Tvrdá rána pro akademiky. Občané vyděšení z milionů militantních Afričanů, konflikty v našich městech, ať si je vezmou k sobě domů. K Babišovi se připojilo mnoho politiků

19.08.2015 15:15

ANKETA Několik set akademiků a vědců podepsalo petici, v níž protestují proti údajnému prudkému vzestupu xenofobních nálad ve společnosti a aktivitě extremistických skupin v souvislosti s imigrací. Politici a média prý dávají prostor šíření strachu a nenávisti.

Tvrdá rána pro akademiky. Občané vyděšení z milionů militantních Afričanů, konflikty v našich městech, ať si je vezmou k sobě domů. K Babišovi se připojilo mnoho politiků
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Vyzvali politiky, aby ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali „skutečné potřeby a možnosti“, a ne „vrtkavé nálady veřejného mínění“. Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by dle nich mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení bez ohledu na etnickou či náboženskou identitu.

  • Petice akademiků ZDE

Politici, neposlouchejte xenofobní národ, vyzývají akademici

„Jsme znepokojeni prudkým nárůstem xenofobních nálad ve společnosti a aktivitou extremistických skupin, které nemají dostatečnou protiváhu... Vadí nám, že politici a média, místo toho, aby prokázali charakter a zodpovědnost, často mlčí a dávají tak šíření strachu a nenávisti prostor, a mnohdy se ho dokonce aktivně účastní v honbě za sledovaností či popularitou... Mnozí politici i média užívají rétoriku strachu z cizinců a lhostejnosti k jejich utrpení, dříve považovanou za extrémní a nepřijatelnou...Vyzýváme vás (míněno politiky), abyste ve věci přijímání uprchlíků zohledňovali skutečné potřeby a možnosti, ne vrtkavé nálady veřejného mínění. Všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěno bezpečí a důstojné zacházení. Ti skutečně potřební musí být přijímáni a integrováni na základě individuálního a spravedlivého výběrového procesu, aniž by je předem diskvalifikovala jejich etnická či náboženská identita,“ píše se mimo jiné v prohlášení.

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si o iniciativě akademiků myslí. Velká část politiků s iniciativou akademiků více či méně nesouhlasí. Často se ozýval názor, že by si vědci a akademici, kteří výzvu podepsali, měli vzít uprchlíky k sobě domů, aby prokázali, že to myslí vážně a ne na účet někoho jiného.  

Máme se postarat o 10 milionů uprchlíků? Ať jdou akademici příkladem a vezmou si je domů

 „Já se neřídím podle veřejného mínění, vyjadřuji se podle svého názoru. Takže pokud bude v Evropě hledat útočiště 10 milionů uprchlíků, tak se má Evropa o ně postarat? Rozumím tomu, že se máme postarat o lidi v ohrožení života, ale kdo stanoví, kolik jich má být? Proč se o ně nepostaráme tam, kde se narodili a žili doposud? Světové velmoci mají vyřešit problémy v zemích, ze kterých uprchlíci odcházejí, a Evropa to má iniciovat. Ale Evropa nedělá nic a vymyslela jen nesmyslné kvóty. Některé evropské státy mají samy problémy se zadlužeností a přebujelým sociálním systémem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz nereagoval a vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek má prázdniny.

„Pochybujete o tom? Nerad posuzuji text, aniž bych ho četl, a já tu petici neznám,“ reagoval předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Ať tedy jdou příkladem a vezmou si každý několik uprchlíků domů. Pak se veřejnost uklidní a zjistí, že nic nehrozí. Držím jim palce,“ uvedl předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

