To je k zbláznění, už jsme jako socani. Členové ODS naříkají sami nad sebou

02.03.2012 6:54

ODS i TOP 09 před volbami do sněmovny slibovaly, že nebudou zvyšovat daně. Nyní však ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 přišel s návrhy na zvýšení několika daní. Premiér Petr Nečas podpořil zvýšení DPH na 20 procent a progresivní zdanění 31 procent u měsíčních příjmů nad 100 tisíc. Pravicoví ekonomové obecně zvyšování daní kritizují. Nelíbí se ale i některým členům ODS, kteří ho považují za opuštění pravicové politiky.

To je k zbláznění, už jsme jako socani. Členové ODS naříkají sami nad sebou
Foto: Martin Kovář
Popisek: V Polygonhousu proběhla Výkonná rada ODS

Mezi další opatření navrhovaná Kalouskem patří například zvýšení DPH na 20 procent (s výjimkou knih, novin a léků), zvýšení daně z příjmu z 15 na 16 procent, zavedení progresivní daně 33 procent u měsíčních příjmů vyšších než 100 tisíc korun a snížení výdajových paušálů OSVČ na 25 a 35 procent, což také znamená faktické zvýšení daní živnostníkům.

Nečas vědomě říkal, že nechce zvyšovat daně

„Vláda nechce zvyšovat progresi daně z příjmů fyzických osob,“ píše se například v programovém prohlášení vlády.

„Vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně. Ano, my víme, že na sebe klademe vyšší nároky. Bylo by pohodlnější říci, že zvýšíme některé daně. Ale my jsme přesvědčeni, že to poslední, co potřebuje česká ekonomika v tomto stádiu obnovujícího se ekonomického růstu, je začít tento růst dusit vyššími daněmi,“ řekl před sněmovními volbami v debatě na ČT volební lídr ODS a současný premiér Petr Nečas. Podobně i Miroslav Kalousek sliboval, že celková daňová kvóta nevzroste.

Pravicoví ekonomové proti zvyšování daní

Pravicoví ekonomové jako Petr Mach, Josef Šíma, Jiří Schwarz, Alexander Tomský, Pavel Kohout či Lukáš Kovanda se ve svých vyjádřeních pro ParlamentníListy.cz shodovali, že zvyšování daní je porušení předvolebních slibů, jde proti pravicové politice a ekonomiku spíše přidusí, než aby jí pomohlo. Velké rezervy lze podle nich najít v hospodaření státu a ten by měl raději omezit plýtvání a byrokracii.

„Stát chce sebrat peníze lidem tam, kde to je pro něj nejjednodušší. Je potřeba lidem vysvětlit, že stát je každopádně horší hospodář, než oni sami. Daňové zatížení by se nemělo zvyšovat, naopak stát musí šetřit,“ řekl například redakci před časem děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík, podle něhož ale při zvýšení daně nehrozí snížení inkasa daně.

Naprosté popření programu ODS a socialistické nesmysly

Předáků ODS se ParlamentníListy.cz dotázaly, zda zvyšování daní není zradou pravicových principů. Někteří politici ODS zvýšení daní hájí, někteří s ním mají velký problém. Doslova to rozezlilo například člena Výkonné rady ODS Jana Tesaře.

„To je naprostý odklon od programu ODS a jsou to socialistické nesmysly. Koho mají lidé volit, když daně zvyšuje levice i pravice. Je to k zbláznění. Tohle už není pravicová politika, tohle už není ODS. Měli bychom se držet pravicových principů. Pokud máme vládnout stejně jako socialisté a zvyšovat daně, tak by bylo snad lépe, abychom vůbec nevládli. Celou dobu říkáme, že při snížení daní stát nakonec díky tomu, že se tím povzbudí ekonomika, nakonec vybere lépe a omezí se tím šedá ekonomika, a teď děláme pravý opak. DPH bych ještě přežil, ale milionářská daň je jen socialistický populismus. Trestáme aktivnější jedince. Je to naprostý opak toho, co jsme vždy hlásali,“ řekl ParlamentnímListům.cz znechucený Tesař.

