Kubera bouřícím se osobnostem: Srabi, jak malé děti. Svěrák byl v KSČ

29.01.2013 13:44

Za negativní důsledky přímé prezidentské volby považuje senátor Jaroslav Kubera snahu nové hlavy státu uzurpovat si pravomoci, které z Ústavy nevyplývají, a také neschopnost Schwarzenbergových podporovatelů přiznat porážku. Pro jeho ODS se nyní stal hrozbou jednak Miloš Zeman na Hradě, ale i masivní podporou svého kandidáta posílená TOP 09.

Kubera bouřícím se osobnostem: Srabi, jak malé děti. Svěrák byl v KSČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

Mezi odpůrce přímé prezidentské volby vždy patřil senátor Jaroslav Kubera, jemuž nyní nejvíce vadí možnost vychýlení k prezidentskému systému a také reakce v táboře poražených. „Chybou je, že neproběhla debata o změně Ústavy. Teď si nový prezident uzurpuje zcela logicky se silným mandátem pravomoci, které z Ústavy nevyplývají. To se mělo řešit dříve, a ne teď plakat nad tím, že prezident nemůže odvolat premiéra, protože se najdou zase jiní ústavní právníci, kteří budou tvrdit, že ho může odvolat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.

Vedle nejasností kolem prezidentských pravomocí šéfovi senátorského klubu ODS vadí i to, jak výsledek voleb přijala poražená strana. „Já jsem nevolil ani jednoho, ale říkal jsem, že budu respektovat každého, kdo bude řádně a demokraticky zvolen. Bohužel ti oponenti to neunesli, chovají se děsně. Ke všemu tu snad budeme projednávat velezradu Klause, tady bude veselo a bude o čem psát,“ poukazuje Jaroslav Kubera na to, že všelijakým útokům nyní čelí jak budoucí, tak i nynější prezident.

Osobnosti neunesly výsledek volby a ukázaly se jako srabi

K útokům před i po druhém kole prezidentské volby se nechaly strhnout i některé osobnosti podporující Karla Schwarzenberga. „Já mám trošku problém s tím, koho označit za osobnosti. Někteří se mi jako osobnosti nezdají. A naopak někteří, které za osobnosti považuji, se ve volbách vůbec neangažovali. Třeba od pana Svěráka je milé, jak se angažoval, ale byl osm let v KSČ a s tím se nechlubí,“ připomíná senátor jednoho z nejviditelnějších podporovatelů Karla Schwarzenberga.

Součástí osobnosti je, jestli umí být nad věcí a když prohraje, tak uzná porážku a respektuje vítěze, byť k němu má výhrady. „Ale ty tzv. osobnosti se ukázaly jako srabi, protože neunesly výsledek a chovají se jako malé děti. Na internetu se ty výkřiky nedají ani číst.. Tam je vidět, že ta nenávist graduje ještě víc, než to bylo v té kampani. Jsou to pořád ti samí lidé, kteří se podepisují od Anticharty přes Dřevíčskou výzvu, až po Děkujeme, odejděte. A zajímá je jen to, aby se objevili v médiích,“ kritizuje Jaroslav Kubera.

Schwarzenberg přesvědčil veřejnost, že Kalouska ani nezná

Právě to, jakou podporu osobností získal pro sebe Karel Schwarzenberg, se bude snažit pro sebe využít i TOP 09 a jejich spojenec Starostové a nezávislí ať už v řádných, nebo předčasných parlamentních volbách. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík dokonce navrhuje, aby se osobnosti z řad podporovatelů Karla Schwarzenberga, jimž jsou blízké hodnoty z programu TOP 09, postavily do čela kandidátek bez ohledu na to, že nemají stranickou knížku.

Senátor Jaroslav Kubera je ale přesvědčen, že volby do sněmovny jsou úplně jiný příběh než prezidentská volba. „Karlovi Schwarzenbergovi se podařil majstrštyk, když dokázal přesvědčit veřejnost, že Mirka Kalouska viděl jenom jednou na recepci, a to mu vynadal, že je levičák. To je naprosto dokonalé, to se každému nepodaří. Na druhou stranu se mu nepovedly ty dekrety, kdyby se mu povedly, tak by to asi vyhrál,“ nemyslí si senátor, že by se TOP 09 dokázala ve volební kampani tak odstřihnout od svého prvního místopředsedy, jako se to povedlo předsedovi samotnému.