„Stanovisko akademiků vítám a podporuji. Je to hlas rozumu ve zbytečně jitřené atmosféře. Také jsem znepokojen aktivizací extremismu. Ke xenofobní nesnášenlivosti by se skutečně nemělo mlčet, natož zneužívat paniky k nevěcnému politikaření. Součástí toho kritického myšlení, po kterém tito akademici volají, je uvědomit si, že nepřítelem není běženec, ale fašismus a lhostejnost k domácím sociálním problémům,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„S takovou peticí nemám sebemenší problém. Je to plnohodnotné vyjádření názoru. Sám se k takové petici rád připojím. Tím nikdo neříká, že imigrace není problém. Je a v současné době se nacházíme možná uprostřed velké imigrační vlny, ale tak jako všechny ostatní problémy, i tento má svoje příčiny, které se bohužel neřeší. Lidé to cítí, a proto se mohou uchylovat k lidem, kteří přinášejí jednoduchá řešení. Nebo spíše než řešení pouze vyřvávají hesla plná primitivního osočování těch, kteří od příčiny problému utíkají. Kupříkladu rodiny s dětmi, které jsem viděl při návštěvě uprchlického tábora v Zastávce u Brna, pocházejí ze Sýrie a utíkají právě před násilím a ničením ze strany Islámského státu a proti těmto lidem se nemá obracet hněv společnosti. Je velice jednoduché šířit takovou nenávist a upřímně se stydím za politické kreatury, které se chtějí na této primitivní vlně vézt. Příčiny ekonomické migrace z Afriky jsou zase odlišné, proto je potřeba k problémům přistoupit individuálně. Ale je třeba je skutečně řešit. Demonstrace ani petice řešením nejsou,“ říká místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu – národní koalice Petr Adam.

Vyděšení čeští občané. Obava z rostoucího útoku nepřátelských migrantů na Evropu

„Věřím, že jde ze strany vědců o omyl a že si vědci uchovali ve skutečnosti zdravý rozum. Pokud se na chvíli odtrhnou od své práce a podívají do ulic a zanalyzují situaci, tak zjistí, že Evropa nikdy nemůže poskytnout bezpečné útočiště všem, kdo by to chtěli. Prostě není tak velká ani bohatá, aby pojmula bez následků desetimiliony migrantů, navíc z úplně odlišné kultury. To zásadní ovšem je, že pokud počet migrantů překročí únosnou hranici, tak přestane být Evropa bezpečným útočištěm pro kohokoli včetně původních obyvatel Evropy. Chápu české vědce, zvyklé na mezinárodní spolupráci, že jim jeden vzdělaný kolega z Afriky nepřijde nebezpečný, a on také není. Ovšem miliony negramotných militantních Afričanů nebezpečí jsou – to je fakt, který by ani intelektuál neměl pominout. Věda by měla být nestranná a podložená fakty. Z vědců ale dnes mluví jenom emoce. Ty mají i vyděšení čeští občané – jejich obava z rostoucího útoku nepřátelských migrantů na Evropu je ovšem řádně podložená mnoha evropskými oběťmi kulturně nepřátelských přistěhovalců,“ vysvětlil předák a poslanec Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura.

„Myslím si, že páni akademici a vědci tvoří svým způsobem uzavřenou a trochu i sebestřednou komunitu, která je poněkud odtržena od reálného života. Tvrzení, že všem, kdo v Evropě hledají útočiště, by mělo být zajištěné bezpečí a důstojné zacházení, je toho přímým důkazem. Vždyť naše společnost tento požadavek není schopna zajistit ani všem svým občanům, a pokud by došlo k významnému přílivu imigrantů do naší země, pak tato schopnost ještě klesne. Takže já zásadně nesouhlasím s tezí, že je naší povinností se starat o nelegální imigranty. Za tohoto stavu se nelze divit růstu xenofobních nálad a aktivitě různých skupin, které ovšem vědci nepojímají objektivně. Nemyslím si, že by zde rostly extremistické skupiny, spíše to jsou skupiny radikální, a to je rozdíl. Naopak souhlasím s hodnocením negativní role médií, která dávají imigrantům zbytečně velký prostor a navíc nejsou schopna, jako ostatně vždy, podat vyvážené zpravodajství. Jdou jenom po senzacích a informují velmi povrchně,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Akademici mají samozřejmě pravdu. Uprchlíkům je potřeba pomáhat. Je například nedůstojné, aby v Calais museli imigranti naskakovat do jedoucích náklaďáků a za jízdy rozřezávat plachty. Také je nedůstojné, že musí čekat ve frontách na registraci, když nezákonně překročí hranice Schengenu. Jsem rád, že akademici půjdou příkladem při integraci imigrantů a každý si vezme domů jednu muslimskou rodinu. Ale teď bez legrace: EU musí zastavit tuto uprchlickou vlnu, nikoli pouze řešit následky. Výzva akademiků je fajn, ale tak jako vedení EU neřeší zásadní problém. Je to pouze další moralizování a politická korektnost,“ myslí si senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Podle mě je ta výzva legitimní, ale špatně mířená. Ta neznalost problematiky jde napříč Českou republikou,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Bratr je víc než bližní. Musíme se vyhnout konfliktům v našich městech