"Raději bych hledal úspory ve státní sféře a posílil střední podnikatelskou sféru, která tvoří plíce ekonomiky. Zvyšování daní je laciné a nesystémové gesto. Přeci pobídka privátu je záruka dobrého výsledku. Každý se stará o svůj majetek lépe než neadresný stát," míní poslanec Václav Baštýř.

Nutnost solidarity

Milionářskou daň ale pro ParlamentníListy.cz hájil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba: „Je fakt, že pokud se ekonomika státu dostává do komplikované situace a řešíme příjmy důchodců, které nejvíce zatěžují státní rozpočet, tak je jasné, že je nutností udržet určitou míru solidarity. A nemyslím si, že to je diskuse o pravicovém či levicovém pohledu na svět. Je to o určité míře sociální soudržnosti a jsem přesvědčen, že v té složité době se na tom musí podílet všechny sociální skupiny. A že ti vysoce příjmoví lidé mají možnost se na tom podílet více, tak to si i jako politik ODS umím v určitých situacích představit a myslím si, že situace v této chvíli taková je.“

„O definitivní podobě, jak zastavit pád státních financí do dluhové pasti, se teprve bude rozhodovat, ale je jasné, že šetřit musí stát především na svých mandatorních výdajích. Ministerstvo zemědělství připravuje scénář, jak z 9,5 miliardy ušetřit 500 milionů korun,“ sdělil redakci ministr zemědělství Petr Bendl.

Milionářská daň nic nepřinese

„Nejprve si je třeba říci, že tímto slavným zdaněním boháčů stát získá maximálně tak tři miliardy. To je z pohledu těch téměř 100 miliard, které chce získat, skoro nic. Parafrázováním argumentu, který ministr financí používá při argumentaci ve prospěch církevních restitucí, je to stejné, jako když zaměstnanec, který vydělává deset tisíc, dostane přidáno třicet korun, čili nic. Shodou okolností je to u zmiňovaného ročního nákladu na církevní restituce stejná částka, takže faktický rozpočtový efekt je minimální,“ řekl redakci poslanec Aleš Rádl.

„Je ale pravda, že myšlenka na milionářskou daň se v ekonomice objevuje pravidelně a nikdy nemá žádný jiný smysl než podle jistým způsobem zbaběle uvažujících politiků zabezpečit jakoby větší soudržnost společnosti v době negativních ekonomických otřesů. Srozumitelněji: omezit projevy závistivé nenávisti, která by se mohla nakonec obrátit proti nim samotným. Bohužel takové opatření do ekonomiky také zavádí nebo vrací úplně špatné vzorce myšlení, a tak dlouhodobé škody jsou vždy nakonec horší než ty okamžité efekty. Myslím, že ODS by měla ještě zvážit podporu tomuto návrhu,“ dodal Rádl.

„Já osobně pro žádné zvýšení daní ruku nezvednu. Cestu k vyrovnanému rozpočtu je třeba hledat v rušení přebujelých agend, administrativ, agentur a dotací,“ uvedl senátor Jiří Pospíšil.

Zrada pravicových principů

„Ano, za zradu pravicových principů to považuji. Ještě se nevyčerpaly všechny cestičky pro řádný výběr současných daní,“ míní senátor Petr Bratský.

„Je to návrh ministra financí, nikoli ODS. Já jsem zásadně proti zvyšování daní a snižování paušálů pro živnostníky. Očekávám od ODS, že se k tomu povede debata,“ uvedl poslanec Ivan Fuksa.

Poslanec Jan Florián uvedl, že na jedné straně chápe fakt, že příjmy státu klesají a musí se hledat určité úspory a rezervy. Zásadně nesouhlasí s vyšším zdaňováním živnostníků a osob s vyššími příjmy. Také by měla být podle něho zachována valorizace důchodů a porodné.

