Zdanění hazardu prošlo do třetího čtení

05.11.2015 15:57

Poslanci by mohli o konečné podobě vyšší sazby odvodů z hazardu rozhodnout příští pátek. Sněmovna totiž dnes normu poslala do závěrečného čtení. Sazby by měly činit od ledna 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Zároveň by se měl zvýšit z 55 na 80 korun denní poplatek za každý hrací automat.

Zdanění hazardu prošlo do třetího čtení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrací automaty

Poslanci opoziční ODS dnes navrhli tři sazby: 21 procent pro loterie, 22 procent pro kurzové sázky a 30 procent pro hrací automaty. O tomto návrhu se ale rozhodne až za týden. Pevnou část dílčího základu odvodu 55 korun by podle tohoto návrhu Zbyňka Stanjury nahradil téměř dvojnásobný takzvaný minimální dílčí odvod.

ODS ale není sama, kdo navrhl tři sazby. Karel Fiedler z opozičního Úsvitu navrhl sazby 21, 22 a 28 procent. Fiedler také navrhl uzákonit od dubna i výslovný zákaz takzvaných kvízomatů a zdvojnásobit možný postih za nelegální provozování loterií a her až na 20 milionů korun.

Poslanci budou za týden hlasovat i o pozměňovacím návrhu předsedy rozpočtového výboru Václava Votavy (ČSSD), podle kterého by obcím připadlo z odvodů 63 procent a státu 47 procent. Votava upozornil na to, že vyšší zdanění může vést v konečném důsledku k celkovému snížení výnosů z loterií. Jeho návrh by prý zajistil, že příjmy měst a obcí zůstanou nejméně na úrovní loňského roku. Jiné poměry navrhl v několika variantách i Stanjura, a to 25 ku 75 procentům, 30 ku 70 procentům, 35 ku 65 procentům ve prospěch obcí, nebo zachování nynějšího stavu.

Poslankyně za TOP 09 Věra Kovářová (STAN) žádá úpravu, podle níž by kvízomaty podobně jako další druhy hazardu mohly regulovat obce. Zpravodaj Jan Volný (ANO) soudí, že úpravy ohledně kvízomatů by podléhaly schválení Evropské komise.

Vládní verze, která má podporu rozpočtového výboru, navyšuje o tři procentní body odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her. Navýšení o osm procentních bodů čeká hrací automaty a další technická zařízení.

Mění i rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce

Předloha také mění rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Stát by měl nově dostávat 40 procent místo 20 procent, obce 60 procent místo 80 procent. Obcím by se ale podle důvodové zprávy příjmy z hazardu snížit neměly, stát by naopak měl inkasovat asi dvě miliardy korun navíc.

Vládní novela v podstatě kopíruje jednu z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Volného, jejíž projednání zablokoval ve Sněmovně obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Koalice se dohodla, že v souladu s Kalouskovým požadavkem předloží v dolní komoře vládní normu. Kalousek to dnes ocenil. Vláda podle něho šla proti původnímu Volného návrhu cestou zásadní koncepční změny, odstupňované sazby jsou podle něho akceptovatelné.

Zástupci loterijního a herního průmyslu varují před tím, že nové sazby povedou k rozmachu černého trhu a masivnímu propouštění lidí zaměstnaných v oboru. Mnoho legálních českých firem totiž podle nich ukončí činnost. Růstu černého trhu se obávají i někteří poslanci. Kritika zní i od protihazardních aktivistů, novela podle nich není dostatečná. Neřeší podle nich skutečnou regulaci hazardu, ale snaží se z patologických hráčů vytáhnout co nejvíce peněz.

Ve Sněmovně leží soubor zcela nových vládních návrhů o regulaci a zdanění hazardu, které mají být účinné od přespříštího roku. Předpokládají tři daňové sazby 25, 30 a 35 procent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…