Správnou chvíli pro předčasné volby už ODS prošvihla

Sám si však netroufá odhadnout, co s domácí politickou scénou udělá výsledek přímé prezidentské volby. „Slyšel jsem včera, jak nadšenci Tejcové volali, aby šla topka do boje, položila vládu a byly předčasné volby. Bude záležet, jak si Kalousek spočítá, co je pro něj výhodnější. Svého času, když byla první krize s véčkama, tak jsme vedli v ODS velmi tuhý boj o to, jestli jít do předčasných voleb, nebo ne. Tehdy zvítězili ti, kteří měli ve sněmovně hypotéky. Ale lepší příležitost než tehdy už k nim nebude,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.

Předseda senátorského klubu ODS považuje za logické, že na pondělním více než pět hodin trvajícím jednání výkonné rady nezazněl požadavek na svolání předčasného kongresu strany, ač po tom někteří zástupci regionů volají. „Kdyby byl předčasný kongres ODS, tak by kromě jednoho byli zvoleni titíž, tak jaký by to mělo praktický význam? To si měla ODS uvědomit při nedávném kongresu, a ne teď volat po předčasném. Kde má nějakého charismatického předsedu, který by to dal všechno do pořádku? Žádný takový se nerýsuje,“ upozorňuje Jaroslav Kubera.

Karolína Peake vládu nepoloží, i kdyby nedostala žádnou funkci

Je přesvědčen, že by ODS stačilo, kdyby nepřistupovala na nesmysly koaličních partnerů, které pocházejí buď od Karolíny Peake nebo od Miroslava Kalouska. „Strach z toho, aby koaliční partneři vládu nepoložili, je zbytečný. Vždyť Karolína Peake to přece nepoloží za žádných okolností. Ta to nepoloží, i kdyby nebyla vůbec nic,“ odhaduje senátor trefně šéfku nikým nevolené strany LIDEM.

„Kalousek, to je jiný příběh, to je matematik a ve chvíli, kdy si spočítá, že to vychází, tak to udělá bez ohledu na to, s kým bude potom ve vládě. To je prostě on, chytrý, já to říkám v dobrém. Fakt je dobrý politik z hlediska toho, jak umí propočítávat a vymýšlet další kroky. To dělá geniálně, to se mu musí nechat. Ale proti tomu mi přijde, že Petr Nečas je trochu vystrašený místo toho, aby v některých věcech jako premiér rázně řekl, aby takové blbosti na něj ani nezkoušeli,“ podotýká Jaroslav Kubera.

Na blbosti od Hegera přes Hanákovou až po Drábka doplácí stejně ODS

ODS podle něj neprospívá ani to, když její poslanec Boris Šťasný vystupuje společně s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a podporuje jeho návrhy. „Třeba když ministr Heger navrhuje, že má být v hospodách nealko levnější než pivo a asistuje mu tam Boris Šťastný jako poměrně významný člen ODS. Pak se není čemu divit, že ODS klesá ke dnu. Přitom by jí stačilo, kdyby nenaskakovala na taková populistická gesta, o nichž si někdo myslí, že přinášejí politické body, ale ony zatím žádné nepřinášejí,“ myslí si senátor Kubera.

Netvrdí přitom, že by se ODS neměla na TOP 09 vůbec ohlížet, vždyť je to koaliční partner. „Ale měla by se postavit proti ve chvíli, kdy to jde přes program ODS. Jako vedoucí strana koalice totiž odnese všechny blbosti, které udělá někdo jiný od Hegera přes Hanákovou až po Drábka. Neměla by proto v takových věcech ustupovat, protože druhá strana si stejně udělá, co bude chtít. Zejména TOP 09, když to pro ni bude výhodné, tak vládu položí. Takže ty ústupky jsou v podstatě zbytečné, protože nic nevyřeší,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kubera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…