„Domnívám se, že média i politici – skutečně volení zástupci lidu – žádné nenávistné nálady nepropagují. Za sebe osobně říkám: podporuji aktivity Generace 21 a aktivitu Bratr je víc než bližní. Jde o pomoc konkrétním křesťanským rodinám tak krutě pronásledovaným Islámským státem. Uprchlíci obecně si mohou požádat o azyl v České republice, který mohou získat při splnění patřičných podmínek. Česká republika by měla být maximálně nápomocná při ochraně vnější hranice Schengenu. Pokud tuto neochráníme, je jednoznačně Schengen v ohrožení, ať se nám to líbí, nebo ne. Věřím, že i když jsou těch vědců údajně stovky, tak snad většina z nich se mnou bude souhlasit v tom, že dvě a dvě jsou čtyři. A nikoli pět,“ sdělila místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.   

„Mají právo na svůj názor, který ale nemusí sdílet ostatní. A nemusí být ani správný,“ vzkázal na adresu akademiků, kteří podepsali petici, místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Ať jdou petenti příkladem a vezmou si do svých rodin po třech utečencích. Možná to bude dočasné řešení...,“ vyzval akademiky a vědce poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Je třeba rozlišovat mezi xenofobií a zdravým rozumem. Doporučuji každému signatáři uvedené petice, aby se rozjel například do Francie a na vlastní oči viděl, jak může dopadnout přijetí uprchlíků z nám kulturně vzdálených zemí. Integrace je totiž možná jen tehdy, pokud se lidé chtějí integrovat. Bohužel zkušenost ze západních zemí ukazuje, že nestačí tolerance na straně lidí přijímajícího státu. Je potřeba poskytnout uprchlíkům humanitární pomoc v místě konfliktu, nikoli jejich masivním přijímáním bez schopnosti zajistit jejich integraci a dávat podmínky vzniku konfliktů v našich městech,“ varuje předseda sněmovního Ústavně-právního výboru Jeroným Tejc z ČSSD.

Obavy lidí jsou přirozené

„Nepozoruji žádný prudký nárůst xenofobie, spíše přirozené obavy z přílivu imigrantů zcela bez pravidel. Jsme vázáni mezinárodními úmluvami v azylové politice, ale nic nás nenutí přijmout každého, kdo zaklepe na naše dveře, nemá-li na azyl nárok. Je třeba připomenout, že hraniční státy EU mají povinnosti v ochraně schengenských hranic. Španělé tento úkol v minulosti zvládli, musí to zvládnout i Řecko a Itálie. Když to nepůjde, musí se přehodnotit Schengen. Ještě bych rád připomenul, že neomezené přijímání imigrantů je dobrým černým byznysem pro převaděčské bandy. EU se jim stará o zaručený tučný zisk a oni nenesou žádná rizika. To je nepřípustný stav,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Naprosto s iniciativou akademiků souhlasím. Konečně se někdo ozval proti tomu, co píší média, komu dávají prostor pro názory a co hlásají někteří politici vládní koalice. Vědci většinou jsou zcestovalí, vědí, jak to chodí v reálném světě. Proto se nedivím, že žvásty části médií je přivedly k činu a děkuji jim za to,“ odpověděl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Je to velice těžké a složité téma na krátké vyjádření v SMS či e-mailu,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

 „Nejlepším řešením bude, když si každý takovýto vědec vezme natrvalo domů deset uprchlíků například z Afriky plus k tomu deset rodinných příslušníků na jednoho uprchlíka a bude se o ně dobře a řádně starat,“ smál se senátor ODS Jaroslav Zeman. „To by byl od nich správný počin. A ne vést pravdoláskařské řeči, které je osobně nic nestojí,“ dodal senátor.

