Kubera je volán do čela ODS. Senátor zvážil výzvu a odpovídá

06.07.2013 10:00

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Názorová aréna komentářů uplynulého týdne s Jiřím Koskubou, poslancem ČSSD a senátorem ODS Jaroslavem Kuberou. Tématem je zrušení nadstandardů Ústavním soudem ČR a návrhy lidí na sociálních sítích, kteří by rádi viděli senátora Kuberu v čele ODS.

Kubera je volán do čela ODS. Senátor zvážil výzvu a odpovídá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Ústavní soud rozhodl o zrušení tolik diskutovaných nadstandardů ve zdravotnictví. Jak tento krok vnímá Jiří Koskuba, navíc také i jako lékař, a jak senátor Jaroslav Kubera?

„Jako opoziční poslanec za ČSSD musím rozhodnutí ÚS uvítat. Marně jsme ve sněmovně protestovali. Marně. Zválcovali nás svou většinou jako obvykle. Argumenty, neargumenty. Nicméně se sluší připomenout, že soud oboje zrušil vlastně z formálních, nikoliv ústavních, důvodů. Pokud je mi známo, soudu ve zdůvodnění nevadil princip jako takový. Ale způsob, kterým to pan ministr Heger s obvyklou těsnou trojkoaliční podporou ve sněmovně v patřičné zákonné formě zavedl. Nerad bych šířil poplašnou zprávu. Ale nebudou-li předčasné volby a opět vznikne, byť stojedničková, pravicová vláda, tak se nakonec nic, kromě pár prováděcích papírů, nezmění,“ předeslal poslanec sociální demokracie a primář interního oddělení Na Bulovce.

Poté dodal: "Jinak bych se měl, jak velí  již málo dodržovaná poslanecká disciplína a slušnost, přiznat, že na věci mám osobní zájem. Právě proto, že jsem, jak jste uvedla, nemocniční lékař. Oproti panu Kuberovi jsem tedy v této věci ve výhodě. Omlouvám se. Nejsem však operatér. Konkrétně mé specializace se proto páně Hegerovy nadstandardy ani tak nedotknuly. Byly však ušity vskutku hodně horkou jehlou. Ono je totiž dosti smutné, když někde něco připravují lidé, kteří jsou již delší dobu značně odtrženi od každodenní praxe. Znají-li ji vůbec. A navíc trpí jakousi podivnou hluchotou i slepotou k čistě konkrétním argumentům těch, kteří se tím, co právě dotyční reformátoři hodlají měnit, živí,“ poznamenal dále ve svém pravidelném komentáři pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Jsem „socan“. Ale nadstandardy si umím představit

Pokračoval pak připomenutím, že je „socan“. Přesto si s ohledem na více než 30 let ve špitále umí představit i jisté nadstandardní poskytované služby a tudíž pacientem hrazené.

„Mám však na mysli hlavně tzv. hotelové služby. Kupř. jednolůžkový pokoj s televizí, internetem, balkónem a minutkovou stravou je jistě přáním mnohých klientů našich nemocnic. Bylo by však velmi naivní se domnívat, že to vše uhradí a uhradit vůbec může zdravotní pojišťovna. Proč proto nepovolit připojištění? Ale jak říkám – toliko na hotelové služby. To další je již velice diskutabilní. Mimochodem, letíte-li dálkový let první třídou, je to pochopitelně o hodně dražší. Ale přesto letíte stejným letadlem jako my „socky“ v turistické třídě. Stejně dlouho, na stejné palivo, pod dohledem stejných letových dispečerů, na totéž letiště. A to i se stejnou posádkou, včetně jednoho pana kapitána. Nadstandardem je tedy „jen“ pohodlnější sedačka, od stevardů komfortnější servis i strava a možná lehce těžší kufr. Toť vše. Doufám, že více vysvětlovat netřeba. Pochopitelně je také možné letět čistě sám. Vlastním či pronajatým soukromým letadlem. Stejně tak lze ležet na luxusní soukromé klinice – jako u uvedeného letadla. Nával ve veřejných špitálech by to, pravda, zase až tak moc nesnížilo. Ale kdo na to má, proč mu neumožnit si něco podobného zaplatit? Ale zcela mimo systém veřejného zdravotního pojištění. Možná by to bylo čistější, než strkat prašule někomu do kapsy,“ myslí si Koskuba.

Lístek „na doktora“ je levnější, než lístek na MHD v Praze

Zastavil se pak i u takzvaných regulačních poplatků. „Oficiální postoj nás oranžových je všeobecně znám. Těch 30 či 90 Kč hlavně z dílny nezbedného pana bakaláře Šnajdra je vskutku poněkud podivných. Dokonce pro zdravotníky až urážlivých. Jejich prací rozhodně není vybírat jakési vstupné. Mimochodem, za kabinku na WC se dnes někde platí 5 až 10, ale i 20 Kč. Přitom ve většině ordinací či ambulancí si rovněž můžete odskočit. A to zdarma. O nějaké skutečné regulaci nemůže být řeči. Marodérů neubylo, jen přibylo úřadování. Přitom pacienti si již zvykli. Aby taky ne, když i lístek na tramvaj dokonce stojí v Praze o 2 Kč více, než „lístek na doktora“ v normální ordinační době. A to jej údajně chce náš čerstvý pražský mladičký primátor z Olomouce ještě zdražit,“ konstatoval poslanec Koskuba.

