Za luxus se musí platit. Tady je rudá obhajoba, proč pořádně zdanit bohaté

14.10.2013 19:28 | Zprávy

Vyšší míru přerozdělování slibují ve svých volebních programech levicové strany obnovením progresivního zdanění fyzických osob. Ve hře je i vyšší zdanění velkých firem a komunisté se zemanovci by rádi zavedli daň z luxusu. Podle pravice by šlo o trestání úspěšných a další zvyšování progrese by lidi jen odrazovalo od hospodářské aktivity.

Za luxus se musí platit. Tady je rudá obhajoba, proč pořádně zdanit bohaté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předvolební kampaň KSČM

Jedním z hledisek při rozhodování o tom, které straně dát v předčasných volbách svůj hlas, může být pro voliče přístup kandidujících subjektů k daním. Ty se mají u příjmu fyzických osob podle levicových stran výrazně změnit. Rovnou daň by nahradila progrese, jejíž nejstřídmější podobu základních 20 a zvýšených 30 procent navrhuje ČSSD. KSČM po zrušení superhrubé mzdy plánuje tři pásma – 19, 25 a 32 procent, časem by je rozšířila na pět. SPOZ chce, aby zdanění bylo podle výše mzdy odstupňováno tak, že u čtyř a vícenásobku průměrné mzdy by činilo cca 40 procent.

Změnou rovné na progresivní daň by to ale s útokem na peněženky vysokopříjmových lidí neskončilo. Do programů pro předčasné volby totiž levicové strany uvedly v případě KSČM i „zavedení tzv. milionářské daně a daně na luxusní zboží“ a v případě SPOZ „vyšší zdanění luxusního zboží zvláštní zvýšenou sazbou DPH, resp. spotřební daní“.

Zemanovci mají vizi, o výši sazeb chtějí diskutovat

„Ale důležité je také říct, že navrhujeme snížit základní sazbu DPH u základních potravin a léků na deset procent, čímž bychom pomohli seniorům, matkám samoživitelkám a mladým rodinám. Naopak na druhé straně musíte jinde daně vybrat, takže by se vybíraly touto jakousi solidární formou. Naše vize je snížit daň u nezbytných věcí a zvýšit u luxusního zboží, ale výše sazeb budou ještě předmětem diskuse odborníků,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda SPOZ Zdeněk Štengl.

Právě jeho strana jde ve zdanění fyzických osob nejdál, ve srovnání se 40 procenty blednou návrhy KSČM na 32 i ČSSD na 30 procent u těch nejvýše příjmových skupin. „Vidíte, že tam jsou určité rozdíly, my tu sílu nebudeme mít až tak velkou, abychom to prosadili, je to na diskusi s partnery. Situace je taková, jaká je. To znamená, že určitá míra solidarity by tady měla být a o její výši se ve finále musí ještě diskutovat,“ konstatuje Zdeněk Štengl.

Daňová spravedlnost musí mít jistou míru solidarity

„Progrese musí být viditelná a hmatatelná. Když se podíváte na naše navrhované sazby, tak vycházíme z toho, že se zruší superhrubá mzda. Pak u fyzických osob zůstane spodní sazba na svém. Ale u lidí, kteří mají už kolem 50 tisíc korun a víc, už půjde o skok na 25 procent a u milionářů na 32 procent. Očekáváme, že u tohoto daňového titulu může být výnos až k deseti miliardám,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš, místopředseda KSČM pro hospodářskou politiku, jenž má ve stínové vládě na starost resort financí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

21:44 Harrisová? Guláš názorů, ze kterého se dělá šoufl, řekl nám senátor

Trump, nebo Harrisová? Zvolení kterého z kandidátů americkým prezidentem by pro svět bylo lepší? Par…