Jiří Čunek uvažuje: Divná náhoda, co se stalo Vondrovi. No a Peake...

13.12.2012 4:43

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL), který byl nedávno zvolen předsedou senátního podvýboru pro lidská práva a rovné příležitosti, pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, čím se budou senátoři v podvýboru zabývat. Čunek okomentoval i změny na ministerských postech dopravy a obrany.

Jiří Čunek uvažuje: Divná náhoda, co se stalo Vondrovi. No a Peake...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Poté, co i přes uzavřenou dohodu nebyl Jiří Čunek zvolen místopředsedou horní komory parlamentu, našel uplatnění v senátním podvýboru zabývajícím se lidskými právy a rovnými příležitostmi. „Tato problematika mi sedí, protože lidskými právy a především těmi rovnými se zabývám dlouhou dobu,“ uvádí pro server ParlamentníchListů.cz.

„Náš podvýbor teď začíná připravovat jasnou osnovu, co bude dělat, ale už také chystáme seminář, který se bude týkat rovných příležitostí. Chtěl bych, aby se Senát zabýval tím, kdo je vlastně diskriminován a jak diskriminovaným pomoci,“ vysvětluje senátor.

Různé skupiny vydělávají na lidském neštěstí. To musí skončit

Podle něho se ukazuje, že se v naší zemi vyskytuje diskriminace dvojího druhu. „Někde to může být tak, že diskriminujeme některé skupiny obyvatel a nedáváme jim tolik příležitostí, ale na druhé straně je vidět, že některé skupiny obyvatel diskriminují většinu a tím se určitě náš podvýbor bude také zabývat,“ sdělil Čunek.

„Musí skončit doba, kdy na neštěstí někoho budou vydělávat různé skupiny. Hluboce jsem přesvědčen, a teď nemluvím o konkrétním sdružení, že existují jednotlivci i uskupení, které vůbec žádnou změnu, například v romské komunitě, dělat nechtějí. Jenom se na úkor toho přiživují. Za svůj profesionální život jsem takových případů poznal mnoho. A tohle bude samozřejmě také předmětem jednání našeho podvýboru v následujících měsících,“ uvádí pro příklad Jiří Čunek.

Ten se také vyjádřil k naplánovaným změnám v Nečasově kabinetu, které dnes jmenováním nových ministrů završí prezident Václav Klaus. Nejdiskutovanější jsou dvě hlavní změny. Novým ministrem dopravy bude dosavadní šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a v čele resortu obrany stane nynější vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake.

Snad bude Peake úspěšnější než Parkanová

U předsedkyně strany LIDEM Čunek podle svých slov věří, že pokud bude Karolína Peake pracovitá, určitě může být úspěšnější než Vlasta Parkanová. „Přece jen nejde o to, zda byl či nebyl člověk vojákem a zda z tohoto důvodu může být ministrem. Nicméně Ministerstvo obrany, průmyslu, dopravy a vlastně drtivá většina ministerstev potřebuje nejenom lidi, kteří mají vhled do právních záležitostí, ale i vhled do praktických věcí. Aby si třeba představili, jak armáda funguje, co je předmětem některých věcí a jak tyto fungují,“ míní lidovecký senátor.

„Když se třeba má opravovat bunkr, musí si umět představit, jak vypadá, kolik to asi může stát, kolik stojí kubík betonu a tak dále. Po mé vládní zkušenosti vidím, že zloději jsou nejen lobbisté, kteří tam prosazují své zájmy a někdo z ministrů na to slyší a jedná pak nevýhodně pro stát, ale jde také o to, že mnoho lidí ve vládě má humanitní vzdělání a nedokáže si představit, že když hlasuje pro kilometr dálnice, která je naprosto evidentně předražená, ani je to nenapadne. Nevidí praktickou stránku života,“ obává se Jiří Čunek.

Na Vondru to mohli nastrčit

V těchto praktických věcech by mohla být podle něho Karolína Peake oslabena. „Bude jen na ní, jakými lidmi se obklopí, aby to zvládla,“ doplnil.

Nedávno se však podle Čunka objevila informace, že se manžel Karolíny Peake Charles sešel s údajnou pravou rukou Richarda Hávy z Omnipolu a vyrojily se tak spekulace o možném budoucím manipulování zakázkami.

„Podle mě je Richard Háva člověkem, který Ministerstvo obrany dlouhou dobu řídil přes svého fámula Kalouska a ten vliv, který na resort mnoho let měl, určitě ani dnes není zcela bezvýznamný. Omnipol má stále své zájmy, které chce uplatňovat a hledá jakoukoli příležitost. Je na Karolíně Peake, aby tomu zabránila,“ řekl senátor Čunek.

Ten domýšlí, že Alexandr Vondra na obraně „nevyhovoval“, protože měnil zavedenou praxi právě u zadávání velkých armádních zakázek. „U sporu ohledně kauzy ProMoPro je nám všem jasné, že to na Sašu Vondru mohli nastrčit, nebo zkrátka že to nebylo jen tak. Nechci mluvit o tom, jestli něco ukradl a zda je nebo není vinen. Nevím to a nebudu o tom spekulovat. Bez zajímavosti ale není třeba těch několik ‚náhod‘, kdy útvar patřící pod Ministerstvo financí s něčím na Vondru přišel. Tomu já nevěřím,“ míní.

Ministrem dopravy měl být rovnou Kuba

„Další věcí je slučování Ministerstva dopravy s průmyslem. Pokud k tomu má dojít, měl premiér této chvíle využít a jmenovat ministrem dopravy Martina Kubu a nechat ho na obou ministerstvech. Bylo by ideální, kdyby to slučování dělal on z obou pozic, čímž by naplnil představu, jakou vláda deklarovala,“ kritizuje stávající řešení, kdy na uvolněné místo šéfa dopravy usedne Zbyněk Stanjura.

Podle Čunka je řešení věcí vždycky pomalejší, když se mají domlouvat dva kohouti na jednom hnojišti. „Byť jsou Zbyněk Stanjura a Martin Kuba z jedné strany a domluvit se asi dokážou, bylo by výhodnější tato dvě ministerstva spojit jedním personálním vedením,“ uzavřel senátor komentář pro redakci ParlamentníchListů.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…