 „Souhlasím, že by každému z uprchlíků mělo být zajištěno po dobu, kdy se budou v naší zemi zdržovat, bezpečí a důstojné zacházení bez ohledu na etnickou či náboženskou identitu. Ale také oni musí dodržovat naše zákony a v souladu s obecnými principy naší společnosti se chovat,“ soudí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Copak petenti nevědí o znásilňování žen, a co horšího, děvčátek, například v Norsku?

„Je naivní si myslet, že všichni imigranti, kteří přichází do Evropy, mají nějaké ´vznešené cíle´. Určitou část tvoří náboženští uprchlíci, kterým jde, popřípadě šlo, o holý život. Těm samozřejmě musíme pomáhat. Zbytek jsme sem rozhodně nezvali a toto by měli, zejména ekonomičtí emigranti, vědět. Podepisování všeobecných petic na podporu, popřípadě nepodporu všech, zdůrazňuji všech, imigrantů v žádném případě nepodporuji,“ uvedl poslanec ANO, vysokoškolský profesor Karel Rais.

„Zajímavé je, že pány akademiky a vědce znepokojuje údajný prudký vzestup xenofobních nálad a extremistických skupin v souvislosti s imigrací a neznepokojuje je bezpečnostní riziko a ohrožení občanů naší republiky a Evropy vůbec. Myslím si, že se konečně nejen naši politici začínají probouzet a vidět nebezpečí, které s imigranty přichází. Podívejte se, jak se začínají chovat v zařízeních, kam pro svůj nelegální příchod, byli umístěni! Jak by se chovali venku, mimo tato zařízení! Politici ani sdělovací prostředky nešíří strach a nenávist. Velmi umírněně poukazují na některá nebezpečí, která s nimi přichází. A to zatím cudně mlčí o hrozbě zavlečení nemocí, na které nejsme připraveni,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Copak petenti nevědí o znásilňování žen, a co horšího, děvčátek, například v Norsku? Copak nevidí, co se děje ve Francii, Anglii, ale i Německu? Zajímavé je, že na rozdíl od nich nebezpečí plynoucí z přílivu takového množství imigrantů už vidí i tajné služby balkánských zemí, které upozorňují na to, že islámští útočníci již jsou rozmístěni ve Velké Británii, Německu a Rakousku. Není to výmysl můj. Informaci přinesl deník The Sunday Mirror. Upozorňují na to, že jich tam už jsou tisíce. Proč asi? Dnes už jen silný naivka si může myslet, že imigranti jsou ti chudáci, kteří utíkají před válečným konfliktem. I když nevylučuji, že jich takových pár je. Těm bych pomoc nabídl, těm by bezpečí zajištěno být mělo. Ti vyfešákovaní, velmi dobře vybavení mládenci by měli bez jakýchkoli průtahů být vráceni k těm, kteří jejich cestu a vybavení platí,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Doubrava.

„Žijeme v demokratické společnosti, a proto je dobrá jakákoli iniciativa přispívající k veřejné diskusi. Apelovat na politiky a média podle mého názoru nestačí, protože ne všichni politici a ne všechna média podporují xenofobní nálady ve společnosti. Je logické, že lidé mají strach z neznámého, takže já bych raději než petice podpořil více veřejné diskuse a poskytování více informací občanům. Naší společností se totiž šíří řada dezinformací, které nejenže podporují nenávist a strach, ale které nahrávají populistům a extremistům. Na druhou stranu nelze problémy nelegální migrace ani podceňovat a je nutno přijímat taková opatření, která obavy občanů odstraní či alespoň zmírní,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Elementární pud sebezáchovy západní civilizace

„Podporuji petici akademiků. Média šíří hysterii, že všichni jsou zločinci. Musíme se k této velmi vážné situaci postavit jako inteligentní, kulturně vyspělá společnost,“ domnívá se poslanec ANO a vysokoškolský profesor Rostislav Vyzula.

