Totální blb. Kde se v naší malé zemi bere tolik nenávisti? Václav Klaus laskavě promluvil o Rusku a ozvali se Keller, kníže, Okamura a mnozí další

29.04.2015 19:40

ANKETA Exprezident Václav Klaus ve svém projevu v ázerbájdžánském Baku řekl, že zhoršující se vztah USA a západní Evropy s Ruskem je to nejnebezpečnější, s čím jsme ve střední a východní Evropě konfrontováni. Měli bychom se podle něj zbavit předsudků ze studené války a bylo by fatální chybou právě teď vyřazovat Rusko z Evropy. Rusko si podle Klause zaslouží být aktivním hráčem na mezinárodní scéně a nalézat svou vlastní cestu. Tlačit Ukrajinu k volbě mezi Východem nebo Západem znamená ji zničit.

Totální blb. Kde se v naší malé zemi bere tolik nenávisti? Václav Klaus laskavě promluvil o Rusku a ozvali se Keller, kníže, Okamura a mnozí další
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

„Zhoršující se vztah Východu a Západu, nebo možná přesněji vztahu USA a západní Evropy a Ruska, je to nejnebezpečnější, s čím jsme – zejména my ve střední a východní Evropě –konfrontováni... Racionální pohled vyžaduje zbavit se předsudků z éry studené války a akceptovat realitu naší části světa, tak jak se vyvinula po roce 1989. Měli bychom přestat vést staré, už dlouho neexistující bitvy. Jsem velmi frustrován z toho, že mnoho  – jinak inteligentních a přemýšlivých – lidí se této chyby opakovaně dopouští... Bylo by fatální chybou právě teď vyřazovat Rusko z Evropy. Rusko si zaslouží mít možnost vytvářet svou novou historii, nalézat si svou vlastní cestu a být aktivním hráčem na mezinárodní scéně,“ řekl ve svém projevu Klaus, který zveřejnil Týden.cz.

„Vždy jsem měl nepříjemný pocit, když jsem viděl, že je Ukrajina tlačena k tomu, aby udělala předčasné rozhodnutí, zda patří k Západu nebo k Východu. Věděl jsem, že je to téměř jistá cesta, jak ji zničit,“ prohlásil též exprezident.

Rusko musí najít vlastní cestu, nikoliv ale přes sousedy. Jen totální blb...

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, aby zjistily, co si o názoru exprezidenta myslí. Poměrně dost politiků napříč spektrem s Klausem souhlasí. Příliš se nevyjadřovali politici ODS, ačkoli jsme jich oslovili mnoho včetně většiny vedení, předáci TOP 09 s Klausem nesouhlasí.

„Nikdo netlačil Ukrajinu, naopak byly na straně EU veliké ostychy. Rusko musí najít vlastní cestu, nikoliv ale přes sousedy. Ukrajinci pouze přišli na to, že Brusel je někdy obtížný, ale přece příjemnější centrum než Moskva,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Expertka na zahraniční politiku hnutí ANO Jaroslava Jermanová, která je i místopředsedkyní Poslanecké sněmovny, na dotaz nereagovala.

Podobně neodpověděl ani jediný lidovecký člen zahraničního výboru a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola.

„Co řekl Václav Klaus, je do očí bijící samozřejmost. Neexistuje jediný racionální důvod pro nepřátelství s Ruskem – tedy pro nikoho, koho neživí americká zbrojařská lobby. Náš zájem je přesně opačný – pro nás by byla nejvýhodnější přátelská hospodářská spolupráce. Rusko má nedozírné zdroje surovin, které my potřebujeme, a Rusko zase potřebuje naše spotřebitelské a průmyslové produkty – jeho trh je také nedozírný. A jen totální blb se dnes může radovat z oživování studené války,“ říká předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 „Souhlasím s panem exprezidentem v jeho názoru na současné zhoršení vztahů mezi EU a USA na straně jedné a Ruskou federací na straně druhé. Opravdu to i já považuji za ohrožení evropské i naší bezpečnosti. Osobně vnímám jako problém i možný budoucí rozdílný přístup některých členských zemí EU a USA vůči Rusku. O tom, s kým hodlá Ukrajina spolupracovat, by měli rozhodovat sami Ukrajinci. A to nikoli pod ekonomickým či politickým tlakem kohokoli,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Souhlasím, podle mě to je trefné,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Možná to bude překvapení, ale s panem Klausem beze zbytku souhlasím. Dlouho kritizujeme neustálé dělení a vzdalování se civilizací, které v tom konečném a nejhorším důsledku odnesou lidé ve východní a střední Evropě. Česká republika by konečně měla hrdě povstat a na všechny světové strany říct DOST. Využijme naší skvělé geografické polohy k zahájení pozitivního dialogu, buďme mostem a buďme partnerem obou stran pro tuto konverzaci. Nesmíme dopustit, aby se zájmy jakýchkoli velmocí obracely proti nevinným lidem, už ne,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.

