekl z objetí ruského medvěda pod ochranná křídla amerického orla. Tato všeobecná představa v Poslanecké sněmovně neplatí - alespoň podle počtu politiků v meziparlamentních skupinách přátel. Ruská federace, kde se teď do prezidentského křesla vrací Vladimir Putin, jich má bezkonkurenčně nejvíc. Vypadá to, jako by stará láska nerezavěla. Politolog Zdeněk Zbořil situaci glosuje: stejně většina poslanců umí nejlíp rusky.

Stará láska nerezaví: Většina českých poslanců má radši Putina než Obamu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Ruská federace se drží vůdcovství Vladimira Putina, který bude zase prezidentem. Tuzemské vztahy k ruskému medvědu se pak už léta zlepšují. Před tím varuje Strana zelených a žádá o zvýšení tlaku Evropské unie na demokratizaci Putinova režimu a dodržování lidských práv v Rusku. Ve svém aktuálním prohlášení si zelení stěžují, že vláda sice slovy podporuje demokratizaci v Rusku, ale dle skutků jí jde pouze o obchod. Zajímavé v tomto ohledu je, že Rusko i Čína mají mezi českými poslanci nespočet příznivců. Alespoň bráno podle počtu jejich přátel v meziparlamentních skupinách. Mají jich dvakrát víc než třeba USA.

Většina umí azbuku, do Ruska se jezdili zbavovat mindráků

„Většina našich politiků se ve škole učila ruštinu a škrábala azbukou. Když v životopisech uvádějí jazykové znalosti, píší angličtinu a ruštinu. Angličtina se nosí a ruštinu si myslí, a la prezident Klaus, že umějí. Ještě dnes cítí řada z nich k Sovětskému svazu nostalgii, protože se tam Češi jezdili zbavovat mindráků. V Rusku to totiž bylo ještě zbědovanější než u nás. Nicméně politici tamní poměry neznají. Mluví o Rusku, ale zapomínají na federaci,“ glosuje situaci pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil s tím, že po roce 1989 u nás došlo ke stejné transformaci politických i ekonomických institucí jako v Rusku. Kontakty se proto snadno - i na politické úrovni - navazují.

Jeden z mála pravicových poslanců ve skupině přátel Ruska je Petr Skokan ze strany Věci veřejné, dříve člen ODS. Slova o tom, že většina poslanců rusky umí, jen potvrzuje. „Umím velmi dobře rusky, znám jejich mentalitu a mám s nimi bohaté zkušenosti. Jde o obrovský hospodářský prostor, který by bylo radno více využívat a chopit se možností, které se tam naskýtají. Jde o čirý pragmatismus, ne o politiku,“ prohlásil pro redakci Skokan.

Neplacené funkce nelákají

„Je to tím, že KSČM a možná i ČSSD nesdílí nechuť ODS k čemukoliv na východ od našich hranic. Ve skupinách přátel jsou navíc tyhle dvě levicové strany nejaktivnější. Mám to u nás v poslaneckém klubu na starost a vím, že máme obsazeny téměř všechny skupiny přátel. Některé kluby to ale neřeší. Upřímně, jde o neplacenou funkci a vyžaduje dost práce. Scházíte se s velvyslanci a tak dále,“ řekla poslankyně KSČM Kateřina Konečná, která je v několika skupinách, včetně té ruské. O přátelství některého z komunistů s USA prý neví.

Poslanec ČSSD Jan Hamáček ve skupině přátel USA je. Pro změnu pak neví o masivní orientaci poslanců na Rusko. „Nikdy jsem to takhle nezkoumal. Je na každém poslanci, kam se přihlásí, a počet je neomezen, tak je možné, že se jich tam přihlásilo opravdu hodně. Svou roli sehrálo asi i to, že celá řada poslanců mluví rusky, takže jsou schopni komunikovat s jejich delegací. Nic zásadního bych z toho ale nevyvozoval,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Gospodin Putin versus Vladimir Vladimirovič

„Západní politici Putina oslovují gospodin Putin, kdežto Čech vychovaný Vladimirem Iljičem a Josifem Vissarionovičem ví, že je slušné mu vykat Vladimire Vladimiroviči. Také zde v pozadí pořád přežívá kulturní tradice ruské literatury. Vezměte si, jak se stále do divadla chodí na Čechova, ať už je inscenace jakkoliv blbá. Nezapomínejme ani, že při osvobozování Československa padlo sto čtyřicet pět tisíc Rusů. Snahy na to zapomenout se spousty lidí dotkly. Navíc sem teď Rusové peníze vozí, málo platný. Myslím si ale, že jde hlavně o filologický vztah, protože Rusům prostě jako Slovanům nejvíc rozumíme,“ dodal Zdeněk Zbořil k vzájemným česko – ruským vztahům. „Může to být výraz lobbistických snah, ale to bych spekuloval,“ doplnil ParlamentnímListům.cz politolog Josef Mlejnek.

Je přirozené, že v šestatřicetičlenné skupině přátel Ruské federace je nejvíc poslanců KSČM a ČSSD, ale jsou v ní třeba i ministr zemědělství Petr Bendl či nezařazení poslanci Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. Hned za Ruskem má nejvíce příznivců kupodivu Čína (35) a pak bratrské Slovensko (34). Spojené státy americké mají příznivců pouze sedmnáct a není mezi nimi ani jeden komunista. Naopak v ruské skupině jsou z ODS zákonodárci tři.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…