TOP 09 prý zvažuje, že Schwarzenberg bude kandidovat na pražského primátora. Chce vypálit rybník Babišovi

14.03.2014 11:57

Podle informací ParlamentníchListů.cz prý TOP 09 zvažuje a diskutuje o tom, že by na pražského primátora za TOP 09 kandidoval její předseda Karel Schwarzenberg. Ten ale v reakci pro ParlamentníListy.cz svou kandidaturu vyloučil.

TOP 09 prý zvažuje, že Schwarzenberg bude kandidovat na pražského primátora. Chce vypálit rybník Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Případná kandidatura Schwarzenberga má prý hned několik důvodů. TOP 09 se velmi obává toho, že její tradiční baštu, Prahu, dobyje Jan Kasl s praporem hnutí ANO Andreje Babiše. Kasl je pro pražského liberálního voliče přijatelný a popularita ANO roste, zatímco preference TOP 09 klesají.

Naposledy vytáhnout ikonu pro ubránění bašty před Babišem

Popularita Schwarzenberga v Praze se ukázala při prezidentských volbách, kde poměrně drtivě porazil Miloše Zemana. Celkově byl ale kníže v prezidentských volbách poražen a komunální volby v Praze jsou pravděpodobně posledními volbami (v tomto volebním období sněmovny), kde si může TOP 09 zajistit řízení orgánu s velkým vlivem a velkým rozpočtem, tedy pražské radnice, kdy rozpočet Prahy je rozpočtem silného ministerstva. TOP 09 by tak naposledy využila zářící „ikony“ Schwarzenberga, která dokáže nalákat voliče.

Rovněž je nutné počítat se Schwarzenbergovým přibývajícím věkem a nelze již patrně počítat, že by stranu vedl v příštích sněmovních volbách, pokud by byly v řádném termínu. A získání primátorského řetězu by pro něj bylo důstojným zakončením kariéry, neboť nyní je víceméně až na předsednictví zahraničního výboru řadovým poslancem.

„Tak topka by knížete na primátora chtěla, ale problém je, že on nechce. Všichni ví, že Hudeček je průser, tak se hledá řešení, co s tím. Stejně by kolem sebe musel mít kníže spoustu poradců, protože řídit Prahu není legrace,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz důvěryhodný zdroj informaci, že se uvažuje o nasazení Karla Schwarzenberga.

Hudeček je mrtvý. Nynější garnitura má prý kostlivce

Je téměř jisté, že na primátora již nebude kandidovat nepopulární nynější a navíc v kauze Opencard obviněný primátor Tomás Hudeček, kterého doposud podporoval Schwarzenberg. Hudeček nemá ani většinou podporu v zastupitelském klubu TOP 09. Podle informací redakce má zájem o kandidaturu na primátora Jiří Vávra, ale stejně nakonec rozhodne centrum a pokud bude chtít kandidovat Schwarzenberg, nikdo si nedovolí ho zpochybnit.

„Všichni už vědí, že Hudeček je totálně mrtvý. Je na odpis. Možná si to neuvědomuje snad jenom on. O post primátora se chce utkat Jiří Vávra. Ale je prý problém, že tam chlapcům zůstali nějací kostlivci ve skříni a na něčem prý již údajně pracuje Sabina Slonková z novin od Babiše – nevím, zda je to pravda, ale logiku by to mělo. Navíc Vávra také nemá charisma. Dobytí Prahy je pro Babiše určitě velkou výzvou a pokud TOP 09 ztratí Prahu, přijde o svou základnu a baštu. O kandidatuře knížete jsem neslyšel, ale dává to dobrou logiku. On by mohl TOP 09 před debaklem v Praze zachránit,“ řekl ParlamentnímListům.cz další zdroj dobře informovaný o dění v pražské TOP 09 – člen pražského předsednictva.

ParlamentníListy.cz poprosily Karla Schwarzenberga, aby informaci komentoval a dotázaly se jej, zda by kandidaturu na pražského primátora přijal, nebo ji naprosto vylučuje. „To druhé,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg. Tedy svou kandidaturu „naprosto vyloučil“.

Zvítězí opět dýmka Karla Schwarzenberga, nebo zkušenosti Jana Kasla?

Politolog Jan Kubáček si myslí, že případná Schwarzenbergova kandidatura logiku má. Na druhou stranu ale míní, že by ho Jan Kasl mohl předčit v konkrétní znalosti řízení Prahy a řešení jejích problémů, zatímco Schwarzenberg vždy řešil spíše otázky zahraniční politiky a přímo organizační věci neřešil.

„Pokud tomu tak opravdu je, zřejmě se jedná o poslední snahu TOP 09 vytáhnout ikonu Karla Schwarzenberga a prodloužit efekt prezidentských voleb, kdy Praha volila Karla. Když se dříve říkalo, že v Praze by vyhrála i tenisová pálka Václava Klause, TOP 09 nyní patrně spoléhá na to, že v Praze vždy vyhraje dýmka knížete. Celá věc má ale jistá úskalí. Schwarzenberg se nikdy neprofiloval jako pražský politik a konkrétní organizační a ekonomické problémy neřešil. Praha má řadu problémů: dluhy, dopravní podnik, územní plán. Jan Kasl již primátorem byl a může poukázat na svou zkušenost. Takže je otázkou, zda Jan Kasl dokáže porazit nabídkou konkrétních řešení dýmku Karla Schwarzenberga a zda zář knížecí ikony bude stále stejně velká. Každopádně je jisté, že TOP 09 nasadí do boje o Prahu co nejsilnější zbraně, protože to je její nejvýraznější bašta, a pokud by ztratila i podporu Starostů, bude bez základny,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…