Víme, kdo bude hlasovat pro vydání Nečase policii. Čtěte, zda přežije

08.07.2013 15:00

ANKETA Kancelář předsedkyně Poslanecké sněmovny oznámila, že olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan požádal o vydání premiéra v demisi Petra Nečase ke trestnímu stíhání. ParlamentníListy.cz oslovily poslance s dotazem, co tomu říkají a zda podpoří Nečasovo vydání.

Víme, kdo bude hlasovat pro vydání Nečase policii. Čtěte, zda přežije
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Žádost souvisí s kauzou bývalé šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové. Nečas podle policie slíbil trojici tehdejších poslanců ODS úplatek za to, že složí poslanecký mandát, a údajně také zajistil jeho poskytnutí. O této žádosti rozhodne sněmovna na své první následující schůzi, sdělila ČTK předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Vydání není jisté

Z došlých odpovědí vyplývá, že poslanci ODS by i na základě usnesení Grémia ODS měli hlasovat proti vydání, pokud se jedná o kauzu „trafik“ pro rebely. Poslanci TOP 09 jsou spíše proti vydání, ale například Jiří Oliva podpoří vydání. Naopak ČSSD je většinou pro vydání stejně jako KSČM. Věci veřejné nejsou jednotné. Ale názory i uvnitř jednotlivých stranických klubů se různí.

Mnoho poslanců, a to i z „koaličních“ LIDEM, odpovídá, že se rozhodnou až na základě stanoviska mandátového a imunitního výboru či na základě seznámení se spisem. Čili na základě současných informací a reakcí Nečasovo vydání jasné zdaleka není.

KSČM spíše pro, TOP 09 spíše proti

„Já to u nás tipuji spíše pro vydání. Ale klub o tom zatím nejednal, jde tedy pouze o můj tip. Vycházím z obecného postoje, že sněmovna není soud a nechť tedy rozhodnou příslušné instituce,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ParlamentníListy.cz informoval, že pro vydání Nečase hlasovat nebude.

„Zatím nevím, co se děje. Pokud je to v souvislosti s paní Nagyovou, bude to velké dilema. Ale vyčkám stanoviska mandátového výboru. Obecně však vydávání nejsem příliš nakloněn, pokud se nejedná o jasný trestný čin či pokud o to obviněný sám nežádá. V hraničních případech však pro vydání nejsem. Zatím se kauza Nagyová a spol. jeví jako minimálně hraniční. Vycházím však jen z mediálních informací, neboť jiné nemám,“ sdělil redakci místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ještě chybí Kalousek...

„Považuji to za neuvěřitelné a nepochopitelné. Takto by musely být stíhány tisíce politiků. Je to pokus o kriminalizaci politiky jako takové a není vyloučeno, že na podkladě takové destrukce české politické scény pokus o státní převrat. Komu takový krok může sloužit, naprosto nechápu. Domácím nepolitickým uskupením bojujícím o budoucí moc? Zahraničním zájmům? Jakým? Ruským? Americkým? Německým? Čím jsem v politice déle, tím méně věci chápu,“ řekl redakci poslanec ODS Pavel Bém.

Poslankyně VV Kateřina Klasnová bude dle obecnému posti k vydávání hlasovat i pro vydání Petra Nečase. „Jen mi chybí hlasování o vydání Miroslava Kalouska, který se minimálně také podílel na přidělení trafik exposlancům z ODS. Pro vydání Miroslava Kalouska bych hlasovala opravdu s gustem, i když s pocitem, že se měl dávno řešit spíše jeho podíl například v kauzách typu nákupu letadel Casa a podobně,“ řekla Klasnová.

VV a LIDEM se seznámí se spisem

„Pokud je podstatou žádosti jmenování bývalých poslanců do dozorčích rad, pak rozhodně nejsem pro vydání,“ uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

„Nevím, z čeho chce policie pana Nečase obvinit, proto se svým rozhodnutím počkám na sdělení Mandátového a imunitního výboru a vyjádření pana Nečase,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka.

„Neznám obsah spisu, tak to nemůžu blíže komentovat. Pro rozhodování o hlasování je pro mě důlsežité hlasování Mandátového a imunitního výboru,“ informovala první místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová.

