Zeman otřásl pravicí, levice mu provolává slávu. Ale z ČSSD prý zaznělo: Je to v ...

24.06.2013 8:55

Naznačené rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana vyřešit politickou krizi jmenováním nepolitické vlády vyvolalo na politické scéně poprask a nejspíš sjednotí parlamentní strany na myšlence předčasných voleb. Senátor Jiří Dienstbier se však obává, že by prezident mohl jejich vypsání protahovat a pohrozil mu ústavní žalobou. Představitelé ČSSD se však od jeho divoké konstrukce distancují.

Zeman otřásl pravicí, levice mu provolává slávu. Ale z ČSSD prý zaznělo: Je to v ...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas předal do rukou prezidenta demisi. Zeman pověřil Nečase i vládu výkonem funkce do jmenování volády nové.

Anketa

Chcete, aby teď Zeman jmenoval svou úřednickou vládu?

80%
20%
hlasovalo: 2228 lidí

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhlasovém rozhovoru „Hovory z Lán“ poodkryl karty ohledně svého rozhodnutí o příští vládě, která by nahradila odstoupivší kabinet Petra Nečase. Sice zopakoval, že definitivní rozhodnutí oznámí až v úterý na tiskové konferenci, ale nebylo možné přehlédnout, že v pořadu vychválil alternativu „vlády odborníků“ a dokonce uvedl, že by si takové řešení dovedl představit.

Jeho vstoupení vyvolalo na politické scéně bouři. Žádná ze sněmovních stran totiž takové řešení nepreferuje. Vládní strany navrhují pokračování současné koalice pod premiérkou Miroslavou Němcovou, zatímco opozice vehementně požaduje předčasné volby.

„My jsme panu prezidentovi jasně řekli, že žádný takový kabinet ODS nepodpoří,“ uvedla Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny a kandidátka ODS na novou premiérku. Navíc dodala, že než by sněmovna akceptovala vládu takto nadiktovanou prezidentem, to se raději sama rozpustí a vyvolá předčasné volby. A podobně se vyjádřila i Helena Langšádlová, místopředsedkyně koaliční TOP 09.

Podle ní si toho po konzultacích s parlamentními stranami je prezident vědom a kalkuluje s tím, že takové jeho rozhodnutí vyvolá rozpuštění sněmovny. „On z těch konzultací s politickými stranami, tak jak je vedl, si musí být vědom, že tato varianta je neprůchozí. Je to totéž, jako by řekl, že se přiklání k rozpuštění sněmovny,“ uvedla Langšádlová.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se vyjádřil ještě ostřeji. „Řekl jsem už mnohokrát, že úřednickou vládu si tato země nezaslouží,“ uvedl pro Novinky.cz. A dodal, že Zemanova úřednická vláda by mohla sloužit jako nástroj převratu proti existující sněmovní většině.

Rozčílená vyjádření z koaličních řad potěšila opoziční ČSSD, která dlouhodobě ovládá volební průzkum a rovněž dlouhodobě volá po předčasných volbách. Radost v neděli večer na sociální síti bezprostředně projevil senátor a místopředseda strany Zdeněk Škromach. „A je to! Dík pane prezidente. Volby budou,“ napsal.

Obdobně reagoval i správce největší protivládní facebookové skupiny "Stydím se za vládu ČR a její demisi", levicový aktivista Milan Mráz: "Já věděl, že nás nezklame, díky pane prezidente! Němcová se třese zbytečně :-D :-D :-D".

Alternativu předčasných voleb začalo za těchto okolností podporovat čím dál více pravičáků. Například i Tomáš Cikrt, někdejší mluvčí ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a dnes peprný internetový glosátor. „Pokud skutečně ODS preferuje soutěž politických stran, jde jí o budoucnost země a nechce asistovat při budování prezidentského a aktuálně i alkoholově proruského systému, má podle mě jedinou možnost,“ napsal na Facebook. Touto možností je prý podpora návrhu ČSSD na předčasné volby, a to při vědomí všech komplikací.    

I podle některých komentátorů si prezident je vědom, jakou reakci jeho případný výběr úřednické vlády vyvolá. Jenže i přesto do toho půjde, protože i tak může ledacos získat. „Zemanův tým snů bude mít jen jepičí život, ale s tím se tak nějak počítá. Nové velvyslance jmenovat stihne, viditelně zasáhnout do předvolební kampaně taky. A to, co se bude dít dál, budou mít ve svých rukou už jen voliči,“ napsal například v komentáři zástupce šéfredaktora MF Dnes Jiří Kubík.

Dienstbier chce podávat žalobu. Ale je to prý jen jeho soukromá válka

Jenže podle některých by prezident tuto vůli poslanců mohl sabotovat. Naznačil to například senátor ČSSD Jiří Dienstbier, podle kterého je možné, že prezident jmenuje „svou“ úřednickou vládu, sněmovna místo její důvěry raději rozhodne o svém rozpuštění, ale prezident Zeman bude obstruovat a prodlužovat vypsání nových voleb, které musí následovat. A jeho úřednický kabinet bude zatím bez důvěry vládnout.

Dienstbier takový scénář naznačil v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Zároveň uvedl, že takový scénář je podle něj protiústavní a pokud by jej prezident realizoval, byla by prý na místě žaloba k Ústavnímu soudu.

Od Dienstbierových slov se však následně pro server Novinky.cz ostře distancoval první místopředseda ČSSD Michal Hašek. „Jde o jeho soukromé právní názory, ne o stanovisko ČSSD,“ uvedl. Rozčílilo jej zejména to, že Dienstbier vyhrožuje prezidentu republiky žalobou. „Pokud to chce udělat, bude to jeho soukromá válka,“ uvedl s tím, že s podobnými akcemi nechce mít ČSSD nic společného.

Pokud by v důsledku nějaké prodlevy či běhu ústavních lhůt došlo k odkladu předčasných voleb o dny či týdny, nebyl by to podle Haška nijak zásadní problém. „V žádném případě by nemělo jít o měsíce,“ dodal s tím, že neočekává, že by prezident, i kdyby chtěl, dokázal vakuum protahovat tak dlouho.

Takové řešení by navíc znamenalo, že by zemi do předčasných voleb řídil jiný kabinet než Nečasova vláda v demisi.    

Prezidentem nabídnuté řešení vyvolalo ostrou reakci i u některých komentátorů, kteří proti němu vystupují dlouhodobě. Například šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery na svém Facebooku napsal: „Mluvil jsem teď s jedním představitelem ČSSD. Prý naprosté zděšení, že se Miloš Zeman pokouší ukrást vládu (jejich slova) úřednickým kabinetem. I někteří jeho věrní prý říkají, že je to v (píp). Nahlas to prý říct nemohou, protože neví, jestli jeho-jejich voliči tuší, o co tu jde.“

A Taberyho kolega z Bakalova nového karlínského sjednoceného newsroomu, komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo, k prezidentově vizi "vlády odborníků" poznamenal: "Já se na ty "odborníky" náhodou moc těším. Doufám, že nezapomenou na Kavana".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…