Veksláci, bankovní upíři a hloupost. Politici nadávají, že vám národní banka vše zdraží

12.11.2013 4:35

ANKETA Rozhodnutí Bankovní rady ČNB intervenovat na devizovém trhu za účelem oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun za euro, vyvolalo velkou řadu negativních ohlasů. A to i u liberálních ekonomů majících názorově blízko k nynějšímu vedení ČNB s tím, že se zbytečně zdraží dovoz a tím i zboží u nás celkově. Někteří politici ANO či ODS ale opatření centrální banky hájí.

Veksláci, bankovní upíři a hloupost. Politici nadávají, že vám národní banka vše zdraží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Například podle exprezidenta Václava Klause, který jmenoval členy nynější bankovní rady, je toto rozhodnutí centrální banky chybné a riskantní. ČNB tím podle něho zvýšila nejistotu v ekonomice. Devizová intervence má podle něho obecně velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady – zdražení dovozu a tlak na domácí cenovou hladinu.

„Jednoznačný efekt bude mít oslabování kursu koruny na zvyšování cen dováženého zboží, především paliv, potravin a spotřebního zboží, což může vést k dalšímu útlumu již tak slabé domácí poptávky. Slabší měna by sice měla pomáhat exportu, ale vezmeme-li v úvahu vysokou dovozní náročnost našeho exportu a vysoký podíl subdodávek pro výrobce finální produkce v zahraničí, potom jen těžko můžeme očekávat nějaký silný dlouhodobý pozitivní efekt této politiky na růst našeho vývozu,“ varuje Klaus. Podle něho je jakákoli inflace špatná, neboť znehodnocuje měnu.

Měnové manipulace ekonomiku nezachrání, jen strukturální reformy

Opatření ČNB kritizovali kupříkladu i liberální ekonomové Miroslav Ševčík a Markéta Šichtařová. Lukáš Kovanda z Prague Twenty a VŠE není zásahem ČNB rovněž nadšen.

„ČNB provedla svůj úvodní ´výstřel´ a zapojila se do mezinárodní měnové války. V jejím rámci usilují jednotlivé centrální banky znehodnocovat své měny a favorizovat ´své´ vývozce – jde o zakuklený protekcionismus. Zda krok ČNB českým exportérům vskutku pomůže a zda to nebude na úkor jiných segmentů naší ekonomiky, to se teprve uvidí. Kritizuji spíše celkový ideový koncept, který legitimizuje měnové válčení a jenž spočívá v přesvědčení, že měnově-politické intervence centrálních bank mohou suplovat nutná opatření strukturálního charakteru, jako jsou redukce zadlužení, omezení státních výdajů a státního přerozdělování, snížení byrokratické zátěže, zlevnění práce. Rozvolňujeme sice měnové prostředí, místo toho bychom měli rozvolňovat podnikatelské prostředí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kovanda.

Pokud jde o politiky, tak na kontroverzní krok centrální banky neexistuje jednotný názor ani uvnitř jednotlivých stran, i když většina politiků chování ČNB spíše kritizuje.

Spekulanti mohou způsobit opak

Poslanec ODS Jan Zahradník s devizovými intervencemi ČNB nesouhlasí: „Dotknou se mnoha lidí, kteří je pocítí v podobě růstu cen, ať už jako spotřebitelé nebo výrobci. Jejich důsledky navíc pocítí i lidé spořiví. Poptávku ale nezvýší.“

Předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura si myslí, že intervence ČNB je sice dobře míněná, ale krátkozraká a špatně načasovaná. „Jednak před Vánoci zbytečně lidem zdraží většinu zboží včetně pohonných hmot a samozřejmě je otázka, jak dlouho je kurz udržitelný. Podle části ekonomů a evidentně také trhů je dlouhodobý přirozený kurz koruny kolem 25 korun za euro, takže bez dalších masivních intervencí není devalvace koruny dlouhodobě udržitelná. Pokud si toto uvědomí spekulanti, pak začnou teď levně skupovat korunu a mohou ji naopak ještě víc posílit a efekt by byl opačný,“ vysvětluje Okamura.

