To je svinstvo. Snad bude klid aspoň na WC. Kníže i Okamura glosují Rusnokovo "ty vole Mandela"

09.12.2013 18:18

ANKETA Předseda vlády Jiří Rusnok vzbudil pozdvižení tím, jak se v soukromém rozhovoru vyjádřil k tomu, že se mu nechce letět na pohřeb jihoafrického vůdce Nelsona Mandely. U některých politiků vzbudil pohoršení, někteří to berou s nadhledem a věci se zasmáli.

To je svinstvo. Snad bude klid aspoň na WC. Kníže i Okamura glosují Rusnokovo "ty vole Mandela"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Jiří Rusnok ve sněmovně

Mikrofony ČT24 v pátek v Poslanecké sněmovně zachytily neformální rozhovor premiéra Jiřího Rusnoka s ministrem obrany Vlastimilem Pickem a ministrem financí Janem Fischerem, aniž účastníci věděli, že jsou nahráváni. Během přestávky v jednání se spolu bavili na téma úmrtí Nelsona Mandely a české účasti na pohřbu. Na nahrávce, která se v sobotu před polednem začala šířit internetem, nemluví Rusnok zrovna spisovně.

Je to v prdeli

„Teď ještě zase zemřel Mandela. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet,“ říká na nahrávce Rusnok, který se obává toho, že by musel JAR navštívit. „Mandela, to je zase průser. To je dálka jako prase, to bych tam musel nějakou linkou nebo něčím. Ty vole, kdo to zaplatí?“ ptá se Vlastimila Picka, jenž odpovídá stroze, že cestu zaplatí.

Byť by cestu podle Rusnoka rozpočet zvládl, premiér doufá, že by do Afriky mohl letět prezident Miloš Zeman. „Doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede,“ míní Rusnok. „Je to v prdeli,“ končí nahrávka Rusnoka a Picka, když se dozví, že se prezident na cestu zřejmě nevydá.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o celé věci myslí. Zda vyjádření Rusnoka považují za pohoršující skandál, nebo je to spíše pobavilo a ukázalo to, že i premiér je jenom člověk. Někteří politici považují věc za ostudu pro Rusnoka, některé spíš pobavila a Rusnoka neodsuzují. Někteří upozorňují na to, že je skandální, že taková nahrávka soukromého rozhovoru vůbec vznikla a byla zveřejněna a některým vadí nekritická adorace Mandely.

Ve sněmovně je hodně rizikové říkat cokoli, natož mimo mikrofon

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát má sám vlastní zkušenost, když mikrofony zachytily ve sněmovně jeho soukromý rozhovor. „Pan Rusnok je v soukromí běžný člověk i se svými nedostatky. Kdyby takhle nachytali kohokoli, bylo by to ještě horší. Ve sněmovně je hodně rizikové říkat cokoli, natož mimo mikrofon. Pan Rusnok zřejmě neslyšel o mé podobné kauze, i když tehdy nešlo o pohřeb, ale reklamy u dálnice. Takže slovy klasika: vždy ve střehu. Jinak se tím spíš bavím, než bych se prudérně pohoršoval,“ řekl k věci poslanec.

„I premiéři mívají své dny,“ poslal odpověď se smajlíkem místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

„Nepletu se do soukromých rozhovorů jiných. Lidé jsou tací, jací jsou a obyčejně za svoji výchovu nemohou,“ reagoval na dotaz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„To, jak se v soukromí vyjadřuje každý z nás, je skutečně soukromá věc, byť to o nás hodně vypovídá. Přestože já osobně mám k vulgaritám hodně daleko, tak ať hodí kamenem ten, kdo mluví podle společenské etikety. Jiná věc než jazyk je obsah – přiznám se, že účastnit se setkání nejvýznamnějších státníků planety bych pokládal za čest – navzdory diskusím o jisté kontroverznosti Nelsona Mandely, byl to člověk, který měnil historii,“ uvedl předseda Úsvitu Tomio Okamura.

