Zemanův rozhovor v rudých novinách. Přečtěte si, co tím způsobil

16.08.2013 17:32

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Prezident Miloš Zeman vyvolal pozdvižení, když exkluzívní informaci o termínu vyhlášení předčasných voleb poskytl deníku Haló noviny. Tím přinutil všechny ostatní sdělovací prostředky, aby stranický list vycházející v nákladu jen málo přes 20 tisíc výtisků citovaly. Podle mediálního odborníka Karla Hvížďaly jde o jistý bonus komunistické straně.

Zemanův rozhovor v rudých novinách. Přečtěte si, co tím způsobil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pokud se Poslanecká sněmovna opravdu příští týden rozpustí, vyhlásí prezident Miloš Zeman termín předčasných voleb na pátek 25. října a sobotu 26. října. Tuto exkluzivní informaci poskytla hlava státu v celostránkovém rozhovoru deníku Haló noviny, jehož denní náklad se pohybuje mezi 20 a 30 tisíci výtisky. Prezident v rozhovoru zdůraznil, že tuto informaci oficiálně sdělí až poté, co se sněmovna rozpustí. „Vzhledem k rozumnému postoji komunistického klubu při hlasování o Rusnokově vládě jste první, komu to říkám,“ konstatoval prezident Zeman pro Haló noviny.

„Samozřejmě je to jistý bonus komunistické straně. Nejen za postoj poslaneckého klubu KSČM při hlasování o důvěře Rusnokově vládě a podporu této strany v prezidentské volbě, ale Miloš Zeman se už dříve nechal slyšet, že by chtěl, aby příště byla menšinová vláda sociální demokracie podporovaná komunisty. Takže se je snaží k této možnosti přilákat a dokonce už se spekuluje o tom, že by mohli být i ve vládě,“ říká pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Rozhovor pro Haló noviny mohl být šťouchancem novinářské obci

Prezident Miloš Zeman kromě toho, že donutil všechny sdělovací prostředky citovat Haló noviny, mohl rozhovorem pro komunistický deník docílit ještě jednoho vedlejšího efektu. „Vzhledem k tomu, jaký má pan prezident vztah k novinářům, tak je docela dobře možné, že je chtěl trochu poškádlit, že mu šlo o to, aby si šťouchl do novinářské obce,“ se smíchem poznamenává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické.

Ne všechna média byla zrovna nadšena z toho, že musí citovat právě Haló noviny. Zpravodajský server iDnes si dokonce neodpustil doprovodit článek o termínu předčasných voleb popisem zdroje, odkud informaci získal. „Deník Haló noviny je stranický list KSČM. Za jeho financováním zřejmě stojí sponzoři strany. V roce 2009 naznačil místopředseda strany Jiří Dolejš, že se přes inzerci listu dají legalizovat peníze od utajeného sponzora,“ uvádí zpravodajský server ve zvýrazněném rámečku.

Prezident provokativně dokázal, že komunisté jsou považováni za občany druhého řádu

Na jiný aspekt prezidentova kroku upozornily Britské listy. „Provokativně tím dokázal, že u mnoha lidí jsou dodnes v ČR – vedle Romů a Vietnamců – komunisté považováni za občany druhého řádu. Určitě to dokazuje alespoň diskuse na fóru iDnes. Přitom podle informací z Poslanecké sněmovny tam ve výborech všechny politické strany s KSČM už celou řadu let zcela běžně spolupracují při rozhodování: pravicové strany se pouze veřejně teatrálně vymezují proti KSČM, když mají pocit, že z toho mohou mít volební prospěch,“ napsal šéfredaktor Britských listů Jan Čulík.

Haló noviny si tak díky prezidentovi mohly užívat zcela výjimečně svůj den slávy. „Haló noviny jsou klasický stranický tisk, což je v současné Evropě naprostá anomálie. Třeba v sousedním Německu deník Vorwärts, což byly poslední stranické noviny sociální demokracie, zanikl někdy v průběhu 70. let, a to už v konci vycházel jako týdeník nebo dokonce měsíčník,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala, že takových titulů, jako jsou Haló noviny, vychází ve světě opravdu málo.

Stranické noviny už se ve světě přežily, jde o anomálii i na našem trhu

Je běžné, že tituly mají blízko k nějaké filosofii, pravicové, levicové, konzervativní nebo liberální, ale už nejsou přímo stranické. „Jak se noviny po druhé světové válce vyvíjely, tak čtenáři vyžadovali jisté kritické pnutí a odstup od politických stran. To znamená, že i ty – například – konzervativní noviny se musí dívat na konzervativní strany kriticky, aby to bylo vůbec ke čtení a nebylo to PR. To je ten důvod, proč jsou tyhlety noviny poněkud anomální i na českém trhu. Řekl bych, že zkoušejí starý model,“ hodnotí Karel Hvížďala.

Už po druhé světové válce nastal na západě soumrak stranických periodik. „Pokud ještě jsou, tak jsou také takhle marginální. Například Sudetoněmecké noviny s nepatrným nákladem nebo L´Unita, komunistické noviny v Itálii. To jsou ale zcela výjimečné věci a vůbec nikdo je nebere vážně. Také u nás kromě tvrdého jádra komunistické strany berou všichni ostatní Haló noviny jako stranický deník, který není jejich šálkem kávy,“ vysvětluje Karel Hvížďala.

Povídání s prezidentem si užili především ortodoxní straníci

„Je to deník skalních komunistů, který je mimo ortodoxní straníky zcela bez vlivu. Jde o ostrůvek, který nemá vůbec žádný dosah. O to víc jsem přesvědčen, že si prezident Zeman jen tak vystřelil z ostatních novinářů. A řekl bych, že to mohlo být zaměřené především proti Mladé frontě Dnes,“ dodává pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…