Země, se kterou se přátelí Zeman, se stala největším světovým tygrem, USA a EU zaostávají a tímto pomohly Rusku. A tohle nám řekli Zaorálek, Filip, kníže i Okamura

10.12.2014 4:37

ANKETA Dle Mezinárodního měnového fondu se stala čínská ekonomika největší ekonomikou světa – tvoří 16,5 procenta světové ekonomiky (USA tvoří 16,3 procenta).

Země, se kterou se přátelí Zeman, se stala největším světovým tygrem, USA a EU zaostávají a tímto pomohly Rusku. A tohle nám řekli Zaorálek, Filip, kníže i Okamura
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve Velkém lidovém paláci v Pekingu

Anketa

Koho byste volili v 1. kole prezidentské volby? (anketa je čistě orientační, žádný kandidát ještě nepotvrdil účast ve volebním klání; hlasování probíhá od 9.12.2014)

hlasovalo: 67640 lidí

Čína na pomyslném stupni vítězů vystřídala Spojené státy, které z něj před 142 lety sesadily Velkou Británii. Objem Číny bude na konci roku činit 17,6 biliónu dolarů, zatímco americké 17,4 biliónu dolarů. Ještě v roce 2000 přitom Američané produkovali třikrát více než Číňané a na počátku 80. let byl rozdíl desetinásobný, upozornil list Financial Times.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co informaci říkají a co to podle nich znamená pro českou, evropskou i světovou ekonomiku a náš vztah k Číně. Většinou politici říkají, že se fakt, že Čína předběhne USA, dal očekávat a že to je velká příležitost pro českou ekonomiku, kterou bychom měli využít. Zvláště v situaci, kdy ekonomiky EU a USA stagnují.

Komunistická strana Číny řídí společnost lépe než vládní strany v USA

„Čína se vrací do pozice, kterou měla naposledy před 125 lety, je to tedy návrat do postavení, které měla tradičně a dlouhodobě. Teď jde o to, jak bude tento růst dále pokračovat a promítat se i do všeobecného růstu kvality života, kvality životního prostředí a tak dále. Čína hodně dokázala, neobejde se bez ní řešení globálních problémů planety, její výkon ovlivňuje globální ekonomiku, nicméně i její budoucnost je stále otevřená a nelze jednoduše extrapolovat. Jak se bude Číně dařit dál, jestli budou následovat další úspěchy a růst životní úrovně jednotlivců, záleží především na Číňanech samotných,“ řekl ParlamentnímListům.cz ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Je to očekávaný vývoj. Problém je spíše neschopnost Evropy soustředit se na budoucnost a investovat dostatečně do vědy a výzkumu a nových výrobků a snížit plýtvání. Co se nás týká, obávám se, že místo toho, abychom systematicky a důkladně zkoumali čínský trh a nabízeli žádané tovary, budeme hlásat, že jedině kotau (klanění se před čínským císařem –pozn. redakce) nás spasí,“ uvedl předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Myslím, že jde o očekávaný výsledek, protože Komunistická strana Číny řídí společnost lépe než vládní strany v USA, navíc při tom Čína nezneužívá surovinové bohatství jiných států. Pro nás to znamená naučit se s nimi obchodovat,“ říká předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip, který je zároveň předsedou Meziparlamentní skupiny přátel ČR – Čína.

Čína bude soupeřem USA a bude jim narušovat pozici světového hegemona

I předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura říká, že růst čínské ekonomiky je dlouhodobý, takže se nejedná o překvapení. „Růst v Číně má logiku – stále je tu je ve spoustě produktů nenasycený trh – utváří se střední třída, vláda masivně buduje infrastrukturu a tak dále. Důležité je, co plyne z faktu, že USA a EU stagnují, a to nejen ekonomicky – Evropa prostě ztrácí vnitřní energii, zatímco rozvojové země a jejich země srší energií. V tomto ohledu namohla Evropa udělat více a lépe pro Rusko, než když ho sankcemi donutila obrátit se k zemí, jako jsou Čína nebo Turecko. Tam je růstový potenciál. A my bychom měli uvažovat stejně – tak jako Maďarsko, tedy navázat co nejlepší vztahy s Čínou a pronikat na její trh. Čína to nejsou jen levné padělky, ale také gigantický neomezenýý trh,“ podotknul Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pan prezident v Číně říkal, že se od nich budeme učit. Třeba jak nemít důchodový systém, placené zdravotnictví, jak potlačovat lidská práva nebo jak zavést vládu jedné strany. Zjevně to jsou způsoby, jak zlepšit ekonomiku země. Pevně však doufám, že je u nás po vzoru Číny nebudeme zavádět,“ reagoval na dotaz místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Já byl v Číně dvakrát a viděl jsem, že čínská ekonomika se vyvíjí úžasně dynamicky. Znamená to velké příležitosti pro českou ekonomiku a ukazuje se, že i když byl prezident Zeman kritizován za svou cestu do Číny, tak věděl, co dělá. Trh v Číně je obrovský. Je otázka, jak se k tomu bude stavět EU v návaznosti na pnutí mezi EU a Ruskem, protože Rusko se začalo s Čínou hospodářsky sbližovat, takže tam bude velké taktizování. Tím, že Čína je největší světová ekonomika, tak to bude ohrožovat suverénní monopolní unipolární hegemonní postavení Spojených států. Čína bude soupeřem USA a bude jim narušovat pozici světového hegemona. Myslím si, že je to velmi dobře, protože svět se nemůže vyvíjet správně, pokud jeho chod ovlivňuje jediná supervelmoc,“ řekl redakci předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Nejde pouze o Čínu, ale o všechny země BRICS

