Za zaměstnávání „nelegálů" bude pokuta 5 milionů

09.11.2011 19:47

Zaměstnává-li podnikatel či firma cizince, budou nově povinni uchovávat kopie dokladů prokazujících oprávněnost pobytu cizince na území České republiky, a to po dobu trvání zaměstnání a dobu 3 let od skončení zaměstnávání tohoto cizince. Za zaměstnání takzvaných „nelegálů" hrozí tvrdé sankce.

Za zaměstnávání „nelegálů" bude pokuta 5 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasovací zařízení

Umožní to novela zákona o zaměstnanosti, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Novela zákona prošla hladce, protože se jednalo pouze o evropskou směrnici, kterou je Česko povinno začlenit do zákona. Účelem této novely je zpřísnění podmínek pro ty, co zaměstnávají takzvané „nelegály", tedy lidi, kteří nemají oprávnění k pobytu nebo výkonu práce na území České republiky.

Zákon vyjmenovává přestupky i s pokutami

V zákoně o zaměstnanosti by byly definovány nové skutkové podstaty přestupku a správního deliktu výkonu nelegální práce cizincem bez platného povolení k pobytu, včetně stanovení příslušné výše pokuty a odpovědnosti právnických nebo fyzických osob vstupujících se zaměstnavatelem cizinců do obchodních vztahů za úhradu uložené pokuty a možnosti jejich vyvinění.

Hříšníky, zaměstnávající „nelehaly" mají povinnost evidovat Ministerstvo práce a sociálních věcí a krajské pobočky Úřadů práce. Tyto instituce jsou povinny vést evidenci těch právnických a fyzických osob, kterým byla uložena pokuta za přestupek nebo správní delikt z důvodu nelegální práce cizince a jsou povinny poskytovat údaje z této evidence oprávněným institucím způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Zákon o zaměstnanosti stanovuje zaměstnavatelům povinnost oznamovat obsazení pracovního místa konkrétním cizincem, uchovávat po dobu celou zaměstnanosti kopii pobytového oprávnění zaměstnávaných cizinců a mít pro účely kontroly kopie dokladů osvědčujících legálnost zaměstnávání na pracovišti, kde zaměstnanec fakticky pracuje, a to po celou dobu trvání pracovního poměru a tři roky po ukončení zaměstnání cizincem.

O veřejné zakázky už zaměstnavatel „nelegálů" nezavadí, říká poslankyně.

Novelizovaná norma umožňuje ale také ilegálním zaměstnancům ze třetích zemí podávat stížnost na své zaměstnavatele, například prostřednictvím odborů nebo jiných oprávněných organizací, eventuálně prostřednictvím státních příslušných orgánů.

Zaměstnavatel musí doplatit zaměstnanci veškeré dlužné odměny. Neprokáže-li zaměstnavatel nebo zaměstnanec jinak, vychází se z minimální mzdy nebo kolektivní smlouvy či zavedené praxe. „Navíc zákon v souladu se směrnicí EU předpokládá minimální dobu zaměstnanosti 3 měsíců, neprokáže-li zaměstnavatel nebo zaměstnanec jinak", připomněla PalramentnímListům.cz zpravodajka zákona Dana Váhalová (ČSSD).

Velmi závažným novým prvkem v zákoně je podle ní vyloučení hříšníků z možnosti získávat veřejné zakázky granty a jiné výhody, navíc je tento povinen doposud získané veřejné zakázky a výhody za určité období vrátit. Vztahuje se to zejména na poskytování příspěvků z aktivní politiku zaměstnanosti. Konkrétné vyloučení z účasti na veřejných zakázkách bude zakotveno do zákona o veřejných zakázkách.

Pětimilionová pokuta je už citelná, míní opozice

Zákon také následně umožní dočasně nebo trvale omezit provozování obchodní činnosti, resp. uzavření provozovny, což je využitelná při porušení zákazu výkonu práce cizincem bez platného oprávnění k pobytu na území ČR.

„Obsahem této směrnice je zákaz zaměstnávání nelegálně pobývajících státních příslušníků třetích zemí, s cílem efektivně čelit nedovolenému přistěhovalectví jako takovému", řekla Parlamentnímlistum.cz poslankyně za ČSSD Dana Váhalová, členka sněmovního výboru pro sociální záležitosti. Důležité je podle ni i nový prve, stanovující sankce a opatření vůči zaměstnavatelům, kteří tento zákon povyšují. Výši 5 milionů korun už považuje poslankyně Váhalová za citelnou.

Psali jsme:
Naštvaný Kalousek: Nevím, zda s VV pokračovat dál. Zrada

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…