Zhovadilost, malér, padalo z experta ČSSD nad novinami, kde se chválil Kalousek

09.07.2013 15:20

Ze židle nadzvedl ekonomického experta sociálních demokratů Jana Mládka rozhovor deníku Právo s odcházejícím ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Ten totiž opětovně chválil své kroky, jež učinil v rámci veřejných rozpočtů. „Kalousek si napíná triko s těmi svými několika úspěchy, ale už mlčí o svých fatálních selháních,“ poznamenal Mládek na konto Kalouska. I jinou kritiku ale vyslovil...

Zhovadilost, malér, padalo z experta ČSSD nad novinami, kde se chválil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ČSSD za účasti stínového ministra financí Jana Mládka, místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové a předsedy Svazu pacientů ČR Luboše Olejára

Kdekoliv v médiích v posledních dnech vystoupí Miroslav Kalousek (TOP 09), téměř vždy to končí jízlivou kritikou jeho oponentů a chvalozpěvem nad svým umem, který předvedl v sedle strážce státní kasy.

„Po Fischerově vládě jsme převzali rozpočet s deficitem 5,8 procenta HDP. Přes velmi nepříznivou ekonomickou situaci jsme dokázali veřejné rozpočty snížit a konsolidovat bezpečně pod třemi procenty. Pozice České republiky na finančních trzích je díky tomu jednoznačně nejlepší ze všech zemí v našem regionu. Mohu s hrdostí říct, že odevzdávám veřejné rozpočty a důvěryhodnost ČR na mezinárodních finančních trzích v neskonale lepším stavu, než jsme je po Fischerově vládě přebírali,“ zahájil Kalousek rozhovor v Právu.

To ale poněkud rozesmálo možného dalšího ministra financí Jana Mládka z ČSSD.

„On se prostě drží hesla: Když tě nechválí, pochval se sám,“ zasmál se Mládek nad Kalouskovými slovy.

Honí si triko, ale neříká nic k neúspěchům

„Kalousek si tady jako obvykle napíná triko s těmi několika svými úspěchy, ovšem už mlčí o svých fatálních selháních. A ta fatální selhání jsou dvě: přivedl ekonomiku do těžké recese a nechal nám tady skryté dluhy v oblasti čerpání z evropských fondů ve výši 150 až 250 miliard korun. Celkový výsledek tak je, že to je katastrofický ministr financí,“ pokáral dále Mládek Kalouska.

„On v zásadě žádného úspěchu nedosáhl, ale to je typický Kalousek,“ pousmál se.

Je odpovědný za recesi!

"Přitom je odpovědný minimálně jako Petr Nečas za to, že česká ekonomika je už sedmé čtvrtletí v recesi a že se dramaticky propadla. Problém katastrofického výsledku kolem čerpání evropských fondů se pak snaží mlžit a shazovat na ROP Severozápad. To ostatně dělala po celou dobu i celá Nečasova vláda, která se snažila odpoutat pozornost od svého vlastního selhání, tedy od těch centrálních fondů, které tvoří 84 procent celého objemu. Proto 'svítí' na ty problémy v krajských ROPech, které ale až na ten Severozápad fungují lépe než centrální fondy. Nakonec nejenom Kalouskovi, i celé vládě, se podařilo vytvořit u veřejnosti dojem, že hlavní problém jsou ROPy, to ale není pravda,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz stínový ministr financí ČSSD.

„Hlavní problém jsou opravdu centrální fondy a velmi reálně hrozí, že po Kalouskovi zůstane 150 až 250 miliard skrytého dluhu. Vláda totiž podepsala závazky zaplatit ty peníze z národních zdrojů a vůbec není zřejmé, že peníze z Bruselu opravdu přijdou. Proto staví do jiného světla jeho řeči o tom, jakých dosáhl výsledků ve stabilizaci veřejných rozpočtů,“ pokračoval Mládek.

Kalousek se podle něj navíc nesmyslně bije v prsa, že stát si letos půjčí až o 140 miliard méně, než plánoval, ale to je podle Mládka „naprostá blbost“. „On spoléhá na to, že lidi neznají čísla,“ udeřil v tomto Mládek na odcházejícího ministra.

Kritice pak podrobil i jeho další slova. Kalousek totiž v rozhovoru pro Právo vysvětlil, proč má dobrý pocit ze své práce:

„Nejobjektivnějším hodnotitelem jsou investoři na kapitálových trzích, kteří na nich bez jakékoliv ideologie investují své peníze a kteří jednotlivým státům také dávají různě velkou rizikovou přirážku k jejich dluhopisům, podle toho, jak moc věří v jejich budoucí prosperitu a schopnost dostát svým závazkům. A máme-li tyto rizikové přirážky daleko nižší než třeba Slovensko nebo Polsko, které jsou dávány za příklad, já říkám, dobrá: Ideologická kritika je věc jedna a objektivní ochota riskovat vlastní peníze věc druhá.“

"Úspěch" byl příliš krvavě vykoupen...

„Kalousek má pravdu v tom, že toto je důležitý moment, ale on to povyšuje nade vše a klidně nechá strádat české obyvatelstvo! Prostě ten úspěch tady byl příliš krvavě vykoupen,“ řekl ostře Mládek.

Velmi pak zpochybnil i další slova Kalouska, v nichž Kalousek odmítl nápady některých svých opozičních kolegů, kteří podle něj říkají, že během čtyř let "vyženeme HDP na práškách a koupíme si ho na dluh".  Podle odcházejícího ministra financí totiž prý takové plány skutečně existují.