Tento vývoj dle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi probíhá dle predikce ekonomů. „Je jen dobře, když se Česká republika v národním zájmu obrací na rostoucí trhy. Nejde pouze o Čínu, ale o všechny země BRICS. Dále jde o Latinskou Ameriku či řadu zemí Afriky. Politická podpora exportu je důležitou součástí zahraniční politiky. Pro naši republiku hospodářská spolupráce přinese vyšší zaměstnanost, ekonomickou stabilitu a větší konkurenceschopnost. Zároveň umožní diverzifikaci našim výrobcům a poskytovatelům služeb,“ vysvětlil Seďa.

„Jestli čínská ekonomika poroste tempem osm procent jako dosud a naše bude stagnovat jako dosud, předežene nás Čína i HDP při přepočtu na jednoho obyvatele za 13 let. Jestli nechceme zaostávat, musíme snížit daně a odstranit dotace a byrokracii, aby naše ekonomika opět rostla,“ říká předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Myslím, že pro nás to neznamená žádnou změnu – měli bychom to brát vážně a využít ve prospěch naší země. Nikoli za každou cenu. Ale měli bychom si uvědomit, že Čína se bez nás obejde. Ale nejsem si jist, zda se v dnešní době obejde Evropa bez Číny,“ myslí si poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Čína je známá dlouhodobě úspěšnou ekonomikou. Náš potenciál využít ekonomické přednosti České republiky ve spolupráci s čínskými investory je bohužel využíván nedostatečně. V minulosti se nám sice povedlo přilákat do Nymburka investora z Číny, ale na tuhle ´vlaštovku´ bohužel nikdo moc nenavázal,“ posteskl si poslanec ODS Petr Bendl.

„To není žádné překvapení. Je nutné si uvědomit, že jde o čísla kvantity, nikoliv kvality, takže Spojené státy nadále zůstávají technologickou velmoci číslo jedna. Avšak je zřejmé, že dochází k významnému posunu na ekonomické mapě světa a to směrem do euroasijského prostoru. Je jasné, že Čína proto může být zásadním exportním cílem České republiky,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.  

Pokud stále budeme v pozici vazala toho absurdního sebe-likvidujícího se spolku EU...

„Vůbec se tomu nedivím a myslím, že je to jasná reakce. Čína je světový tygr a hegemon a musí se s ní počítat,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové se nejedná o přelomovou zprávu, která by měla měnit naše postoje. „Čína je dlouhodobě velkou ekonomikou. Pro naši ekonomiku zůstává zásadní vývoj v EU, na kterou je orientováno téměř 80 procent našeho exportu,“ vysvětlila.

„Čínská ekonomika se stala největší ekonomikou díky tomu, že ostatní země jí to umožnily. Zatímco řada evropských i mimoevropských zemí dusila svou vlastní výrobu a ekonomiku stále přísnějšími předpisy a normami, ta čínská se s minimálními nebo žádnými omezeními vyvíjela a rostla dál. Zatímco počet nezaměstnaných v Evropě roste, roste i objem zboží, které se dováží a určitě jeho objem by byl mnohem menší, kdyby i čínští výrobci museli dodržovat alespoň obdobná pravidla a omezení. A kdo na tom bohatne nejvíce ? Ty státy vůbec ne - ty platí jen zvýšené sociální výdaje na nezaměstnanost, kterou to způsobuje. Největší zisk z toho zůstává nadnárodním firmám, které v asijské zóně levně vyrábějí a často za původní úroveň cen prodávají. Pokud stále budeme v pozici vazala toho absurdního sebe-likvidujícího se spolku EU, těžko pro sebe něco změníme,“ upozorňuje poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

Jsme příliš sešněrováni podmínkami pro podnikání

„Ta zpráva je stará již dva měsíce, jen se teď opakuje. Z trendů vývoje se to dalo očekávat již léta. Jsou to nicméně údaje adjustaci na PPP, tedy v podstatě životní náklady. Růst bez adjustace se v dohledné době neprotne – když i k tomu může jistě dojít, je americký výstup pořád ještě o zhruba 70 procent vyšší a udávají to i údaje MMF. Symbolika v tom jistě je, ale změna světových ekonomických poměrů nebo zmenšení inovativního přínosu Ameriky v dohledu není. Ale když se ptáte na můj osobní postoj – jídelních hůlek mám doma zhruba jako příborů a dávám jim přednost před příbory, to je o mně známo už několik desetiletí,“ uvádí poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„První místo Číny mě nepřekvapuje. Vedle Německa je to nejdůležitější odbytiště pro Českou republiku,“ říká senátor ODS a podnikatel Jaroslav Zeman.