„Pohoršuje mě spíše skutečnost, že jsou nasazeny odposlechy i ve sněmovně na členy vlády včetně premiéra a ještě je jejich zveřejněním úmyslně poškozena Česká republika. Krejčíř úplně stačí. Novinářská etika je asi pro některé prázdný pojem a BIS je nyní v rozkladu stejně jako policie pod Červíčkem. Už budou orgány činné v trestním řízení včetně GIBS konečně konat v případě nedovolených odposlechů, a to i u novinářů?“ zlobí se senátor Vladimír Dryml

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nerozumím ani zbožšťování Nelsona Mandely

„S plnou empatií jsem si vyslechl lidsky bezprostřední vyjádření premiéra Rusnoka. Nikterak mne nepohoršilo a nebylo ani nijak necitlivé či urážlivé. Politicky korektní je ovšem bezpodmínečně truchlit nad smrtí Nelsona Mandely. Neopatrnost před zapnutým mikrofonem vyvolala hysterii s nutností premiéra minimálně kamenovat. Ostatně některá udělení Nobelovy ceny míru s ohledem na minulost vyznamenaných nebyla přijata s všeobecným porozuměním,“ uvedl senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

„Nerozumím ani zbožšťování Nelsona Mandely, ani pseudokauze Rusnokova vyjádření,“ uvedl podobně poslanec ČSSD Robin Böhnisch.

Mandelovi kritici, jako například exporadce prezidenta Václava Klause Tomáš Haas, upozornili, že Africký národní kongres byl založen roku 1955 spojením Komunistické strany jižní Afriky a komunistické odborové organizace Jihoafrického odborového svazu (South African Communist Party - SACP and the Congress of South African Trade Unions - COSATU).

Haas napsal, že Nelson Mandela zakládal Africký národní kongres jako delegovaný vedoucí činitel Komunistické strany jižní Afriky (obdržel sovětský Leninův řád). ANC pořádalo teroristické útoky i mučení, při nichž umírali civilisté a Mandela násilí hájil. Mandela byl následně odsouzen za pokus o násilný převrat a za členství v teroristické organizaci Umkhonto byl odsouzen k doživotnímu vězení.

KSČM: Bylo to trapné

Předáci KSČM Rusnoka kritizují. „Šlo o nevhodné vyjádření, ale za podstatné považuji, že Česká republika bude důstojně na pohřbu zastoupena. Mnohem víc mě pohoršuje a u některých i uráží, jak dnes vyzdvihují osobnost Nelsona Mandely, i když v době apartheidu poklonkovali tehdejší vládě Jihoafrické republiky,“ sdělil předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Je to faux pas a omluva byla víc než na místě. Nerad bych to rozmazával, ale zejména k bojovníkovi s apartheidem a nositeli Nobelovy ceny míru to je trapné a mrzí mě, že k tomu došlo,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Je to hloupé a zcela nemístné vyjádření. Za nevhodné však také považuji chování médií, které s gustem honem rychle zveřejňují podobné výlevy a honí se za senzacemi,“ říká poslankyně KSČM Marta Semelová.

Moc mě to tedy nepobavilo. To je zase ostuda

„Rozhodně mě to nepobavilo. Nejde tolik ani o slovník, drsnější výraz je leckdy pochopitelný. Ani Napoleon se tomu, jak známo, nevyhnul. Jde ale o souvislosti. A o způsob myšlení. Nelson Mandela si zaslouží větší úctu,“ myslí si poslanec ANO Martin Stropnický, který by mohl být i ministrem zahraničí.

„Moc mě to nepobavilo, protože v zahraničí to taková legrace není. K čemu posíláme oficiální kondolence, když pak citují tyto ´výroky´ ve sněmovně? Nelson Mandela seděl 27 let ve vězení, aby jeho lid byl svobodný. Takových příkladů dnešní svět moc nemá. My bychom měli dát najevo, že i pro nás je svoboda klíčová a rozumíme Mandelovu poselství. Místo toho se v zahraničí píše, jak našeho premiéra tato záležitost obtěžuje. A že náš prezident není schopen reprezentovat bez maléru Českou republiku. Je to taková trapnost a ostuda. A teď někomu říkejte: Tohle není Česká republika, ten premiér je jen v demisi a podobně. Nepříjemná věc, která se neměla stát a je dokladem neprofesionality a nízké úrovně,“ zlobí se místopředseda ČSSD a expert strany na zahraniční politiku Lubomír Zaorálek.