„Prostudoval jsem si zdůvodnění žádosti o vydání pana Nečase, ale do schůze Mandátového a imunitního výboru se ještě poradím s kolegy. Jde o trestně právní, a ne politický aspekt obvinění z úplatku. Ale očistit či odsoudit Petra Nečase může jedině soud,“ řekl redakci místopředseda KSČM a člen imunitního výboru Jiří Dolejš.

Jiří Oliva z TOP 09 pro vydání

Místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková informovala, že bude hlasovat proti vydání Petra Nečase.

Její kolega z klubu Jiří Oliva má ale jiný postoj: „Pravděpodobně budu hlasovat pro vydání, protože se domnívám, že Petr Nečas o vydání sám sněmovnu požádá.“

"Ve všech případech jsem vždy hlasoval pro vydání a nevím, jaký argument mandátového výboru by změnil moje rozhodnutí v případě vydání Petra Nečase," uvedl Rudolf Chlad z poslaneckého klubu TOP 09.

„Nejsem tím překvapena, čekala jsem to. Ještě jsem se ale se spisem neseznámila,“ uvedla členka imunitního výboru a první místopředsedkyně poslaneckého klubu VV Jana Drastichová.

„V současnosti mám o tom jen malé množství informací, aby bylo možné situaci jakkoli komentovat,“ uvedl místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Pochybnosti v ČSSD

Ačkoli poslanci ČSSD reagovali většinou, že jsou pro vydání, tak někteří z nich mají pochybnosti. „Ještě nevím, jak budu hlasovat. Velmi pozorně si vyslechnu předmětnou argumentaci. Nicméně řada odborníků již v tuto chvíli má o celé kauze pochybnosti, viz například článek Tomáše Sokola v Reflexu. Budu tedy velmi opatrný. A pak je tu i otázka zrušení imunity zákonodárců,“ uvedl například poslanec ČSSD Miroslav Svoboda.

„Mé srdce volá 'vydat!'. Ale rozum velí 'nevydávat!'. Tak nevím, co z toho poslechnu,“ reagovala poslankyně ČSSD Miroslava Strnadlová.

I poslanec ČSSD Richard Dolejš uvádí, že vzhledem k nedostatku informací nelze zaujmout jednoznačné stanovisko: „Nemohu se rozhodovat podle zpráv z médií. Pokud bych vycházel pouze z mediálních informací, tak se mi tato záležitost nejeví jako jednoznačná a může vyvolávat pocit, že je z hlediska skutkové podstaty tak trochu postavená na vodě. Proto považuji za odpovědné vyčkat na stanovisko Mandátového a imunitního výboru, který má kompetenci prostudovat podklady policie a zvážit adekvátnost požadavku na zbavení imunity. A podle tohoto závěru zaujmu postoj k celé záležitosti.“

„Jinak by mé stanovisko bylo čistě politické a účelové, protože pana Nečase a ODS považuji za politické soupeře, kteří dlouhodobě škodí této zemi, a to především tím, že ji přivedli svými škrty, asociální politikou a neschopností do vleklé ekonomické a sociální krize. V tom vidím největší zločin této vlády. Ten je však trestně nepostižitelný. Jediným soudcem mohou být jen občané v mimořádných volbách. Proto podporuji tuto cestu, která by mimo jiné i vyřešila problém s imunitou pana Nečase, protože rozpuštěním sněmovny o ni všichni poslanci ze dne na den přijdou,“ dodal Richard Dolejš.

„Bylo by jistě slušné nejprve slyšet důvody. Ale možná rychlejší bude vydat celou sněmovnu i Senát. A bude chvíli klid. Než vstanou noví politici,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Stíhejte policii a státní zástupce, kteří ohrožují demokracii

Poslanec ODS Jaroslav Plachý sdělil, že bude hlasovat proti vydání Nečase, i kdyby o vydání sám Nečas požádal: „Stíhat by se měli ti, kteří podle mého názoru bez vážného důvodu přepadli Úřad vlády, Vojenské obranné zpravodajství a uloupili v bance zlato a peníze, o kterých neví, komu patří. Bude-li to pokračovat, žádný občan si nebude jist ani životem, ani majetkem. To by byl konec demokracie.“

Podle poslankyně TOP 09 Vlasty Parkanové podle dosavadního postupu policie i státního zastupitelství bylo zřejmé, že je jen otázkou času, kdy se tak stane. „Pokud orgány činné v trestním řízení k žádosti o vydání neuvedou něco víc, než co je doposud z jejich vyjádření známo, pak pro vydání hlasovat nebudu,“ dodala.

Předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek uvedl, že se seznámí s podstatou obvinění a teprve potom se rozhodne: „Vrtá mi jen hlavou, proč stejný postup jako vůči třem obviněným poslancům nebyl zvolen vůči bývalému ministrovi Vondrovi, který také sedí v Aeroholdingu. A vůči Melčákovi, Pohankovi, Snítilému a Wolfovi. Ti přeci udělali kšefty ještě daleko odpornější.“

„Už jsem dost zkušený na to, abych neviděl snahu pana Ištvana kriminalizovat dosud i v Evropě běžné postupy. Z tohoto důvodu nebudu hlasovat pro vydání Petra Nečase. Ostatně nehlasoval jsem ani pro vydání paní Parkanové, pánů Bárty, Škárky nebo Humla. Chovám se zcela konzistentně,“ uvedl poslanec ODS Vladislav Vilímec.

Proti vydání je Jan Gregora z TOP 09: „Trest má stíhat lotry, a ne slušné lidi. U nás je tomu mnohdy obráceně.“

„Počkám na doporučení našeho zástupce v mandátovém a imunitním výboru (tím je Jiří Dolejš – pozn. red.),“ uvedla poslankyně KSČM Zuzka Bebarová Rujbrová.

"Neznám zatím důvody k žádosti o vydání pana Nečase, a proto lze objektivně velmi těžko odpovědět. Pokud se ale jedná o funkce pro pány bývalé poslance ODS, nemyslím, že budu pro vydání, neb tyto praktiky jsou uplatňovány v demokratické Evropě již značně dlouho," uvádí poslanec ODS Václav Baštýř.

Doživotní imunita zrušena. Stíhání je otázkou času

„Nejsem seznámen s podrobnostmi. Počkám na rozhodnutí Mandátového a imunitního výboru. Do to doby se k tomuto nebudu vyjadřovat,“ reagoval místopředseda LIDEM a poslanec Jiří Rusnok.

„Vzhledem k tomu, že jako zákonodárci jsme zrušili doživotní imunitu a vzhledem k tomu, že nejpozději v květnu příštího roku budou volby, nevidím důvod hlasovat pro vydání Petra Nečase. Navíc vydávat ústavního činitele může být samo o sobě problémem. Tyto jakobínské vzorce chování mi nejsou blízké,“ říká poslanec ODS Walter Bartoš.

„V klubu jsme o tom zatím nejednali,ale já osobně jsem pro vydání,“ uvádí poslankyně KSČM Marta Semelová.

„Neznám důvod, ale celkového kontextu se zdá, že to je v pokračujícím trendu kriminalizace politiky,“ reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Doufám, že pan Nečas požádá sněmovnu o své vydání sám. V opačném případě budu hlasovat pro jeho vydání,“ uvedl poslanec ČSSD Václav Neubauer.

"Pokud státní zástupce Ištvan požádá o vydání Petra Nečase sněmovnou z důvodu prokazatelného podezření vykonání trestného činu, pak pro vydání budu hlasovat," uvedl poslanec ČSSD Ivan Ohlídal.

Počkáme na imunitní výbor

Poslankyně STAN Ludmila Bubeníková vyčká na vyjádření imunitního výboru: „Pokud se bude jednat o kriminalizaci ve vztahu k třem poslancům ODS, nebudu hlasovat pro vydání. Zatím však nemám dostatek informací.“

„Zatím je to předčasné, ale vzhledem k dlouhodobým postojům klubu VV k vydávání poslanců, považuji náš souhlas za možný. Vždy však záleží na konkrétním požadavku. Sám expremiér dokonce žádal o svůj výslech. Pokud se však pouze jedná o snahu kriminalizovat politiku, budu proti vydání,“ uvedl poslanec VV Petr Skokan.

„V této věci si určitě počkám až na zprávu, kterou podá sněmovně mandátový výbor. Ten bude mít možnost seznámit se strestním spisem a budou tedy k dispozici relevantnější informace, než jsou ty z médií. Do té doby si nelze vytvořit určitější názor,“ říká poslanec Radim Vysloužil.

„Nemám zatím žádné informace o této žádosti. Rozhodovat se budu až na jejím základě a na základě stanoviska mandátového výboru,“ uvedla poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Poslanec ČSSD Stanislav Huml bude hlasovat pro vydání s tím, že podle něj sněmovna nemůže rozhodovat o vině.

