Zjišťovali jsme, jestli Marek Benda přijde o práci a ...

13.07.2013 4:44

Podle serveru Týden.cz by po pádu Petra Nečase mohlo dojít také k převolení předsedy poslaneckého klubu Marka Bendy, který mu byl blízkým spojencem. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, zda takové nálady mezi poslanci ODS jsou.

Zjišťovali jsme, jestli Marek Benda přijde o práci a ...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za ODS Petr Tluchoř v debatě se svým kolegou Markem Bendou

Pozice Bendy podle serveru totiž v souvislosti s pádem Petra Nečase velmi oslabila. Nečas v prosinci minulého roku Bendu na pozici předsedy klubu podpořil. Nahradil tehdy Zbyňka Stanjuru, který se přesunul na Ministerstvo dopravy.

Nevyhne se tomu Marek Benda?

„Dovedu si představit, že pokud se bude probírat převolování vedení ODS, tak se tomu nevyhne ani Marek Benda. Ví se, že byl úzce spjat s Petrem Nečasem a z toho plyne jeho loajalita k němu. Zároveň teď během krize bude předávat stanoviska médiím, a tak by byla namístě diskuze o tom, zda ho ve funkci hlasováním nepotvrdit,“ uvedl pro Týden.cz si poslanec Tomáš Úlehla.

„Všeobecně se ví, že Benda byl Nečasův člověk, takže je možné, že taková diskuze nastane,“ uvedl podobně předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek.

Zatím to není téma

A co říkají další poslanci? Ti se nechtěli příliš vyjadřovat. Ale zatím to na nějaké silné volání po odvolání Bendy nevypadá. Na druhou stranu se ale ani neozvalo mnoho poslanců s nějakou entuziastickou podporou pro svého předsedu klubu Bendu. Měla by proběhnout nová volba předsedy klubu? dotázaly se ParlamentníListy.cz poslanců.

„Žádné podobné hlasy ohledně nové volby jsem neslyšel a podle poslanců je to zbytečné téma,“ sdělil redakci Bendův kolega z Grémia ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

„To necháme na poslaneckém klubu,“ odpověděl neurčitě poslanec David Šeich.

Máme před sebou tisíce zásadnějších věcí

„Nevidím v tuto chvíli důvod nové volby předsedy klubu,“ říká poslanec Igor Svoják. Podobně poslanec Vít Němeček se vyslovil proti nové volbě předsedy.

Podobně hovoří i poslankyně Jana Černochová: „Myslím, že máme před sebou tisíce zásadnějších věcí než se teď handrkovat o křeslo předsedy poslaneckého klubu.“

„Tak to slyším poprvé od vás. Žádné spekulace nemohu potvrdit,“ reagovala poslankyně Jaroslava Wenigerová na informace Týdne.cz.

Konzervativní strana má ctít konzervativní principy

Jednoznačnou podporu Bendovi vyjádřil poslanec Jaroslav Plachý. „Marek Benda má moji plnou důvěru. Nevidím proto žádný důvod k porušení jednacího řádu poslaneckého klubu ODS, který ukládá volbu předsedy po uplynutí jednoročního mandátu. Konzervativní strana by se měla řídit konzervativními principy, nikoli momentálními pocity,“ řekl ParlamentnímListům.cz Plachý.

Benda serveru Týden.cz nepotvrdil, že by mohl být z postu sesazen. Podle stanov je funkční období předsedy poslaneckého klubu roční. Klub ale může hlasovat a usnést se na čemkoliv.

Spojenec Topolánka, Tluchoře, Nečase i Svobody

Benda v minulosti patřil k blízkým spojencům Mirka Topolánka v pražské ODS, která byla základnou Topolánkova rivala Pavla Béma. Po Topolánkově pádu se stal blízkým spojencem Petra Nečase, se kterým měl dobré vztahy i v minulosti.

Jak v době Topolánka, tak i za Nečase měl dobré vztahy i s expředsedou poslaneckého klubu Petrem Tluchořem, který je nyní trestně stíhaný. V pražské ODS stojí Benda na straně exprimátora Bohuslava Svobody. Benda vždy také patřil k členům ODS, kteří jsou kritičtí k Václavu Klausovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…