Úplně odepsaná pravice: První čísla po zatčení Nagyové

21.06.2013 10:38

Dramatický propad vládních stran ODS a TOP 09 ukazuje nejčerstvější průzkum volebních preferencí agentury SANEP, který už odráží aféru, kterou odstartoval zásah ÚOOZ na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany, v sídlech lobbistů a proti třem bývalým poslancům. Na jejich úkor si polepšily strany, které se neúčastní parlamentního života a stojí mimo establishment.

Úplně odepsaná pravice: První čísla po zatčení Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič ve volební místnosti

Červnový průzkum volebních preferencí, který uskutečnila agentura SANEP už po vypuknutí vládní krize, znamená prudký pád vládních stran ODS a TOP 09. Pro ODS se rozhodlo jen 9,1 procenta voličů a pro TOP 09 8,9 procenta. V pořadí druhá KSČM se 17,3 procenty má téměř tolik, co tyto dvě uvadající strany dohromady. První místo potvrdila ČSSD s 29,7 procenta. Pro koaliční strany je to citelnější úder než všechny hádky s Věcmi veřejnými, aféry ministrů, kauza ProMoPro, zvyšování DPH, zpackaná důchodová reforma či schválené církevní restituce.

Celý průzkum ZDE

Po zveřejnění průzkumu vydala svůj volební model agentura PPM Factum. Najdete ho ZDE

„Je to mnohem víc, a to přinejmenším ze tří důvodů. Ta aféra se přímo týká předsedy vlády a jeho nejbližšího okolí. Je tam také výrazně přítomen emotivní a osobní motiv, kdy byla špehována manželka premiéra. Spousta voličů, kteří jinak moc nereagují na politické šarvátky, tak reaguje na tento hodně intimní motiv v případě rozpadajícího se Nečasova manželství. Vzpomínám, jak se diskutovalo o výměně staré paní Paroubkové za novou paní Paroubkovou, takže teď se politická aféra spojila s velmi soukromou aférou,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Dopad aféry zvyšuje to, že dosáhlo až na premiéra a zprofanované okolí ódéesky

Zároveň ale připomíná, že jsme teprve na začátku jednoho velkého případu. „To sledování i zátah na politické trafikanty byly jen vedlejší linie hlavního příběhu, o němž toho zatím moc nevíme. To je ten příběh o propojení lobbistů, nejrůznějších zákulisních struktur se světem politiky a se státní správou. To bude teprve policie a státní zastupitelství dál vyhodnocovat, konfrontovat zadržené dokumenty s odposlechy a s výpověďmi. U linie, která se týká pánů Janouška a Rittiga, jsme teprve na začátku a v postojích veřejnosti se tak odráží určité očekávání, co bude dál,“ míní Lukáš Jelínek.

„Skutečně si myslím, že tohle je pro lidi nejvýznamnější. Je to dlouho očekávaný skandál, respektive to jeho řešení. Těch malých skandálů tady byly desítky, ale nikdo na nikoho nesáhl. Rath byl takový individuální případ, navíc ho z ČSSD hned vyhodili, zatímco tohle je zajímavé razancí policie a státního zastupitelství a také tím, že to dosáhlo až na premiéra a to zprofanované okolí ódéesky. Zatím o tom žertují, třeba pan Hrdlička, ale ještě není všem dnům konec. A je to ten moment, na který se spousta lidí těšila,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Sněmovnu obehnat ostnatým drátem, zamřížovat a dovézt bachaře

Podle něj lidé ani moc nespoléhají na volby, protože se obávají, že i když vyhraje někdo jiný, tak to může také špatně dopadnout. „Z těch vtipů, které se kolem toho vyrojily, je charakteristický ten, který říká, že by neměli dát politiky do vězení, ale že by se měla Sněmovní ulice obehnat ostnatým drátem, zamřížovat okna a jenom tam dovézt bachaře. Očekávání je velké a ODS i TOP 09 si ubližují tím, že začaly napadat policii a státní zastupitelství. A jejich věrná média mohou nyní dopadnout stejně jako s tou hloupou propagandou pana Schwarzenberga,“ podotýká Zdeněk Zbořil.

Nynější politická situace podle zveřejněného průzkumu nahrává menším, a to i extremistickým stranám. Například SPOZ se ziskem 7,3 procenta přiblížila na dosah oběma vládním stranám, KDU-ČSL si připsala 6,8 procenta. Z menších stran stojí za zmínku LEV 21 (3,1 %), Strana zelených (3 %), Suverenita Jany Bobošíkové (2,8 %), Dělnická strana sociální spravedlnosti (2,2 %), Pirátská strana (2,2 %) a ANO 2011 Andreje Babiše (2,1 %).

