V Suverenitě už chápou, proč jim Huml nezvedal telefon

30.08.2011 17:18

AKTUALIZOVÁNO Bezpartijní poslanec Stanislav Huml, zdá se, podlehl vábení jiné parlamentní strany. Jeho kotvištěm by se do budoucna mohla stát sociální demokracie, čemuž ostatně napovídá i skutečnost, že Huml navštěvuje pravidelně jednání poslaneckého klubu ČSSD.

V Suverenitě už chápou, proč jim Huml nezvedal telefon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Stanislav Huml se v zimě účastnil rebelie společně s ostatními poslanci Věcí veřejných Kristýnou Kočí a Jaroslavem Škárkou.

Ruka v rukávě

"Být nezařazeným poslancem je těžké, v klubech má každý svou odbornost, a tak mají poslanci i určité zázemí, aby se orientovali ve sněmovním dění," uvedl pro Aktuálně.cz nezařazený poslanec Stanislav Huml. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na to konto uvedl, že se na ně Huml obrátil s možností spolupráce a s poukazem, že ve sněmovně hlasuje spolu s názory a postoji ČSSD.

Licoměrnost ČSSD

To ale nenechalo klidným šéfa VV Radka Johna. "ČSSD dnešním osvojením poslance Humla prokázala, že odmítání přeběhlictví bylo pouhou licoměrností a lživým slovíčkařením. Tím přebírá i souhlas s chováním a postupy poslance Humla. Mrzí mě, že rovnou pan Huml nekandidoval za sociální demokraty, ušetřil by naše voliče zklamání a neokradl by tak voliče VV o jedno poslanecké křeslo, tedy o sílu, která by také prosazovala program VV. Kdyby pan Huml hned kandidoval za ČSSD, tak by i nás ušetřil několikaměsíčních útrap, které byly vedeny s cílem najít si důvod jak přesedlat. Jen připomínám, že jde už o třetí přestup, od SNK ED k VV, teď k ČSSD. Kdo ví, jestli bude poslední...," uvedl John ve vyjádření zaslaném redakci ParlamentníListy.cz.

Více zde:
Huml se sbližuje s ČSSD. Bude chodit na jejich klub

Proto se odmlčel

Na dopravního experta si brousili zuby mnozí. Dokonce i mimoparlamentní Suverenita, kde docházelo k vzájemnému jiskření. "Je to pro mě překvapení, ale nikoli zklamání, nehledejte v tom žádné emoce," reagovala pro ParlamentníListy.cz předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková. Huml se totiž zúčastnil jarního sjezdu strany a podle Bobošíkové se programové priority strany nijak výrazně nerozcházely s poslancovými.

"Podle dohody jsme pro něj připravili zákon o hazardu a doufali, že ho bude na půdě sněmovny protěžovat, nestalo se tak. Teď už chápu, proč mi pan Huml nezvedal tento týden telefony," sdělila redakci zklamaně místopředsedkyně Suverenity Jana Volfová. Podle ní však nedošlo k žádnému porušení slibu.

"Ne nebylo zde žádné podání ruky, které by ztvrdilo Humlův příslib vstupu do strany," uzavřela Volfová.

Poslanec Huml v květnu na otázku redakce, zda by členství Suverenity přijal odpověděl. "Teď ještě ne."

Více zde:
Bobošíková klade oka. Vyloučený véčkař Huml už se chytá

I Paroubek ostrouhal 

Překvapení neskrývá ani Jiří Paroubek, který se úmyslem na opuštění sociální demokracie netají už delší dobu. Bývalý předseda ČSSD by dle svých slov  s sebou mohl přetáhnout až sedm poslanců a podle zákulisních informací si myslel právě na Humla.

"Je to zajímavá informace a přeji mu hodně štěstí," odpověděl redakci ParlamentníListy.cz stroze Jiří Paroubek.

Na Mašínech to začalo

Stanislav Huml se se sociálně demokratickými názory shodoval v mnoha ohledech. Jedním takovým příkladem může být i postoj k historické roli bratrů Mašínů. Tento bod byl v podstatě první roztržkou mezi Humlem a jeho mateřskou stranou VV.

Psali jsme:
Huml k Mašínům: Vládě chybějí hrdinové. Tak odměňuje sprosté vrahy

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…