Útoky v Bruselu: Sněmovna držela minutu ticha. Pak nastoupil hlasitý Okamura

22.03.2016 14:41

Poslanci dnes uctili minutou ticha oběti teroristických útoků v Bruselu. Učinili tak na výzvu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO). Hlavní město Brusel se totiž v úterý stalo terčem teroristických útoků, při nichž dosud zemřelo údajně 34 lidí.

Útoky v Bruselu: Sněmovna držela minutu ticha. Pak nastoupil hlasitý Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o daních z příjmu byla přijata

Poslanci by dnes měli pokračovat v debatě o migrační krizi, kterou přerušili v polovině února. Ve hře je návrh usnesení, v němž by dolní komora podobně jako na podzim odmítla stálý mechanismus pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. Mohla by taky vyjádřit znepokojení nad tím, že se migraci nedaří kontrolovat a omezit. Dá se ale předpokládat, že debata bude poznamenaná právě teroristickými útoky v Belgii. Poslanci by měli o migraci dnes jednat zhruba v 16:30 hodin.

To ale poněkud vyvedlo z míry jak předsedu klubu Úsvit Marka Černocha, tak i poslance Tomia Okamuru (SPD). Oba dva totiž chtěli, aby poslanci o migrantech debatovali hned na začátku schůze.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Postavte se EU, vážená vládo, odmítněte, aby sem proudili nelegální migranti!“ uvedl ke svému požadavku Okamura. Podle něj nás vláda svým postojem zatáhla do války s islámem.

Kupříkladu v Kostelci nad Orlicí, kde dočasně migranti přebývají v detečních zařízeních, prý podle Okamury migranti už kradou v obchodech a lidé se tam bouří proti nim. „Je nepřijatelné, abychom tady budovali nějaká muslimská ghetta,“ zmínil Okamura.

Pro zařazení tématu migrace hned na úvod se také přimlouvali poslanci Radim Fiala a Jaroslav Holík (oba SPD). To ale poslanci odmítli.

Přesto se o bezpečnostní situaci v ČR dnes rozhovořil ve Sněmovně ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Nemáme informace, že by ČR hrozilo aktuální riziko,“ řekl mimo jiné. Přesto podle něj budou dohlížet na bezpečnost země zvýšené hlídky policie, jimž pomohou členové armády.

„Jsme přítomni tam, kde je větší výskyt obyvatel, a také je zajištěn zvýšený dozor některých ambasád,“ uvedl kromě jiného  Chovanec.  „To všechno jsou ale preventivní opatření, nechci děsit občany ČR,“ zdůraznil přitom.

V Česku je totiž po teroristických útocích v Belgii vyhlášen de facto první stupeň ohrožení terorismem. Večer se kvůli situaci mimořádně sejde vláda, aby zvýšení varovného stupně schválila.

Dosud v Česku platil stupeň nula. České úřady nyní nemají informaci, že by zemi hrozil konkrétní teroristický útok. Nasazeny jsou ale stovky policistů navíc, využita bude i armáda.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) prý ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o národnosti obětí teroristických činů a tak prý nemůže uvést, zda je mezi oběťmi nějaký český občan, nebo ne. V Bruselu se podle Zaorálka nacházejí čtyři tisícovky Čechů. Těm prý chce doporučit, aby omezili svůj pohyb po Bruselu a aby se vyhýbali veřejným prostranstvím. "Rád bych každému doporučil webové stránky Ministerstva zahraničí, kde budeme o té situaci podrobně informovat a věřím, že se podaří normální stav v Belgii rychle navrátit," dodal Zaorálek.

Dva výbuchy na letišti...

V Bruselu dnes ráno nejprve otřásly dva výbuchy letištěm Zaventem a následně přerušila exploze provoz metra ve čtvrti Maelbeek, v blízkosti unijních institucí. Na letišti zemřelo dle potvrzených informací 11 lidí, v metru dalších 15, zraněných z obou útoků je již 200. K útoku se přihlásil Islámský stát.

První stupeň varování je označen žlutým trojúhelníkem a upozorňuje na existenci obecného ohrožení terorismem. Podobná bezpečnostní opatření v Česku platila například po listopadových teroristických útocích v Paříži. Policie při nich ve zvýšené míře hlídala letiště, francouzské velvyslanectví nebo některá obchodní centra.

Nyní budou do akce povoláni i příslušníci armády, kteří se zapojí do hlídek policie. Policejní prezident Tomáš Tuhý očekává, že do akce bude v nejbližších hodinách nasazeno několik stovek vojáků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…