„Kladu si v souvislosti s tímto krokem podobné otázky, jaké zazněly v médiích od řady expertů. Jednoznačnou odpověď jsem nezaznamenal,“ uvedl poslanec ANO Martin Stropnický.

"Je to odpovědnost a kompetence ČNB, radili se rok, snad to pomůže ekonomice," říká poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Neúspěch intervence ČNB může podlomit důvěru v národní měnu

„Udržet tuto podporu exportu bude drahé a zaplatíme to ve spotřebě. Pokud ČNB umělý kurz neudrží, zvedne to nedůvěru v monetární centrum a přiblíží přijetí eura,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Je to dárek občanům před Vánoci,“ vyjádřil se ironicky místopředseda ČSSD a poslanec Lubomír Zaorálek, který tak narážel na to, že se lidem zdraží zboží.

„Vždy jsem bral ČNB jako nezpochybnitelnou instituci. Ale teď mám jisté pochybnosti. Nemám data jako ČNB, ale tak tvrdý zásah nepovažuji za dobrý. Přece nevýhody exportu jsou vyvažovány výhodami dovozních cen, zejména pohonných hmot. Celé konání ČNB tedy v této razanci považuji za riskantní,“ řekl redakci poslanec TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Bankovní upíři a spekulanti

„Prohlášení některých politiků, že ČNB tím, že oslabí kurz koruny, podpoří exportéry, je laciné a hloupé. Pokud ČNB zacílila kurz vůči euru na 27 korun, nejedná se o podporu exportu, ale zvyšuje inflaci a zvyšuje ceny. To se promítne do všech výrobků i služeb. Vývozcům se zdraží vstupy, takže výsledek opatření bude nulový. Malým exportérům toto opatření moc nepomůže, velké firmy mají kursové změny dlouhodobě zajištěné. Vydělat na tom mohou jenom bankovní upíři a spekulanti. Zisk se přesune do ciziny,“ zlobí se senátor Jaroslav Doubrava.

„Bohužel, vše co dovážíme, zdraží, tedy včetně pohonných hmot. Mizerná zemědělská politika vlád z nás za posledních dvacet let udělala potravinově nesoběstačnou zemi. Čili zdraží se i potraviny. Prostě zdraží všechno. Tím pádem se sníží schopnost lidí nakupovat. Budeme nakupovat dráž a méně. Taková politika ČNB je hloupá, nekoncepční. Stejně hloupé je prohlášení, že tímto opatřením chce ČNB donutit občany, aby více utráceli. Toto je přímo výsměch těm, kteří mnohdy nevědí, jak s tou trochou peněz, které mají k dispozici, vyjít. Výsměch těch, kteří tyto problémy nemají. Obávám se však něčeho jiného. Není rozhodnutí ČNB přípravou na prodej některé z lukrativních položek, které ´naší´ republice ještě patří? Nedivil bych se tomu,“ dodal Doubrava.

O řízeném oslabení koruny mluvil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš

„Vedení ČNB má mou důvěru. O řízeném oslabení koruny jako potřebném kroku mluvil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Opatření by mohlo pomoci našim tuzemským výrobcům a rozhýbat tak zájem o produkty vyrobené v České republice,“ myslí si poslankyně ANO Radka Maxová.

„Každé hospodářsko-politické opatření má své plusy a minusy. Argumentaci ČNB chápu. Už nemá příliš mnoho nástrojů, jak dosáhnout svých cílů. Nicméně pomoci to nemusí. Exportéři se proti silné koruně již zajistili a domácnosti mohou utlumit spotřebu nikoli jen dovozu, ale i domácích výrobků. Problémy české ekonomiky jsou strukturálního charakteru a nevyřeší se pumpováním peněz do ekonomiky ani přes devizové operace, ani přes růst státního dluhu,“ řekla redakci místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„ČNB hystericky uštědřila políček startující české ekonomice, občanům ´osladila´ Vánoce. My si můžeme jen lámat hlavu, komu to má sloužit,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Jde o superbyznys bílých límečků, který tvrdě zaplatí všichni občané státu. Dnes jsem poslal podnět BIS na ČNB,“ uvedl senátor Vladimír Dryml.