Pro vydání je i Jaroslav Foldyna: „Sněmovna hlasovala pro vydání Davida Ratha v důvěře, že orgány činné v trestním řízení nejsou politicky ovlivněny. Dnes je to stejné. Jen přeji panu Nečasovi, aby v případě vazby netrávil ve vazbě stejnou dobu jako David Rath.“

„Neznám důvod. Pokud to bude v souvislosti se třemi kolegy, pro vydání nebudu,“ reagoval poslanec ODS Pavel Suchánek. Podobně reagoval i poslanec ODS Vít Němeček. Stejný postoj zastává i poslanec ODS Igor Svoják. Pokud by se jednalo o případ tří exposlanců ODS, považoval by to za naprostou frašku a popření standardních postupů týkajících se politických stran.

Vydat ho bez milosti!

Člen poslaneckého klubu VV Josef Novotný uvedl, že bude hlasovat pro vydání. O tom samém informoval i poslanec KSČM Miroslav Opálka, poslanec ČSSD Václav Klučka i poslanec ČSSD Jiří Petrů.

Poslanec KSČM Pavel Hojda informoval, že bude hlasovat pro vydání jako v jiných případech. Pro vydání bude i jeho stranická kolegyně Marie Nedvědová. Poslanec KSČM Stanislav Grospič míní, že by sněmovna měla dát šanci orgánům činným v trestním řízení věc vyřešit.

Poslankyně KSČM Milada Halíková říká, že sněmovně nepřísluší posuzovat vinu, či nevinu a že pro vydání hlasovala vždy. Stejně hovoří i její stranický kolega Josef Šenfeld, Jan Klán, Vojtěch Adam.

Poslanec ČSSD Antonín Seďa je pro vydání, protože míní, že jedinou možností obviněných je obhájit se u soudu. „Dnes je poněkud jiná situace, protože pokud by Petr Nečas vydán nebyl, pak jej mohou stíhat, až mu skončí mandát,“ dodal.

"Hlasovat budu pro vydání, protože by nemělo být rozdílu mezi běžným občanem a poslancem. Každý by měl mít právo se hájit před spravedlivým
soudem v případě, že je obviněn z nějakého trestného činu. Vždy jsem to tak dělal a nevím proč bych měl v tomto případě tuto zásadu porušit. Padni komu
padni," sdělil poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Poslanec za VV Jiří Štětina podpoří vydání: „Zatím byli vydáni všichni, kromě Standy Humla, a pokud by tomu bylo naopak, popřeli bychom dobrou práci Policie ČR a poctivých státních zástupců. Nelze se stále odvolávat na frázi, že politické rozhodnutí nesmí být trestné. Ti, kdo to tvrdí asi zapomínají, že i politik se musí chovat jako správný hospodář. Tak to praví i trestní zákoník a ten platí pro všechny. Udivuje mě reakce ´zasloužilých a dlouholetých antihospodářů´ , tedy těch, kteří dovedli tuto společnost do těchto konců. Musí se jít i do minulosti, kdy všechny zlodějiny a lumpárny byly nevyšetřeny a skončeny, například Krakatice.“

Žádost nejprve projedná Mandátový a imunitní výbor

Němcová obdržela Ištvanovu žádost dnes dopoledne. Nyní ji projedná mandátový a imunitní výbor, který doporučí Nečase buď vydat ke stíhání, nebo nevydat. Následně bude hlasovat Sněmovna. ODS už před časem avizovala, že bude proti případnému vydání Nečase. Ištvan je šéfem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které kauzy kolem Nagyové dozoruje.

Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Podle policie sám figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu - nelegálního sledování s využitím vojenských zpravodajců - podle dostupných informací zapojen není. Ve vazbě je v této dvojici případů nyní sedm z osmi obviněných. 

Sdělení kanceláře předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové:

Dnes 8. července 2013 v 10:51 obdržela předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová žádost vrchního státního zástupce JUDr. Ivo Ištvana o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance RNDr. Petra Nečase a to ve smyslu čl. 27 odst. 4 Ústavy a § 12 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová dle § 12 odst. 2 jednacího řádu PSP ČR postoupila žádost mandátovému a imunitnímu výboru. Výbor po projednání podá zprávu s doporučením dalšího postupu (vydání či nevydání) pro sněmovnu. O této žádosti rozhodne sněmovna na své první následující schůzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…