Rusko se samo okupací postavilo do role nebezpečného agresora

„Rusko bylo a bude vždy součástí Evropy. Záleží však které. Pokud bude zabírat cizí území a válčit se svými sousedy, nebude vnímáno jako demokratická země a náš spojenec,“ domnívá se europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

 „Ano, Václav Klaus má pravdu, zbytečně se to s Ukrajinou vyhrotilo. Evropa si to teď ‚užívá“ a USA se z dálky dívají,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Určitě nemohu být považován za nekritického stoupence Václava Klause. Kritizoval jsem ho velice nahlas v době, kdy mu ostatní poklonkovali. Jeho postoj k uměle vyvolané krizi na Ukrajině ovšem plně sdílím a vážím si ho,“ sdělil europoslanec ČSSD Jan Keller.

„Myslím, že má Václav Klaus výjimečně stoprocentní pravdu. Jen jednání bez vzájemného dokazování síly může přinést zklidnění a nastartování mírových řešení, jež jsou nutná,“ upozorňuje europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Nikdo Rusko z Evropy nevyhazuje, Rusko se samo okupací části Gruzie, Ukrajiny a Moldavska postavilo do role nebezpečného agresora, na jehož kroky musejí i ve vlastním zájmu demokratické země reagovat. Rusko má ve svých rukou, jak bude další spolupráce vypadat,“ míní místopředsedkyně  TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

EU je v totálním vleku zájmů USA a není schopna samostatného rozhodování

Podle slov poslance ČSSD Richarda Dolejše je pohled Václava Klause rozumný a ukazuje cestu, která je alternativou nové studené válce a možnému válečnému konfliktu mezi Západem a Ruskem: „Na uklidnění napjaté mezinárodní situace a vyřešení krize na Ukrajině může mít vliv pouze pragmatická dohoda mezi USA a Ruskem. Vůle však musí být na obou stranách, které mezi sebou vedou velmocenský střet o sféry vlivu. Občané zemí EU jsou v tomto procesu v pozici rukojmího. EU se kvůli politické impotenci svých lídrů ocitá na vedlejší koleji, protože je v totálním vleku zájmů USA a není schopna samostatného rozhodování. Navíc má sama máslo na hlavě ohledně vývoje na Ukrajině. Bruselská byrokracie bohužel není schopna vyvinout strategickou iniciativu vedoucí k uklidnění napětí mezi Západem a Ruskem.“

„V tomto ohledu je paradoxní, že na současnou nestabilní situaci nejvíce politicky a ekonomicky doplácí právě velká část zemí EU a jejich občanů. USA, které drží klíč k nekonfrontačnímu a mírovému vyřešení této situace mezi Západem a Ruskem, však dopady této krize téměř dotčeny nejsou. V určitých faktorech jim ekonomicky může vyhovovat. Obdobně USA nenesou náklady krize s uprchlíky z destabilizovaných islámských zemí, které prošly Západem podporovaným takzvaným arabským jarem a válečnými konflikty. Partnerství mezi USA a EU není v tomto ohledu bohužel vyvážené a rovnocenné. A to by se v zájmu budoucnosti a kompaktnosti Západu mělo změnit. Chyba však není na straně USA, ale především v neschopnosti a nesamostatnosti administrativy EU. Ta by měla jít cestou emancipace a zdravého rozumu,“ dodal Richard Dolejš.

„Souhlasím, že vztah Západ – Rusko je aktuálně třaskavinou. Ale s dalším už nesouhlasím. Rusko se svým chováním, svou agresivitou a tak dále samo vyřazuje z globalizujícího se světa. Obávám se, že ruské elity se zbláznily. Rusové jsou ze své situace frustrováni. Víte, jak podobná frustrace v Německu po první světové válce vyústila ve fašismus. Putin své občany zavalil lží, demagogií a nenávistí. To nemůže dobře dopadnout. Slyšeli jste někdy slova ‚Gayropa‘ či ‚liberasti‘? Tak kdo že to seje nenávist? Obávám se, aby ruské okované botky nevyrazily z Rudého náměstí rovnou na Ukrajinu. Moc se obávám,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Zapsání na seznam putinovců

„Václav Klaus má opět pravdu,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Moudrá slova potvrzující velkou znalost historie, ekonomiky a současné geopolitické situace. Já osobně nechápu, kde se v naší malé zemi bere tolik nenávisti. Pokud pramení z frustrace našeho ‚malého českého člověka‘, je to zbytečné. Jsme šikovný a vzdělaný národ se slavnou minulostí a máme právo na vlastní názor. Možná nám chybějí informace ze světa a určitě hrdost. Pevně doufám, že o obojí stojíme,“ uvádí poslanec ANO Stanislav Berkovec.

