Čtenáři grilovali senátora za slova o důchodcích. Tady je jeho reakce

26.03.2013 11:28

Senátor Zdeněk Schwarz (ODS) v souvislosti s tématem nezaměstnanosti uvedl, že pracující důchodci, jejichž počet navíc v posledních letech narůstá, často blokují místa mladým lidem. Jeho slova vyvolala vlnu emotivních reakcí a čtenáři ParlamentníchListů.cz rozpoutali bouřlivou diskusi. Právě na tuto debatu se Schwarz rozhodl reagovat svým vyjádřením, ve kterém se snaží uklidnit vášně a vše uvést na pravou míru.

Čtenáři grilovali senátora za slova o důchodcích. Tady je jeho reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Schwarz

Celá záležitost začala tím, že senátor ODS Zdeněk Schwarz nejprve odpovídal jednomu ze čtenářů ParlamentníchListů.cz na otázku ohledně nezaměstnanosti. "Osobně se domnívám, že možností pracovat je stále dostatek a část problému spočívá v tom, že jsou mezi námi lidé, kteří pracovat nechtějí a nemusí, a část, která není ochotna ustoupit ze svých náročných nebo nereálných představ a požadavků na své zaměstnání. Mnozí důchodci zůstávají v práci a blokují místa pro mladé," napsal politik.

Vzápětí se ozval další čtenář s žádostí, aby senátor svá slova blíže vysvětlil. Jak Schwarz řekl, nemyslel to jako útok na danou skupinu. "Řada lidí pracuje, aby se uživili," uznává.

Reakce na diskuzi

I přesto se ale pod článkem rozběhla bouřlivá diskuze, kde mnozí čtenáři ParlamentníchListů.cz výrok Schwarze ostře kritizují. Senátor se proto rozhodl reagovat na některé z podnětů, které v diskuzi zazněly.

"Zásadně odmítám, že bych své vyjádření směřoval proti některé skupině občanů, konkrétně proti důchodcům. Rozhodně jsem nechtěl nijak rozeštvat občany, přesněji důchodce proti mladým a naopak, nebo proti jiným etnickým skupinám či cizincům, to se povedlo autorce článku i daří diskutujícím," obhajuje svá slova senátor s tím, že byla vytržena z kontextu.

Připomíná, že naopak uvedl, že si důchodci zaslouží lepší stáří a to bez práce, aby mohli cestovat a užívat si s přáteli. Není podle něj správné, že důchodci živoří a že musí pracovat, aby uživili sebe nebo své děti.

"Přestože neuznávám anonymní debaty a vyjádřené názory na internetu, rozhodl jsem se reagovat na některé názory. Je zajímavé, že názory jsou téměř vyrovnané. Já je rozděluji na čtyři stejné skupiny, tzn. že jedna část je proti mému názoru, druhá část se mnou souhlasí, třetí část řeší něco jiného a poslední část je jen vyjádřením averze vůči mně, Senátu nebo ODS," píše k diskusi čtenářů na ParlamentníchListech.cz senátor.

Vysoký věk pro odchod do důchodu

Vůči některým názorům diskutérů se Schwarz vymezuje, jiné přijímá za své a souhlasí s nimi. Například zastává názor, že zvyšující se věk pro odchod do důchodu je neúměrný skutečným možnostem. "Ano, je to tak, já např. mám nyní jít do důchodu v 67 letech a nedovedu si představit, jak v tomto věku budu schopen plně vykonávat profesi lékaře nebo že bych vykonával profese, které jsem během svého života dělal," uvádí politik ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz

"V tu dobu už možná ani nebudu živ, a pokud ano, tak budu zvládat jen např. sedět ve vrátnici nebo polehávat s nemocemi v posteli, v lepším případě většinu pracovní doby promarodím. Já s touto formou důchodové reformy nesouhlasil, protože z lékařského hlediska vím, že mnozí v tomto věku již nejsou schopni plného výkonu," dodává Schwarz.

Senátor upozorňuje, že horní komora tento návrh poslancům vrátila, ti si ale prosadili svou. "Jak jsem již uvedl, jsem proti zaměstnávání důchodců, kteří nechtějí nebo na to už nemají, ale tím nebráním těm, kteří ještě pracovat chtějí. Zastávám názor, že důchodce si má už užívat zbytku života v klidu a s přáteli nebo s rodinou a ne se někde ničit v práci," dodává.

Funkce vykonává zadarmo

Jeden z diskutérů senátora nařkl z toho, proč potřebuje tolik funkcí, a že sedí na dvou židlích. "Nepotřebuji funkce, ale dělám je. Větší část vyplývá z logiky věci, že takovéto funkce zastává ředitel ZZS. Nebo si myslíte, že by členem bezpečnostní rady kraje a krizového štábu za zdravotnictví měl být třeba řidič sanitky nebo kdo? Možná se budete divit, kromě lékaře a senátora nejsou mé funkce placené a dělám je ze svého volna, tak jako někdo chodí na ryby, jiný na fotbal a jiný jezdí na chalupu či chatu. Člen vědecké rady ČLK je placen a to cca 400-500 Kč měsíčně za hodiny strávené na jednání. Nechápu, co na tom někomu vadí," ohrazuje se ve svém vyjádření Schwarz.

Neházet všechny do jednoho pytle

Další z debatujících čtenářů polemizoval o nedostatečné kvalitě vzdělání absolventů škol. Schwarz souhlasí, i on má negativní zkušenost. Na druhou stranu je potřeba přistupovat k nim individuálně, ne všechny házet do jednoho pytle a odsuzovat mladé jako celek.

"Stejně tak nelze odsoudit skupinu důchodců jako celek. Ve všech lidských společenstvích jsou rozdíly mezi jednotlivci. Bohužel mám zkušenost s tím, že kvalitní a perspektivní mladí odborníci jsou bez práce a nemohou sehnat místo, přičemž známe situace, kde je blokují pasivní lidé v důchodovém věku," píše Schwarz.

Sám ale přiznává, že po odchodu do důchodu pravděpodobně bude také pracovat. "Již jsem uvedl, že to bude v mém případě podle současných norem až v 67 letech. A jak jsem také uvedl, budu buď již mrtev nebo nemocen, a v lepším případě si budu užívat konce života, ale nejspíše budu muset pracovat. Nejspíše a rád budu lékař na záchrance, tak jako moji kolegové v tomto důchodovém věku," uzavírá senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…