„Je to velmi trapné a smutné a vyžadující omluvu. Bohužel slova nelze vzít zpět,“ míní poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

A to si představme, že už se údajně vyvíjí technika na čtení myšlenek…

„To, že pan premiér někoho oslovuje v privátním rozhovoru ´vole´, mě nechává v klidu. I já to někdy používám, patří to k typicky českému slangu. To, že se mu nechce na pohřeb Mandely, docela chápu. Je to velmi zaměstnaný  a vytížený člověk a taková cesta je dosti velkým zásahem do pracovního programu. Uctít památku Nelsona Mandely je ale nejen politickou, ale i morální povinností. Máme tu ale další ústavní činitele, kteří jsou postradatelní či snáze zastupitelní – prezidenta, předsedy obou parlamentních komor. Nakonec to tedy musí zvládnout ministr zahraničí, což je ale v porovnání s delegacemi jiných států přece jenom méně reprezentativní. Co mě ale na této kauze pobuřuje nejvíc, je vytroubení tohoto privátního rozhovoru, který ale nikterak neznevažoval význam Nelsona Mandely, do světa. Jsme národ bonzáků a donašečů. Za to se stydím,“ řekl redakci senátor Miroslav Krejča.

Poslanec ČSSD Richard Dolejš celou věc osobně považuje za nešťastný úlet premiéra Rusnoka. „Celá záležitost je o to citlivější, že se jedná o pohřeb tak významné osobnosti, jako byl Nelson Mandela. Rozhodně v tom však nespatřuji zlý úmysl. V dnešní přetechnizované době si nikdo nemůže být jistý, zda je nahráván či monitorován, a tak je třeba vážit každé slovo. A to si představme, že už se údajně vyvíjí technika na čtení myšlenek. Prý pro dobrou věc. Jako prevence proti možnému spáchání trestného činu. To bychom se teprve dozvěděli věci. To by bylo potravy pro naše média a represivní složky. To by se lidé báli i myslet a už vůbec ne kriticky proti hlavnímu proudu. Ale přiznám se, že v takové společnosti by se nám asi dobře nežilo. V tomto směru je příběh pana premiéra banalitou. Koneckonců to se může stát každému z nás. Jsme naštěstí jen lidé,“ dodal.

„Je pravdou, že takto mnozí chlapi mluví, ale premiér by neměl. Už vůbec ne v Parlamentu. A už vůbec ne o smrti a pohřbu tak výjimečné osobnosti světového formátu. Je to veliká ostuda, nejen jeho, ale logicky i ostuda České republiky, kterou premiér reprezentuje,“ myslí si senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

To je tedy pěkné svinstvo nahrát a zveřejnit čistě soukromý rozhovor

Senátorův jmenovec, poslanec ANO Bronislav Schwarz, má ale opačný názor. „Myslím si, že premiér je také jenom člověk. Pokud ukázal lidskou tvář, že i on chce trochu volna. Podal to formou, jakou to podal, ale myslím si, že to je slušný člověk. Prostě člověk jako kdokoli jiný. Mě u toho trošku překvapila jiná věc. To, jakým způsobem ministr obrany z fleku oznámil, že zaplatí letadlo. Že to vůbec na této úrovni řeší. Jinak mi to nijak nevadilo. Jsou to lidi a bavili se o lidských věcech. Mohli se bavit ještě o horších věcech. V éteru oficiálně padají ve sněmovně věci ještě mnohem horší,“ smál se Schwarz.