„Já si myslím, že každý z iniciátorů petice by měl jít příkladem a ubytovat ve svém bytě minimálně jednoho uprchlíka. A až poté dávat kavárenské rady. Pražská kavárna by měla brát v úvahu reálnou situaci a nelakovat věci na růžovo. Ostražitost řady demokratických státníků ve věci masivního přílivu uprchlíků z islámského světa není xenofobie, ale elementární pud sebezáchovy západní civilizace. To se netýká pouze kulturní a sociální oblasti, ale především bezpečnostní problematiky. A před tím nelze strkat hlavu do písku. To je vážná věc, která se týká každého z nás. Samozřejmě je třeba rozlišovat mezi válkou postiženými uprchlíky a organizovaným zločinem řízenou invazí ekonomických imigrantů, kterých je dle odhadů drtivá většina. Bezpečnostní riziko však představují obě skupiny, protože mohou být cíleně infiltrované islámskými fundamentalistickými a teroristickými organizacemi. V tom spatřuji časovanou bombu pro celou EU. Proto je třeba masové imigraci efektivně čelit,“ vyzývá poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Vědci a akademici se běžně pohybují většinou ve vyšších, a tedy dobře chráněných patrech společnosti, a proto jim mohou důsledky a dopady gigantické ekonomické migrace částečně unikat, a to na rozdíl od občanů, kteří svoje životy žijí a budou žít v přímém kontaktu s běženci. Být filantropem a humanistou je vždy krásná věc, ale obava o vlastní život, zdraví, pracně získaný majetek či například kvalitu sociálního a zdravotního systému jsou taktéž legitimně vyjevované občanské postoje, nikoli xenofobie. A v tomto ohledu to jaksi naši vědci a akademici zcela přesně nechápou a současně tak projevují jistou nesoudržnost s většinovou společností a jejími oprávněnými zájmy,“ upozorňuje poslanec KSČM Jiří Valenta.

Platit akademiky, nebo migranty?

„Tuto výzvu rád hned vyslyším. Skutečnou potřebou tohoto státu je, aby se prioritně pořádně postaral o své vlastní občany. Skutečnou možností pak je, že si nemůžeme dovolit neřízený příval převážně ekonomických uprchlíků – náš rozpočet není nafukovací. Je to jako v domácnosti – na charitu také začnete myslet teprve, až když zabezpečíte rodinu. Jinak jste blázen. Stejně jako politik, který kašle na to, co si myslí většina národa – který ovšem ve své funkci národ zastupuje. Jinak souhlasím – pokud někdo právem hledá azyl, musíme mu zajistit bezpečí a důstojné zacházení. Snad signatáři petice půjdou příkladem a uprchlíkům otevřou své vlastní domovy. Sice chápu, že ze státního se utrácí snáze, ale zase by byla dobře zajištěna integrace, po které všichni volají. V případě vytváření uprchlických ghett je ale podle mě šance na integraci mizivá,“ uvedl poslanec Úsvitu – národní koalice Martin Lank.   

 „Nejde o petici, nýbrž výzvu politikům, médiím a veřejnosti. S textem nejen souhlasím a vzhledem ke svému univerzitnímu působení jsem ji také podepsal. Je důležité ukázat střízlivost a rozumnou reakci proti xenofobii, rasismu a náboženské netoleranci. Jako signatář mezinárodních dohod o utečencích má Česká republika závazek na úrovni ústavních povinností běžencům poskytovat ochranu na základě věcného posouzení jednotlivců a bez diskriminace. Proti běsnění s nasazováním armády, vyvolávání pocitu strachu a hysterie z údajné invaze je podstatné ukázat, že u nás také existuje hlas, kterým se řadíme mezi civilizované země beroucí si poučení z toho, co nesnášenlivost k cizím v docela nedávné minulosti zplodila za hrůzy. Tato výzva jedním takovým hlasem je,“ říká ParlamentnímListům.cz poslanec ANO a vysokoškolský profesor Jiří Zlatuška.

