Trocha zmatku, zlá slova na Okamurova muže, ale hotovo: Kotena, který má rád Rusko, podpořil i mladý Klaus

30.11.2017 10:04

Hned ráno nastal neobvyklý zmatek v Poslanecké sněmovně při potvrzování předsedů odborných výborů. Místopředseda lidovců Jan Bartošek totiž navrhl, aby se o šéfovi bezpečnostního výboru hlasovalo zvlášť a o všech ostatních předsedech výborů dohromady. Ale jelikož poslanci v tu chvíli ani na dvakrát neodhlasovali společný blok předsedů, přestože šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) upozorňoval, že nehlasují v tu chvíli o bezpečnostním výboru, padl návrh hlasovat o každém předsedovi zvlášť. Všechno přitom způsobila nominace a volba Radka Kotena (SPD) do čela zmiňovaného bezpečnostního výboru.

Trocha zmatku, zlá slova na Okamurova muže, ale hotovo: Kotena, který má rád Rusko, podpořil i mladý Klaus
Foto: Facebook
Popisek: Radek Koten

Poslanci potvrzovali předsedy 15 výborů. Rozepře vzbudila jen nominace a volba Radka Kotena (SPD) do čela bezpečnostního výboru, a to kvůli obsahu jeho facebookového profilu. Sněmovna se nakonec dohodla, že o každém předsedovi výboru se bude hlasovat odděleně. Ale jakmile došlo na hlasování o Kotenovi, přihlásil se opět lidovec Jan Bartošek a zeptal se, zda je Rusko podle Kotena opravdový přítel a zda chce odejít z EU.

Do budoucna se zřejmě bezpečnostní výbor bude věnovat vlivu mikrovlnek na zdraví člověka, dalším tématem může být, zda v rámci civilní obrany budeme fasovat hliníkové čepičky proti chemtrails a namísto vlivu Ruska a Číny se budeme zabývat otázkami škodlivosti iluminátů. Za klub KDU-ČSL ale říkám, že nepodpoříme tohoto předsedu,“ zaburácel k tomu Bartošek.

Podobné výtky ke Kotenovi zaznívaly už na středečním jednání výboru. Šéf poslanců SPD Radim Fiala na to uvedl, že vedení hnutí bude Kotenovi doporučovat, aby si nechal udělat bezpečnostní prověrku, i když to nikdy nebývalo pravidlem.

Nakonec Sněmovna do čela bezpečnostního výboru potvrdila i Radka Kotena. Pro jeho osobu hlasovalo 95 poslanců z řad ANO, SPD a KSČM. Proti Kotenovi zvedlo ruku 58 poslanců z řad Pirátů, ČSSD a Demokratického bloku. Jako jediný z ODS Kotena podpořil Václav Klaus mladší.

Poslanci tím potvrdili všechny předsedy výborů. Předsednické místo zůstává zatím volné u zahraničního výboru, který by měl vést po skončení svého vládního působení ministr zahraničí v demisi Lubomír Zaorálek (ČSSD). Sněmovna již dříve potvrdila Stanislava Grospiče (KSČM) do čela mandátového a imunitního výboru. Organizační výbor vede Radek Vondráček (ANO) z titulu funkce předsedy Sněmovny.

Sněmovna dále pokračovala ve schvalování harmonogramu na projednávání státního rozpočtu na rok 2018. Měla by také obsadit členy stálých komisí, které založila v úterý. Patří k nim také komise, které dohlížejí například na činnost zpravodajských služeb. Poslanci ovšem bod o obsazení sněmovních komisí vyřadili z programu.

Podle ČTK vznik kontrolních komisí provázela debata o způsobu jejich obsazení. Hnutí ANO, SPD a KSČM prosadily poměrné zastoupení. Ostatní strany neúspěšně požadovaly, aby v komisích měly strany po jednom zástupci.

Poslanci se také zabývali žádosti policie o vyslovení souhlasu s trestním stíháním poslanců hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Bod byl ale na žádost šéfa mandátového a imunitního výboru Grospiče přerušen kvůli tomu, že výbor ještě nerozhodl a chce si pozvat na svou schůzi policejní vyšetřovatele. Podobně se poslanci zachovali i v případě žádosti o vyslovení souhlasu s trestním stíháním občanského demokrata Bohuslava Svobody. Babiše a Faltýnka chce policie obvinit kvůli zneužití dotací v kauze Čapího hnízda, Svoboda je viněn v kauze Opencard.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…