V důsledku takové aféry posilují strany stojící mimo parlamentní život

„Jak extrémní strany, tak strany, které se neúčastní vládnutí ani parlamentního života a stojí mimo ten establishment, zcela logicky získávají v důsledku takovéto aféry navrch. A čím déle se potáhne tato aféra, ale i komplikovaná jednání o rozpuštění sněmovny nebo o vzniku nové vlády, tak z toho budou nejvíc profitovat subjekty, které ve sněmovně zatím nejsou. Ať už relativně solidní jako KDU-ČSL nebo SPOZ, ale i subjekty vysloveně populistické nebo stojící na nějaké vyhroceném extrému politického spektra,“ konstatuje Lukáš Jelínek.

Podle politologa Zdeňka Zbořila lidé hledají jiné strany, pokud možno nové, nezkompromitované, něco na způsob Věcí veřejných, ale v novém provedení. „A pozor na to, že tohle své rozhodování činí ještě pod dojmem toho šoku. Pokud se objeví, ne snad přímo charismatický, ale alespoň přijatelný typ politika, který bude umět mluvit a nebude plácat takové nesmysly jako většina těch politiků, kteří dnes na veřejnosti vystupují, tak může dojít k nějaké integraci menších stran či vzniku dalších,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Okamura by to neměl přepísknout a vyhrožovat výstřelem z Aurory

Zároveň poukazuje na to, že ti voliči, co utíkají od ODS či TOP 09, určitě míří k nějakým malým stranám, aniž možná vědí, co jsou zač a jaký mají program. „To je typ specifické opozice, který je často nesen novináři, mladými lidmi a intelektuály. Ti se v první fázi rozhorlí, ale pak to zase dost rychle opadne se stejnou rychlostí, s níž to vzniklo. Na nynější situaci může vydělat pan Okamura, pokud bude mluvit rozumně a nebude vyhrožovat výstřelem z Aurory,“ zmiňuje politolog představitele nově vzniklé strany Úsvit přímé demokracie.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Z průzkumu agentury SANEP rovněž vyplynulo, že by šel volit jen přibližně každý druhý volič a volební účast by byla jen 53,8 procenta. „To je typická reakce. Vždy, když byly nějaké aféry, tak docházelo k demobilizaci. Šok z nějaké takové akce má vždy souvislost s poklesem zájmu o volby. Podobné to bylo v roce 1997, kdy také odhady volební účasti padaly,“ připomíná Zdeněk Zbořil.

Dojde k mobilizaci a volební účast bude vyšší, než to teď vypadá

„Myslím, že to teď bude nějakou dobu nejen stagnovat, ale i padat, protože lidé jsou otrávení. Pak ale dojde ke skutečné mobilizaci. Ale zda to bude ve prospěch ČSSD a komunistů, to si netroufám odhadnout, to klidně může být ve prospěch malých stran, třeba i podobného typu, jako byla před čtyřmi roky TOP 09,“ dodává politolog Zdeněk Zbořil.

V ideálním případě by po takové aféře mělo lidi motivovat jít si zvolit jinou reprezentaci. „To ale platí pro země, kde politika relativně funguje, kde existuje odpovědnost veřejnosti za politiku, kde lidé vnímají, že politické strany jsou potřeba, že stát je potřeba, aby plnil své základní funkce. Tam by tomu asi tak bylo, ale přece u nás jsme ve stadiu hluboké politické a ústavní krize, která je spojena s určitými, řekněme morálními, dopady. Zkrátka tady je hluboká nedůvěra v politiku,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Lidé nemají zájem vybírat si stranu, která představuje nejmenší zlo

„Spousta voličů si po těch kauzách řekne, že politika je jedno velké svinstvo. A v tom případě už nemají vůbec žádný zájem si vybírat mezi těmi podezřelými a podivnými stranami tu, která představuje nejmenší zlo. I když je to reakce velmi chybná a nešťastná, tak se při té přetrvávající nedůvěře české veřejnosti v politiku dala očekávat. A bude hodně záležet na těch, kteří sestaví příští vládu, ať už bude řádná nebo přechodná, a poté na těch, kteří vyhrají příští volby byť s minimální účastí, aby se pokusili důvěru veřejnosti v politiku vrátit,“ uzavírá Lukáš Jelínek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…