VÍME PRVNÍ Poslanec od Peake nevyloučil, že podpoří Rusnokovu vládu

30.07.2013 10:47

Nezávislý poslanec Martin Vacek, který spolupracuje s poslanci LIDEM, ale není členem této strany, ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz nevyloučil podporu vlády Jiřího Rusnoka.

VÍME PRVNÍ Poslanec od Peake nevyloučil, že podpoří Rusnokovu vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Fischer s premiérem Rusnokem

„Jsem nezávislým nezařazeným poslancem bez povinnosti k žádnému klubu, tak se nebudu zapojovat do žádné žabomyší války mezi ODS a TOP 09 na straně jedné a panem premiérem Rusnokem na straně druhé. Pro mě je důležitá věcná otázka politiky, zde tedy konkrétně programové prohlášení vlády a do jaké míry se bude shodovat s tím, co jsem sliboval voličům a na základě čeho jsem byl zvolen. Podle toho se zachovám,“ řekl ParlamenntímListům.cz poslanec Martin Vacek.

ParlamentníListy.cz již v pondělí upozornily, že by Vacek mohl být mezi těmi poslanci, kteří podpoří Rusnokovu vládu. Hovoří se o tom, že by i další poslanci z LIDEM či i Radim Vysloužil mohli Rusnokovu vládu podpořit.

Sám vysloužil ale uvedl, že Rusnokovu vládu nepodpoří. "Nemohu mluvit za poslance Vacka, ale já osobně již od připojení podpisu pod podporu Miroslavě Němcové jasně říkám, že vládu Jiřího Rusnoka nepodpořím. A na mém stanovisku se nic nemění, pro tuto vládu ruku nezvednu. Jsem nezařazený poslanec a jako takový jsem zveřejnil své rozhodnutí, za kterým si stojím a nic na něm od jeho zveřejnění neměním," sdělil redakci Vysloužil.

Karolína Peake včera uvedla, že pro tuto chvíli stojí za koalicí, ale s tím, že se v politice věci rychle mění.

„Dva až tři poslanci LIDEM prý nechtějí podpořit vládu Němcové, čili 'stojedničková' pravicová koalice ve sněmovně je chiméra. 'Stojednička' už neexistuje,“ řekl redakci zdroj ze sněmovny.

Odejdou někteří poslanci ODS?

Dále sněmovnou kolují drby, že by několik poslanců ODS nemuselo být ve sněmovně, čímž by se snížilo kvorum nutné pro získání důvěry vládě, která potřebuje získat nadpoloviční většinu přítomných poslanců při usnášení schopnosti sněmovny za minimální účasti třetiny poslanců. 

V této souvislosti se objevilo i jméno pražské poslankyně Jany Černochové. Tak však kategoricky odmítla, že by se chystala jakkoli podpořit Rusnokovu vládu a naopak zdůraznila, že bude aktivně hlasovat proti vyslovení důvěry.

"Naprosto kategoricky a jasně mohu vyloučit, že bych jakýmkoli způsobem podpořila vládu pana Rusnoka. Dokud budu členkou Poslanecké sněmovny, tak ji podporovat nebudu. Mirka Němcová a stojedničková vláda v čele s ní má mou plnou podporu. Někdo v zákulisí tady rozehrává hry, jak ODS znevěrohodnit, aby některé slabší kusy, a nejenom z ODS, od koalice odpadly a podlehly těmto manipulacím. Miroslavy Němcové si velmi vážím a to, co předvádí panové Rusnok, Fischer, Zeman je naprosto mimo moje chápání. Jsem připravena příští týden ve sněmovně aktivně hlasovat proti důvěře této vládě, stejně tak jsem připravena podpořit vládu Miroslavy Němcové, pokud bude jmenována premiérkou," řekla ParlamentnímListům.cz

Pro důvěru vládě bude s největší pravděpodobností hlasovat i poslanec Josef Dobeš. Podporu vládě nevylučují ani nezařazení Jaroslav Škárka či Kristýna Kočí. „Podle mě i Jiří Paroubek jedná o podpoře vlády, i když navenek ji ostře kritizoval. To by pak byly další dva hlasy,“ řekl redakci zdroj ze sněmovny.

ČSSD

Pokud by se výše uvedené zvěsti prokázaly jako pravdivé informace, Rusnokova vláda by měla slušnou šanci na to, aby získala důvěru, neboť i v ČSSD narůstají nálady podpořit Rusnokovu vládu jako menší zlo než návrat vlády pravicové koalice. Předsednictvo ČSSD by mělo rozhodnout 6. srpna.

Jak psaly ParlamentníListy.cz, Bohuslav Sobotka chtěl prý zvolit taktiku, že by na Rusnokovu vládu měl nesplnitelné požadavky, ovšem rozhodující bude názor jeho spolustraníků.

KSČM a ČSSD by dohromady daly 80 hlasů. Dále se předpokládá, že vládu podpoří i 11 poslanců Věcí veřejných. Společně s dalšími poslanci a případným sníženým kvorem by Rusnokova vláda důvěru získat mohla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…