 „Podepisuji každé slovo. Obávám se, že jsme již překročili horizont a konfrontace, do které jsme zatlačili Rusko, bude mít zásadně negativní dopad na situaci v Evropě. Politika EU se v tomto případě ukázala jako katastrofálně chybná a česká diplomacie má nejvyšší čas začít hledat vlastní cestu,“ říká poslanec Radim Fiala.

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby s pragmatickým názorem Václava Klause nelze, než souhlasit: „Je však otázkou, zda se hodí do krámu těm, kteří tu hloupou hru zinscenovali a rozehráli. Včetně části médií, která tenhle velmi nepovedený ‚kus‘ ještě vychvalují. Obávám se, že další můj komentář jen zvýší riziko mého zapsání na seznam putinovců. Jednak to není pravda a jednak mi po čtvrtstoletí podobné opětovné krátkozraké kádrování připadá ubohé a tupé. To už tady bylo. Blbost je fakt věčná.“

Václav Klaus má naprostou pravdu

„Myslím si, že Václav Klaus má naprostou pravdu,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Inu, jak jsem byl v našem rozhovoru pravil, Klausovo chování a výroky vůči Rusku mě utvrzují v tom, co jsem si myslel, to jest, že byl a je agentem KGB,“ uvedl poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Václav Klaus by se opravdu dobře uplatnil na orwellovském ministerstvu pravdy. Připomeňme mu: Část Ukrajiny si anšlusem vzalo Rusko, ruští vojáci na ‚dovolené‘ další části od Ukrajiny odtrhávají. Rusko se s panem Putinem z Evropy vyřazuje svými agresemi vůči sousedům samo, byť si to Rusové ani ruská kultura nikterak nezaslouží, ale to třeba Němci kdysi také ne,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„V zásadě by se s tím dalo souhlasit kromě toho, že Ukrajinu nikdo nikam netlačí,“ říká poslanec ČSSD František Adámek.

„Zcela s tímto hodnocením souhlasím,“ reagoval na Klausova slova poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Souhlasím s každým slovem,“ uvedl podobně poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Premiér Sobotka: Nelze si představit stabilní Evropu bez spolupráce s Ruskem

Klaus též řekl, že z ekonomického hlediska je Rusko součástí Západu. Jeho ekonomický systém je podle něj velmi vzdálen od učebnicového modelu tržní ekonomiky, ale to platí i pro Evropu. „I když mnozí z nás máme velmi odlišný názor na to, jak by měl vypadat funkční, spravedlivý a demokratický politický systém, a určitě za něj nepovažujeme dnešní Rusko, i politicky není Rusko Čínou, Saúdskou Arábií nebo Pákistánem,“ dodal exprezident.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vloni na podzim řekl, že není možné si představit stabilní fungování Evropy bez nějaké formy kooperace s Ruskem. Izolace a přílišné tlačení Ruska do kouta způsobí problémy, neboť tím se podpoří tendence k autoritativnímu režimu. S Ruskem je prý bez ohledu na rozdílný pohled na Ukrajinu třeba komunikovat a spolupracovat například proti islámskému extremismu a Islámskému státu.

 „Z dlouhodobého horizontu říkám a budu to říkat i nadále, že není možné si představit stabilní fungování Evropy bez nějaké formy kooperace s Ruskem. To se týká nejenom ekonomických zájmů, ale také diskuse o politické stabilitě, bezpečnosti, lidských právech. V tom všem musíme s Ruskem udržovat komunikaci. Izolace a přílišné tlačení Ruska do kouta by mohly do budoucna způsobit dlouhodobé problémy, protože čím více bude snaha Rusko izolovat, tím tam budou více podporovány tendence k autoritativnímu režimu. To pro dlouhodobou stabilitu a bezpečnost Evropy není dobrá zpráva. Jsou tady i další témata, kdy je třeba mluvit s Ruskem velmi intenzivně, to je třeba boj proti islámskému extremismu… Můžeme mít s Rusy různý názor na vývoj situace na Ukrajině, nicméně můžeme s nimi mít stejný názor na potřebu stabilizovat Blízký východ a potlačit agresivní islámský extremismus, tak jak ho teď vidíme v podobě Islámského státu v Iráku,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…