„Akademici jsou často líčeni jako roztržití lidé. Nejen zapomínající deštníky, ale i odtržení od reality. Není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu. Stejné je to ale s těmito jejich nápady. Jistě, kdo vskutku potřebuje a proto hledá útočiště, zaslouží si pomoc. Ale nelze si do Evropy jen tak zaskočit k prostřenému stolu na gáblík. Ti, co jej ze své práce a pak přečetných daní platí, toho už nyní musí utáhnout až příliš. Mimo jiné i samotné akademiky. Škoda, že nevymysleli něco jako ´oslíčku, otřes se´. Jinak souhlasím, že nálady ve společnosti se vyhrocují a radikalizují. Dle mého naprosto cíleně. Už jsem na to, ač prosťáček, upozorňoval dávno. Varoval před extremisty, populisty. Pro mnohé politiky pak logicky platí: ´hlas lidu, hlas Boží´. Ale což na tom právě nyní nevydělává jeden akademik – docentík? To by však asi bylo křiku, kdyby mu pan prezident nechtěl dát profesuru, že? Výzvu tedy vnímám a částečně jí rozumím. Praxe však zhusta vyžaduje tvrdší a ráznější řešení, než se pouhým teoretikům zdá. Je mi líto. Kéž Evropa konečně najde to společné a pravé. Zatím tápe,“ myslí si poslanec ČSSD Jiří Koskuba.  

Pro všechny v Evropě místo nebude

„V podstatě by se dalo říci, že si za jistých okolností myslím totéž a souhlasím s tímto názorem akademiků. To jsou ale obecná vyjádření a skutečnost je od nich vzdálená. Jako vždy se musíme zeptat, komu to všechno slouží a kdo je viníkem naší situace. Naše země nebyla nikdy koloniální mocností a podíl například na rozvrácení arabského světa byl pouze okrajový. Proto bychom se měli i úměrně podílet na řešení tohoto obrovského problému. Je paradoxem, že největší viník je za oceánem a imigrační vlna se ho netýká. Že jde o maximální ohrožení stability v Evropě, je jasné. V takových situacích narůstají extremistické tendence,“ podotknul poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Je to jednoznačně dílo této vlády. ODS varovala před tímto nepochopitelným vpuštěním imigrantů do ČR, které vlnu extremismu a populismu vyvolalo. Kdyby ČR zůstala u původní koncepce přijímání imigrantů, nebyla by tu živná půda pro xenofoby a extremisty,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

„S velmi racionální úvahou odpovídám. Pro všechny v Evropě místo nebude. Problém je v množství. Kolik budeme schopni uživit. A zda budou ochotni se přizpůsobit oni nám, a ne naopak,“ uvedl poslanec ČSSD Stanislav Huml.

 „Souhlasím, že nálady ve společnosti jsou velmi vrtkavé. To je ale věcí Vlády ČR a jejího přístupu k imigraci. Já chci mít také bezpečí. Kdo ho v příštích letech zajistí?“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

Vždy zde budou miliony Afričanů s ekonomickou motivací snažící se dostat do Evropy

Britský ministr zahraničí Philip Hammond řekl pro BBC, že propast mezi životní úrovní Evropy a Afriky znamená, že zde budou vždy miliony Afričanů s ekonomickou motivací snažící se dostat do Evropy. A dokud jsou zákony EU, jaké jsou, mnoho z nich bude muset pouze vkročit do Evropy, aby si pak už byli zcela jisti, že nebudou vráceni do země původu. Taková situace není udržitelná, protože Evropa se nemůže chránit a zachovat si svůj životní standard a sociální infrastrukturu, pokud bude muset přijmout miliony migrantů z Afriky.

Prezident republiky Miloš Zeman se již v minulosti několikrát vyjádřil, že masová imigrace je pro Evropu hrozbou a že bychom měli přijímat pouze křesťanské uprchlíky. Nikoli muslimy a další migranty z nám civilizačně vzdálených okruhů. Zeman varoval, že mezi muslimskými uprchlíky může být řada islámských teroristů.

Petici na podporu migrantů podepsali kupříkladu Jan Sokol, politolog Milan Znoj, literární historik Martin C. Putna. Dále například publicista Fedor Gál či kardinál Miloslav Vlk.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…