Za ten bordel může Topolánek, naznačil Paroubek čtenáři

24.11.2010 9:31

Předražený nákup obrněných transportérů Pandur od firmy Steyr je horkým bramborem, který si politici přehazují dle libosti jeden na druhého. Naposledy s ním ministr financí Kalousek zamířil na bývalého předsedu ČSSD Paroubka.

Za ten bordel může Topolánek, naznačil Paroubek čtenáři

Několikaleté tanečky kolem nákupu obrněných transportérů Pandur zpečetil 13. března minulého roku tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták, který kontrakt na 107 transportérů v hodnotě 14 miliard korun onoho dne podepsal. Vždy se hájil tím, že ho pověřila ministryně Vlasta Parkanová, kterou však prý ani jeho podpis nezbavuje odpovědnosti za výsledný kontrakt.

Barták má zdatného zastánce ve svém nynějším šéfovi Miroslavu Kalouskovi. Ministr financí v nedělních Otázkách Václava Moravce znovu vtáhl do hry na viníka sociální demokracii, když připomněl, že nákup schválila vláda Jiřího Paroubka a v čele resortu financí stál Bohuslav Sobotka. „Všichni ministři Topolánkovy vlády pak hlasovali pro minimalizaci škod této zakázky," zdůvodňoval Kalousek upravenou podobu kontraktu.

Bývalý generální tajemník NATO kritizoval nákup až za Topolánka

„Nedávno zveřejněný dopis bývalého generálního tajemníka NATO Robetsona vyzdvihl výběrová řízení na obrněné transportéry jako příklad průhledného a férového tendru," zareagoval pro ParlamentníListy.cz bývalý premiér Jiří Paroubek na jadrný dotaz čtenáře, zda za "bordel s Pandury" nese vinu i jeho vláda. 


I vy se ptejte

Jiřího Paroubka či Miroslava Kalouska.

Paroubkovi za pravdu dává to, že Robertsonovi se před třemi lety za vlády Mirka Topolánka nelíbily podivné okolnosti nákupu obrněnců a české politiky na podezřelý charakter upozornil.

V podobném duchu hovoří i expředseda ČSSD. „Nepochopitelné bylo to, že Topolánkova vláda změnila již uzavřený kontrakt na dodávku Pandurů. Snížení počtu dodávaných obrněnců mě nemrzí. Co je však vážné, to je razantní zvýšení jejich ceny," upozornil Paroubek na hodně podivnou skutečnost, ke které se však přímo nikdy nikdo ze zodpovědných nevyjádřil.

Za minimalizaci škod nelze považovat razantní zvýšení ceny

Většinou jde o odvádění pozornosti od tohoto klíčového bodu a i Kalouskovo čerstvé vyjádření o nutnosti minimalizace škod této zakázky proto nezní v této souvislosti příliš přesvědčivě, když šlo ve skutečnosti o zvýšení ceny za každý nasmlouvaný transportér. „A za to je odpovědná Topolánkova vláda. Berte Kalouska s velkou rezervou," dodal Paroubek pro ParlamentníListy.cz.

Celá odpověď Jiřího Paroubka ZDE

K věci:

U Moravce hledali zlého čaroděje. Barták to není, tvrdil Kalousek 

Pandury? Parkanová obvinila Topolánka, Paroubek Kalouska 

Sarkastik Paroubek: Pokrytectví MF Dnes se už jenom směju 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…