„Právě domácnosti se výrazně podílejí na růstu ekonomiky, což nyní potřebujeme, a pokud občanům stát sebere jejich peníze, koupěschopnost bude ještě více klesat a v konečném důsledku povede vyšší zdanění ke zpomalování ekonomiky. ODS je ve svém názoru liberální. Můj názor je, že občan ví sám nejlépe, jak se svými penězi nejlépe naloží, jak je utratí. Nemá to být tak, aby stát přerozděloval mnohdy marnotratně a neefektivně vybrané daně. Stát má příjmy z DPH a spotřební daně. Jsem přesvědčen, že pokud lidem zůstane více peněz v peněženkách, nastartuje se i ekonomický růst a zmírní nejistota. Recept bych spíše hledal jinde,“ říká pro ParlamentníListy.cz Florián.

„Měl by se přehodnotit současný systém rozpočtového určení daní, to znamená snížit přísun financí krajům, kde se peníze prohospodařují a mizí, a spíše je přesunout spravedlivým poměrem do nižších samospráv - obcím, v rámci přepočtu na obyvatele. Také je nutné nastartovat další stimuly, které povedou ke zvýšení porodnosti, konkrétně příspěvky pro matky s třetím dítětem. V ODS vznikla odborná skupina, která se touto problematikou začala zabývat. Osobně jsem připraven předložit i nový zákon, který upraví či změní stávající parametry, a může být zajímavou alternativou,“ dodává poslanec.

„Pravicoví ekonomové mají pravdu. Ale je potřeba dodat, že prostřednictvím těchto siláckých prohlášení se Kalousek pokouší poškodit vládu ODS. Ono to tak nakonec nebude,“ uvedl krátce senátor Tomáš Jirsa.

„Vyšší zdanění bohatých, to je více škody než užitku. Vyšší DPH bez robustní redukce nákladů státu se mine účinkem,“ uvedl europoslanec Ivo Strejček.

Kalousek pracuje na likvidaci rovné daně

„Rozval rovné daně jako vlajkové lodi ODS se rozmáhá v posledních letech více a více. Celou dobu je tento proces koučován lidovcem Miroslavem Kalouskem. Nejdříve tak činil pod zástěrkou nutnosti koaličních kompromisů mezi ODS a lidovci a nyní je dokončován kompromisním vládnutím s VV a převlečenými lidovci v dresu TOP 09. Tento model naplňování státní kasy je chytrému cifršpionovi Kalouskovi bohužel bližší než systémové reformy vládnutí, jejichž realizací by se daly uspořit prostředky ve státním rozpočtu bez nutnosti sahat k socialistickému modelu přerozdělování a daňové demotivace aktivních pracujících. Bohužel Miroslavu Kalouskovi je bližší technokratické škrtání cifer tužkou  a pozvolný rozval liberálních principů než realizace zásadních reforem, jejichž pozitivní dopad je na rozdíl od tupých škrtů trvalejšího charakteru,“ zlobí se europoslanec Edvard Kožušník.

„ODS bohužel nedisponuje 101 hlasy v Poslanecké sněmovně. Snad voliči vidí, jak vypadá pseudopravicová politika TOP 09 fakticky naplněná levicovým obsahem. A nenechají se příště ze strany TOP 09 nachytat přemalovanou lidoveckou politikou,“ dodal Kožušník.

Europoslanec Hynek Fajmon uvedl, že ODS má dva základní cíle: vyrovnaný rozpočet a nízké daně. „V situaci deficitu přes sto miliard korun ročně je nutné osekávat výdaje včetně důchodů a bohužel i mírně zvýšit některé daně,“ říká europoslanec.

V krizi se dělají krizová opatření

Podle senátora Vítězslava Jonáše se v krizové době dělají krizová opatření. „U mě platí, že budu souhlasit se zvyšováním daňové zátěže všeobecně, jen pokud razantně snížíme mrhání a špatné hospodaření státu a veřejného sektoru,“ uvedl ParlamentnímListům.cz senátor.