„Nevím, koho tím má tady Kalousek na mysli, ale tohle rozhodně není problém sociální demokracie. Od něj je to ale typické - podstrčíme oponentovi nesmyslný názor a pak s ním svedeme úspěšnou bitvu. Na tohle je Kalousek přímo expert,“ poslal Kalouskovi ostrý slovní šíp.

Lidé mají strach. Víte, byla tady měnová reforma

Nakonec se Mládek ujal i toho ohodnotit Kalouskova slova ke druhému pilíři penzijní reformy, jenž ale i přes zřejmé neúspěchy Nečasova vláda dál prosazuje.

„Vzhledem ke konzervatismu české populace vůči jakýmkoliv změnám, zvláště u důchodového spoření, v zemi, která má za sebou zkušenosti z měnové reformy z roku 1953, a jde-li navíc proti tomu strašná protimasáž opozice, která varuje před riziky druhého pilíře, a už neříká, že ten první státní pilíř má možná rizika ještě větší, tak to dopadlo, jak to dopadlo,“ řekl totiž pro Právo Kalousek.

„K tomu ale on vykládá přímo nesmysly. Ta zhovadilost skončila malérem a on místo toho, aby měl alespoň trochu pokory a počkal si na nějaké vyhodnocení, tak přichází s nápady, jak to zachraňovat na poslední chvíli. V tomto smyslu je významně lepší přístup Rusnoka, který říká, že je to zapotřebí minimálně vyhodnotit,“ reagoval Mládek.

Do kolen ho ale prý dostal příměr Kalouska o měnové reformě. „Tohle je blábol, je to naprosto neadekvátní přirovnání. Chce nějak zakrýt vlastní selhání. Je tady ale velmi rozšířený podvod, že druhý pilíř je vlastně celá penzijní reforma. To je ale explicitní lež, neboť zásadní reforma probíhá parametrickými změnami v prvním pilíři, probíhá význačnými změnami ve třetím pilíři a probíhá i vytvořením tzv. předdůchodů. A to jsou věci, na které je - na rozdíl od druhého pilíře – v zásadě politický konsenzus,“ řekl Mládek.

Pronáší poplašné zprávy

Podle něj navíc lže Kalousek i v další věci, neboť tvrdí, že kapitálové trhy jsou výrazně bezpečnější než stát a vyhrožuje tím, že za 15 let nebudou žádné důchody ve veřejném pilíři.

„No to by mohlo být jedině za předpokladu, že by se choval jako ten pán ve filmu Rozmarné léto, který tvrdí chodícímu Arnoštkovi po provaze: 'Arnoštku, vy spadnete, vy spadnete' a neustále třese s tím provazem. A on pak skutečně spadne a pán říká: 'Vždyť já jsem vám to říkal!' Kdyby podobně pan Kalousek měl možnost ničit první pilíř, tak by se mu to mohlo i podařit,“ zakončil ostré ohodnocení ministra financí Jan Mládek.

Kritiku nakonec ještě okořenil: „Vrátím se k tvrzení, že nebudou v prvním pilíři za patnáct let žádné peníze. Tak to je už na úrovni poplašné zprávy.“

Obraty a přirovnání opakuje

Dodejme, že místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v poslední době nehovoří pouze o svých úspěších v křesle ministra financí. Horlivě - a často i opakovaně - pak chválí kupříkladu i své koaliční politické souputníky. Slovní podporu tak dal několikrát za sebou bývalým rebelům ODS, kteří zasedli v dozorčích radách státních firem výměnou za odchod z Poslanecké sněmovny, kvůli čemuž jsou obviněni. Podle Kalouska to ale nejsou žádní zločinci patřící za mříže, spíše úctyhodní odborníci – na své posty byli jednoduše vybráni proto, že měli výborné životopisy.

„Mé pochybnosti nad motivací zastupitelství v Olomouci spíše vzrůstají,“ uvedl Kalousek v Událostech, komentářích České televize toto pondělí. Na mysli měl nejnovější žádost orgánů činných v trestním řízení na vydání odcházejícího premiéra Petra Nečase.

Místa v dozorčích radách trojlístku Fuksa, Šnajdr a Tluchoř prý Kalousek nabídl až po složení mandátu poslance, což dokládá, že nešlo o korupci. „Nebyl to žádný úplatek,“ ujišťoval v pořadu Události, komentáře Kalousek. „Nikdo neměl profesně kvalifikovanější životopis,“ dodal nakonec s tím, že vypsat výběrová řízení na tyto posty prý není zvykem.

Podobně horlivě  - a také opakovaně - pak hájil svoji stranickou kolegyni Vlastu Parkanovou, která je obviněna v souvislosti s letadly CASA.

Na konto svého nástupce Jana Fischera ovšem naopak zmínil, že mu je ho líto. „Cesta od favorita prezidentské volby až po pokusného králíka v Zemanově experimentu musí být velmi hořký lidský příběh. Ale pravděpodobně typický pro bývalého normalizačního kariéristu," uvedl Kalousek.

Místopředseda TOP 09 Kalousek ale opakovaně v médiích kritizuje i prezidenta Miloše Zemana, kdy hlavu státu označkovává expresivními slovy. „Ten gosudar tady zavede putinovský režim," poznamenal třeba odcházející ministr financí na konto Zemana v jednom z posledních rozhovorů pro média. O Zemanovi jako o „gosudarovi“ pak hovořil naposledy taktéž v již zmiňovaných Událostech, komentářích ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…