Europoslanec ODS Hynek Fajmon ČNB hájí: „Jsem rád, že máme stále ještě korunu a že naše ČNB může dělat nezávislou měnovou politiku. Osobně mám v guvernéra a radu důvěru a věřím, že dělají svou práci dobře.“

„Je to strategický krok, který pomůže exportu. Případná pozitiva ale poznáme později, až na jaře,“ domnívá se poslanec ANO Martin Kolovratník.

Vekslácké manýry ČNB

„ČNB očividně nemůžeme na rozdíl od Airbank, mít rádi. Nejsem ekonom, ale tyto aktivity považuji za podpásovku. Nechápu proč pan guvernér se svou suitou přebírá vekslácké manýry? Pomoc exportu? Zaplatíme za to všichni. Zbrojovky jsme zrušili ve jménu lásky a pravdy. Naopak toho času dovážíme skoro vše,“ rozzlobil se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Díky absenci eura a vlastní měně máme tento nástroj k dispozici, což je dobře. Jsem pro, pokud to podpoří export. Zdražení asi nebude zásadní, protože kupní síla obyvatel by ho neabsorbovala,“ říká poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

Optimisticky vidí krok ČNB také poslanec ODS Adolf Beznoska. „Rozumím kroku ČNB tak, že se k němu odhodlala po důkladné analýze stavu v ekonomice a analýze budoucího očekávání. Politika levné koruny jistě pomůže exportérům. Očekávání vyšších cen pravděpodobně zvýší i spotřebu domácností a kroky ČNB dle mého přesvědčení povedou k ekonomickému růsti.“

TOP 09 podporuje přijetí eura

Poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková připomíná, že opatření České národní banky, které oslabuje korunu, je plně v kompetenci ČNB.

„Je jasné, že takové opatření by nebylo možné, pokud bychom už měli euro. Jako například Slovensko. Na Slovensku dokázali přijmout poměrně razantní reformní kroky, které přijetí eura umožnily. V České republice minulá vláda s ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09 uskutečnila řadu reformních kroků správným směrem. Koneckonců Národní program reforem byl pravidelně hodnocen Evropskou komisí a doporučovány další navazující kroky. Vzhledem k tomu, že se jedná o otázku také politickou, je zapotřebí získat pro reformy také souhlas obyvatelstva. A to je v České republice mnohdy  odmítáno. Naštěstí o přijetí eura jsme se již vyjádřili v celonárodním referendu o přijetí do Evropské unie,“ uvádí Chalánková.

Chalánková dále říká, že obrovský vliv na národní měny mohou mít spekulanti na finančních 
trzích. Česká koruna má v takovém případě podle ní výdrž asi dvě hodiny. „Pokud jde o tolik proklamovanou suverenitu v případě společného bankovního dohledu – jde jen o oznamovací povinnost bank směrem k České národní bance. Žádné další české banky nemáme,“ píše Chalánková.

„V Evropské unii jsme všichni na jedné lodi. TOP 09 jako pravicová proevropská strana doporučila ve volebním programu stanovit termín pro přijetí eura již v tomto volebním období. Termín odhadujeme na období mezi roky 2018 až 2020. Zároveň prosazujeme podepsání takzvaného Fiscal Compactu – jde o opatření směřující ke snižování zadlužení zemí EU. Jde o jasný signál, že jsme součástí týmu. A že nechceme jen brát peníze od evropských daňových poplatníků- mimochodem v minulém období nejvíce na jednoho obyvatele České republiky. Ale že jsme připraveni též u jednoho stolu pomáhat hledat řešení pro celou Evropu,“ dodal poslankyně TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…