Stropnický na Primě vypočítal Sobotkovi šanci na koalici: 61 procent

27.10.2013 12:10

První povolební debata „Partie“ na TV Prima Family přivítala předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku a proti němu za hnutí ANO jihomoravského lídra Martina Stropnického. Ten bude součástí vyjednávacího týmu hnutí ANO, debatu tedy bylo možné chápat i jako neformální oťukávání případných koaličních partnerů.

Stropnický na Primě vypočítal Sobotkovi šanci na koalici: 61 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

„Volby jsme vyhráli, byť to vítězství je poněkud hořké, a z toho se odvíjí naše snaha zahájit jednání,“ uvedl na úvod Sobotka k první schůzce, která proběhla hned v noci s KSČM. Vedení sociálních demokratů se chce sejít se všemi stranami, aby se pobavili o rozdělení sněmovních orgánů. Ve vedení sněmovny by podle něj měly být strany zastoupeny poměrně. To však prý neznamená, že by všechny strany měly svého místopředsedu.

„Z toho, co tady pan předseda prezentoval, to na mě dělá dojem racionality,“ uvedl pak jeho protějšek Stropnický s tím, že hnutí ANO je připraveno jednat. Otázky jednotlivých sněmovních funkcí prý hnutí před volbami neřešilo. A i dále jej hodlá zajímat především program. „Průnik programů je 61 procent,“ vyčíslil člen Babišova vyjednávacího týmu šance na dohodu s ČSSD. Není to prý málo, ale 39 procent rozdílu také není málo.

Sobotka k tomuto tématu uvedl, že jako nejlepší varianta se jeví spolupráce ČSSD s ANO a KDU- ČSL. Podle Stropnického by silácká a kategorická prohlášení pár hodin po volbách nesvědčila o racionalitě jeho hnutí, proto je prý třeba v klidu o všech možnostech zauvažovat. „Tahle trojice se nabízí,“ připustil ale nakonec.

Mám jistou exekutivní zkušenost…

Sobotka pak připustil, že rozpory mezi stranami by mohly být zejména v oblasti daní, ale i zde by se mohl najít nějaký kompromis. Sobotka v této souvislosti připomněl návrhy iniciativy Rekonstrukce státu, které ČSSD i ANO podpořily. „Takže tato platforma se pro nějaký kompromis nabízí,“ uvedl.  

Stropnický i přes opakované dotazy moderátora odmítal odpovědět, jakou formu spolupráce s ČSSD by ANO preferovalo. Sobotka proto novopečeného poslance poučil, že z opozice by jeho hnutí nedokázalo příliš věcí prosadit. „My máme tu zkušenost posledních sedm let. Nedokážete prosadit nic, a ještě vám pak lidé řeknou, vy za to můžete také, protože jste u toho seděli,“ uvedl.

Stropnický připomněl, že sám má exekutivní zkušenost ministra kultury, takže ví, co může prosadit strana v koalici. Hnutí ANO je prý připraveno převzít odpovědnost, ale o podobě této odpovědnosti bude třeba jednat.

Neúspěch zemanovců je ta nejlepší zpráva

Oba hosté pak komentovali návrat KDU- ČSL, strany, která by právě s nimi mohla vytvořit koalici. Komentovali to skrze výrok místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který lidovcům k návratu do sněmovny po třech letech gratuloval se slovy: „Je to strana levicová, ale demokratická.“

Stropnický se nejprve moderátora se smíchem zeptal, zda něco takového skutečně musí komentovat, a pak uvedl: „Na rozdíl od strany pana Kalouska, kde je spousta pochybných bývalých lidovců, tak ta původní lidová strana prošla očistou, dost bolestivou a poctivou, a myslím, že to všichni oceňují.“

Sobotka uvedl, že jemu se s KDU-ČSL vždy dobře spolupracovalo, až na období, kdy stál v jejím čele právě Kalousek. Lidovci podle něj mají svůj jednoznačný a srozumitelný program, a z toho pohledu je dobře, že se do sněmovny vracejí.

Posledním tématem byl neúspěch prezidentské strany SPOZ. Stropnický její neúspěch označil za nejlepší zprávu z letošních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…