Voličům se líbí lidé, kteří tvrdí, že nejsou politici, komentuje prohru Fica Schwarzenberg

30.03.2014 16:45

ANKETA Slovenské prezidentské volby pochopitelně sledovali i čeští politici. „Od Roberta Fica to nebylo strategicky správné rozhodnutí,“ domnívá se o jeho kandidatuře na slovenského prezidenta například Jaroslav Foldyna (ČSSD). „Řada voličů asi neskousla, že je Fico premiérem. Vypadalo to, že se snaží kandidaturou na prezidenta tento post opustit,“ zauvažoval zase Jiří Dolejš (KSČM) o příčinách jeho prohry s Andrejem Kiskou. Na další faktor upozornil i Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Voličům se líbí lidé, kteří tvrdí, že nejsou politici, komentuje prohru Fica Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg se pozastavil nad slabou volební účastí ve slovenských prezidentských volbách. „Není dobré, že k urnám přišlo jenom padesát procent voličů. Naštvanost voličů na politiky je značná,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz.

Podle jeho názoru se také projevila snaha voličů, že si nepřejí, aby se všechna moc soustředila v jedné ruce. V tomto případě ve straně Směr. Ukázalo se, že ji chtějí vyvažovat jinými osobnostmi. A do třetice podle něj zafungoval faktor, který se objevuje i v Česku. „Voličská přízeň se kloní k lidem, kteří tvrdí, že nejsou politici. Což je ovšem blbost, protože jakmile vstoupím do voličského klání, tak jsem politik. Tím ztrácím své nepolitické panenství. Ale voliči tomu věří,“ upozornil exministr zahraničí.

Nabízí se otázka, zda i kvůli vyhrocené situaci v sousední Ukrajině není pro Slovensko nebezpečné, že jejich prezidentem bude člověk bez jakýchkoliv politických zkušeností. „To bude záležet také na tom, jaké bude mít poradce,“ vysvětlil dále předseda topky. „Že bych z něj měl horší pocit než u jeho předchůdce, tak to nemůžu při nejlepší vůli tvrdit,“ řekl Schwarzenberg v narážce na nepříliš výrazného současného slovenského prezidenta Gašparoviče. „Musíme ale říci, že naše vzájemné sousedské vztahy byly za Fica vynikající,“ doplnil o tradičně vyborných česko-slovenských vztazích.

Držel jsem Ficovi palce. Ale byla to od něj strategická chyba

Ficovi fandil severočeský sociální demokrat Jaroslav Foldyna. „Držel jsem mu palce. Je ale třeba vnímat, že když politická strana má premiéra a převahu v parlamentu, snaží se veřejnost věci vyvažovat svým rozhodováním. To se projevilo v těchto volbách na Slovensku,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz. „Nebylo strategicky správné od Roberta Fica kandidovat. Neměl to udělat. Jakákoliv prohra je prohrou a může se to projevit v dalším období,“ obával se ze svého pohledu. „Jeho soupeř byl navíc neuchopitelný. Přišla politicky nezařazená osobnost, neplatilo rozhodování mezi pravicí a levicí. Zafungovala i určitá sympatičnost toho, že někdo bez jakéhokoliv politického zázemí jde do takovéhoto souboje,“ sdělil.

Kiskovo vítězství – stejně jako sázkové kanceláře – očekával předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Přestože mají občané úspěšného premiéra Fica rádi, chtěli prostě vládnutí rozložit. Aby jedna strana neměla úplně všechno,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. „Kiska je úspěšný podnikatel, který chce stejně jako Andrej Babiš něco společnosti vrátit,“ zapřemýšlel nad Kiskovou motivací.

Směr už je asi za vrcholem popularity

Hlubokomyslné analýzy nechtěl dělat komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Je jasné, že řada voličů Směru k volbám nepřišla. Je to vidět na geografické mapě, kdy na východě Slovenska byla nízká volební účast. Je otázka, proč Ficovi voliči nepřišli. Směr už může být za vrcholem popularity. Navíc hrálo u voličů roli asi i to, že Fico je premiérem. Jeho kandidaturou na prezidenta to vypadalo, že se snaží z tohoto postu odejít,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz. Jaký bude Kiska prezident, je nyní podle něj těžké říci. „Paralela s českými prezidentskými volbami pokulhává. Na Slovensku to nebylo totéž, co souboj Zeman versus Schwarzenberg,“ upozornil.

Je dobře, že na Slovensku sociální demokraté neovládli všechno

„Jsem rád, že na Slovensku nedošlo k situaci, kdy by sociální demokracie ovládla úplně všechno,“ řekl ParlamentnímListům.cz Marek Benda (ODS). I podle jeho mínění výsledek prezidentských voleb ukázal, že Slováci podobný stav nechtěli připustit. „Vyslali silné poselství, že si něco takového nepřejí,“ uzavřel komentář slovenských prezidentských voleb, v nichž s dvacetiprocentním náskokem zvítězil nad kandidujícícm premiérem Robertem Ficem podnikatel Andrej Kisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…