„To je tedy pěkné svinstvo nahrát a zveřejnit čistě soukromý rozhovor. Každý ví, že jsem odpůrcem sprostých slov, ale v soukromí ledaskdo něco takového utrousí. Zajímalo by mě, jak by vypadalo, kdyby někdo nahrál soukromý hovor některých z těch, kteří se nad Rusnokem pohoršují. Myslím, že bychom mohli slyšet i o dost drsnější výrazy,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„V prvé řadě je velmi nešťastné, že se předseda vlády takovýmto slovníkem vyjadřuje přímo z vládní lavice ve sněmovně. Jako nový poslanec mám ke své funkci respekt a pokoru a člověk zvolený do této funkce by neměl používat vulgární slova v sále vůbec, a to ani při soukromých hovorech. I volbou slovníku se budu chtít zásadně odlišovat od ´politických matadorů´, protože neslušných výrazů již v našem parlamentu zaznělo mnoho a vrhá to na práci poslanců stín. Nejsem puritán, ale člověk by měl mít respekt k určitým místům a takovým místem sněmovna určitě je,“ uvedl poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Co se týče obsahu, tam se i podle mě jedná o mezinárodní ostudu, protože ať už na to má kdokoli jakýkoli názor, osobnost bývalého prezidenta Mandely je ve světě vnímána jako symbol odhodlaného celoživotního boje za demokracii a rovnoprávnost a takto nemístná vyjádření bohužel naše dlouholeté přátelské vztahy s Jihoafrickou republikou, které sahají již do předlistopadové doby, poškozují. V žádném případě se nejedná o něco, co by mě pobavilo. Jednoznačně to ČR poškozuje. To dokazuje i pozornost, jakou tomu věnují zahraniční média,“ dodal Černoch.

„Považuji za nepřijatelné, aby média pracovala s evidentně soukromým rozhovorem jako informací určenou veřejnosti. To je další příspěvek médií k destrukci už tak rozvrácené politiky v Česku. Buďme rádi, že prozatím nikdo nepřinesl záznam komunikace mezi novináři při cestě na jejich pracovní poradu,“ říká podobně europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Myslím si, že pan premiér by si měl dávat větší pozor na to, co a kde říká,“ míní poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

Snad aspoň na záchodech sněmovny bude zachována intimita

„Bohužel, z mezinárodního pohledu je to ostuda. Zaráží mě, že současný premiér i ministr financí podporovali prezidenta Zemana a teď se bojí možného ´průseru´, který by na pohřbu mohl udělat,“ uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Myslím, že zaznamenaná část premiérova rozhovoru působí podstatně hůř, než byla slova myšlena. Je nešťastné, že je zaznamenaly mikrofony, působí to hodně nediplomaticky a České republice to nepomáhá - zejména v Jihoafrické republice, kde je zřejmě naše země dost populární i kvůli Krejčířovi. Na druhé straně chápu, že premiér je ve stresu nejen časovém a neplánovaně jet na druhou stranu zeměkoule ten stres nezmenší. Navíc každý politik je jen člověkem a tím zůstane, byť s politikou skončí,“ míní senátor ODS Milan Pešák.

„Ten rozhovor ukázal, že jsme všichni jen lidi,“ míní poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby je skandální, že se vůbec záznam obyčejného čistě osobního rozhovoru dostal ven. Někdo by za to podle něj měl nést následky. „Snad pan kancléř učiní taková opatření, abychom si ve sněmovně alespoň na WC byli jisti určitou intimitou. Jinak není to poprvé. Vzpomínám si na něco podobného z minulého období. Ale tam mělo jít údajně o nějaké kšefty až korupci. Kupodivu se kolem toho tak moc nežvanilo. Není to zvláštní? Já vím, blbá otázka. Není, tady ne,“ dodal Koskuba.

V prdeli to není zdaleka jenom u nás

Na pohřeb Mandely nakonec poletí ministr zahraničí Jan Kohout. ČTK upozornila, že podobným trapasům u zapnutých mikrofonů se nevyhnuli ani další světoví státníci.

Například v červenci 1993 nazval britský premiér John Major po interview pro stanici ITN tři členy své vlády „bastardy, kteří si zaslouží ukřižovat“. Majorova slova zachytili technici BBC, kteří chystali další rozhovor, a přepis nahrávky otiskly britské deníky.

V březnu 2010 utekla ostrá slova americkému viceprezidentovi Joe Bidenovi během ceremoniálu v Bílém domě, kdy prezident Barack Obama podepisoval zákon o zdravotní reformě. „Je to kurevsky velká věc,“ zašeptal Biden prezidentovi, ovšem dost hlasitě na to, aby slova zachytily novinářské mikrofony. Podobně byl zase tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy po setkání s Rusy viditelně ovlivněn alkoholem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…