„Zpráva MMF mě vůbec nepřekvapila. Je to výzva pro analytiky zabývat se tím, co tento vývoj způsobuje. Myslím, že jsme, zejména v Evropě, příliš sešněrováni podmínkami pro podnikání, nebo přílišně uspokojeni sami sebou,“ míní poslanec ANO Vlastimil Vozka.

Reálná politika se však nemůže pohybovat v pražské kavárně

Kvůli dlouhodobé ekonomické expanzi Číny podle poslance ČSSD Richarda Dolejše Západu nezbývá nic jiného nežli Čínu akceptovat jako partnera a konkurenta zároveň: „Vzestup Číny současně vypovídá o limitech ekonomiky a hospodářské strategie USA a jejich partnerské EU. Pro Západ je to velký problém. Otevřenost trhu Západu vůči Číně, a to i z hlediska investic, by měla být přímo úměrná a vyvážená i ze strany Číny vůči Západu. Z tohoto hlediska považuji současnou strategii našeho prezidenta a vlády Bohuslava Sobotky za správnou. Protože v tomto směru realizují politiku, která je ve prospěch našich národních zájmů. Podobně postupují i další významné země EU.“

„To se nevylučuje a nepopírá význam našeho pohledu na lidská práva v Číně. V dnešní globalizované době jsou však ekonomické procesy spojité nádoby a vývoj v Číně má a bude mít vliv na vývoj hospodářství Západu. Kapitál se prostě přelévá a Čína je nedílnou součástí těchto procesů. Proto ji nelze ignorovat a přistupovat k ní pouze ideologicky. Svět se mění a Západ nemá sílu jak Číně implantovat své pojetí demokratického řízení státu. To administrativa USA pochopila už dávno. Poslední návštěva prezidenta USA Obamy v Číně to pouze potvrdila. S Čínou se bohužel musí počítat, ať se nám to líbí, nebo ne. To zřejmě část našich konzervativních ideologicky zapouzdřených politiků nechce vnímat a žije v pasti pražské kavárny, kde se zastavil čas. Reálná politika se však nemůže pohybovat mimo čas a prostor. Západní země potřebují udržet sociální smír a jakákoli další hluboká hospodářská krize může ohrozit demokracii a tím také lidské práva na Západě, tedy i u nás. Západ bojuje o udržení vlastních hodnot a systému. To je hlavní výzva pro budoucnost i pro nás,“ dodal Richard Dolejš.

Hlavní proud světové ekonomiky se geograficky přesouvá

„Znamená to, že čínská ekonomika je natolik silná, že nějakou Českou republiku k ničemu nepotřebuje, ale bude-li Česká republika dost chytrá, pak je správné tak silné ekonomiky určitým způsobem využít. Minimálně je na místě přestat ignorovat čínské schopnosti. Americká ekonomika je je navíc zatížena obrovským dluhem, vlastně historicky největším, a obávám se, že problémy se budou množit,“ řekl poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Tento zlom byl očekáván a přišel o nějaký rok dříve, než předpokládaly prognózy. Hlavní proud světové ekonomiky se geograficky přesouvá a kdo tento trend nezachytil, je odkázán k zaostávání a nemalým problémům,“ soudí poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Budu velmi stručný: moudrému napověz!“ reagoval na dotaz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podle europoslankyně KSČM Kateřiny Konečné jde jenom o potvrzení očekávaného vývoje, o kterém se již několik let mluví. „Jsem ráda, že i česká diplomacie tento trend pochopila a začala se jím řídit,“ dodala.

Zeman a Zaorálek otevírají dveře do Číny

Americká ekonomika byla největší na světě 142 let. Prvenství převzala po britské v roce 1872, která zřejmě jen o dva roky dříve na špici překonala čínskou.

Dle údajů ministerstva zahraničí činil v roce 2012 český vývoz do Číny 32,7 miliardy korun, dovoz z ČLR dosáhl výše 304,56 miliardy korun. V roce 2013 byl vývoz ve výši 37,57 miliardy a dovoz 302,7 miliardy korun.

Vláda Bohuslava Sobotky i prezident republiky Miloš Zeman podporují intenzivní obchodní spolupráci s Čínou, což bylo potvrzeno dubnovou návštěvou ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v Číně i při říjnové návštěvě prezidenta Zemana.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…