„Pokud neuvidím na papíře tvrdá data, jak si česká ekonomika skutečně stojí, jaká je predikce a jaké efekty jednotlivá opatření budou přinášet, tak pro nic ve sněmovně ruku zvedat nebudu. Rétorická cvičení rádoby-ekonomů nad prázdnými čísly mě už skutečně nebaví,“ sdělil první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

„Inu pravicoví ekonomové kritizují zvyšování daní, levicoví kritizují nedostatečné zvyšování daní. Předložíme-li jiné návrhy, nebo nebudeme dělat nic, sklidíme kritiku stejnou. Bude-li ekonomická situace skutečně vážná a bude nutné sáhnout k nepopulárním opatřením, měla by se na nich dle principu solidarity podílet co největší skupina obyvatel. A co se týká ODS, ani mně by se nelíbilo případné porušení programu, ale v případě krize budeme mít na výběr, jestli je hrdinstvím principiálně trvat na svém programu, anebo ho ve prospěch celku v některé části porušit. Zatím se jedná o celou řadu návrhů a čeká nás bezesporu ještě dlouhá a výživná diskuse,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský.

Není to zrada

Statutární náměstek hejtmana zlínského kraje a šéf ODS v tomto regionu Libor Lukáš preferuje kroky vedoucí k zamezení plýtvání státu. „Diskutované návrhy zatím neprošly důslednou politickou debatou a jsou v relaci nápadů, nikoli jednoznačných dogmat. Přece není možné vyvozovat závěry bez dialogu a bez pravdivého posouzení, co dělat v době krize, co dělat v době, kdy Evropa je na osudové křižovatce, jak dál. Je mnoho odvážných otázek, jak udržet mezigenerační solidaritu, nebo jak udržet naši konkurenceschopnost. Debata a hledání vhodných cest v této složité situaci nemůže být hodnocena jako zrada. Takovou interpretaci odmítám. Samozřejmě jako konzervativně orientovaný člověk jsem v principu proti jakémukoli zvyšování daní,“ dodal Libor Lukáš.

Poslankyně Ivana Weberová uvedla, že jí je jako pravicově založenému člověku jakékoli zvyšování daní proti mysli.

„Nicméně sjednocení sazby DPH měla ODS v programu. Zavedení daňové progrese u daně z příjmu fyzických osob jsem ochotna připustit skutečně pouze jako výjimečný krok na přechodné období, který by měl pomoci zmírnit sociální napětí v souvislosti se zmrazováním důchodů. Je samozřejmé, že musí zároveň dojít k omezení plýtvání státu, omezení byrokracie a snížení počtu úředníků. S čím naopak zásadně nesouhlasím, je snížení výdajových paušálů OSVČ. Takže se domnívám, že by měla být v souladu s doporučením ČNB provedena prorůstová opatření, jinak by se mohlo stát, že většina podnikatelů nebude mít z čeho daně platit, protože nebudou mít žádné zakázky, tedy žádný zisk. Například ve stavebnictví začíná být situace skutečně více než tíživá,“ míní poslankyně.

Poslední krok

„Zvyšování přímých daní má být opravdu poslední krok. Určitě ještě nebyly vyčerpány všechny kroky vlády k omezení státní byrokracie a dotačních programů,“ míní poslanec František Dědič.

Poslanec Jaroslav Martinů uvedl, že základním pilířem pravicové politiky musí být hledání spravedlivých poměrů mezi jednotlivými skupinami občanů včetně výše zdanění. „Myslím, že v současné době je legitimní diskuse ve věci zdanění příjmu nad sto tisíc,“ dodal pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Poslanec Jan Bureš míní, že pro omezení plýtvání se již něco udělalo - například nový zákon o zadávání veřejných zakázek, jehož účinky se teprve projeví. „Zastavit státní výdaje na investice by bylo chybou, i Karel IV. stavěl hladové zdi. Ulevit by se mělo firmám, s tím zdanění nad 100 tisíc příjmu nesouvisí. U DPH bych byl opatrnější při jeho nastavování. Co je však třeba hodnotit kladně, je snižování výdajů ve státní správě na platy a úvahu zvyšování důchodů jen o inflaci,“ vysvětluje poslanec.

„Nejsem ekonom, a proto se nebudu k tomu vyjadřovat. Takové hodnocení by měli dělat odborníci, a nikoli politici,“ uvedl senátor zvolený za ODS Zdeněk Schwarz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…