A uzavřel první téma tím, že snad mu kolegové politici-nelékaři, zvláště pak ti levicoví, prominou. „On problém ani tak není v 30 korunách, co ta chudák babička, jak často ve svých projevech dojemně používají, musí zaplatit. Je to sice smutné, ale co je zcela zdarma, to lidé rádi zneužívají. Problém je v tom, zda na to ta nejen babička ještě má. Zvláště potom, co zaplatí každoročně více za vodu, elektřinu, uhlí, plyn, činži, jídlo, popelnici, DPH….. Možná řadu lidí rozčílím, včetně některých od nás z „Liďáku“, ale nemyslím si, že hlavním důvodem trvale narůstajícího počtu chudých jsou zdravotnické regulační poplatky. Právě jako lékař, který krom většiny slušných pacientů vidí každodenně přece jenom i ty druhé - nedisciplinované, nespolupracující, veřejné zdravotnictví přímo zneužívající – si umím jisté poplatky představit. Ale nastavené zcela jinak. Pokud možno tak, aby je neplatili zase jenom ti slušní, poctiví. Nu, a chce-li někdo poplatky zcela zrušit, mimochodem před volbami překvapivě i TOP 09, musí i říci, čím ty další chybějící peníze zdravotnictví nahradí. Zvláště, když právě ve zdravotnictví mj. DPH z 5 procent tupě zvýšil na 15 procent!!! Populistické kroky zaplacené však z kapes druhého se dělají velmi snadno. Je to zbabělé a krátkozraké. Bez rozdílu stranických barev,“  uvedl Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj již jen poznamenáno na okraj - je komické, že část jeho pacientů, po motolsku tzv. „kulichů“, je dobře situovaných. A proto i dle českých norem pravicově orientovaných, poplatky tudíž schvalující. „Přitom přes své pravicové názory tu a tam, spíše tedy častěji, poplatek zaplatit zapomenou. Místo tolik u doktora parodované flašky v nedávné minulosti naopak jde dnes felčar občas koupit za pacienta „vstupenku“. Zajímavé je, že ti zřetelně chudší nikdy nezapomenou. Zrušení pokut za nevybrání je tedy přínos,“ zakončil první téma Koskuba.

Rozhodně to není vítězství těch, co nadstandardy odsuzovali, říká Kubera

Senátor Kubera nejprve upozornil na to, že pokud by někdo z odpůrců nadstandardů chtěl jásat nad vítězstvím, jde naopak o prohru. A vysvětlil, proč to tak vnímá. "Paradoxně se opět vrátíme k těm obálkám do kapsiček zdravotníků a lékařů, jak to bylo předtím. Přitom ti, co si připláceli za nadstandardy, svými příspěvky mohli pomáhat těm, co jsou chudší a nadstandardní péči si nemohli dovolit ," řekl Kubera ParlamentnímListům.cz.

Problém byl, jak přiznal, v placení zvýšených poplatků v nemocnici. "Ti staří lidé s tím fakticky měli potíž a v jejich případě neplatí to, že by přece doma taky jedli. To ano, ale oni vedle toho jídla v nemocnici musí i doma v případě hospitalizace, která je někdy nevyhnutelná a nemají jiné řešení, platit nájem, topení a další poplatky. Proto se domnívám, že na jídlo připlácet by bylo normální, připlácet však za energie a podobně již opravdu nelze. Navíc doba hospitalizací se významně zkracuje, člověk už neleží v nemocnici s většinou onemocnění několik týdnů, takže nikdo tam zbytečně nepobývá," konstatoval dál senátor s tím, že bude třeba hledat i tak do budoucna nějaké další řešení - například inspirované zdravotnictvím v jiných evropských zemích.

Facebook volá – ať se Kubera postaví do čela ODS

Senátorovi Jaroslavu Kuberovi založili v minulých dnech zřejmě jeho fanouškové stránku na sociální síti. Chtějí ho podpořit v tom, aby se stal předsedou občanských demokratů. Mohlo by to být pro ODS skutečně východisko?

„Bezpochyby. Existuje-li vůbec pro ODS ještě nějaké východisko. To vskutku nevím. Navíc, snad tím modré neurazím, mám svých starostí dost. Mimochodem, mnohé, zvláště ty profesní, způsobili ke všemu právě oni. Jisté je, že naši čelní politici již jaksi obecně vůbec nemají smysl pro humor, jistý nadhled. Je to velká chyba. Proto potom jenom většinou melou jako kafemlejnky stále dokola jedno a totéž. Sucharství se stává hlavním papalášským rysem. V tomto směru by pan senátor Kubera rozhodně mohl ODS změnu přinést. Ačkoliv zase až tak blízce jej neznám. Tepličtí si ho však volí stále dokola. Doufám, že vědí proč. Otázkou je, zda se někdo v „načalstvu“ ODS umí a vůbec chce poučit. Nesázel bych na to. Zachránit ODS bude zázrak. Vzhledem k církevním restitucím pak nelze vyloučit, že by v Teplicích asi měli svatého Kuberu. Pak by však v kostele nekouřilo jenom vonné kadidlo,“ poznamenal vtipně k druhému tématu směrem ke svému pravidelnému spolukomentátorovi Koskuba.

Jsem dostatečně sebekritický, přiznává senátor Kubera

Jaroslav Kubera přiznal, že o stránce ví, ale nemá s ní nic společného, stejně jako s jinými, které třeba jeho jménem vystupují. "Na Facebooku nejsem, neprezentuji se tam, nicméně o výzvě, která se tam objevila, jsem se dozvěděl. Naštěstí jsem dostatečně kritický, navíc vím, že ODS v blízké budoucnosti nehrozí to, že by měla premiéra, takže...Ne vážně - být předsedou ODS bych nezvládal, vzhledem k mým povinnostem k městu Teplice, obojí by to prostě zvládat nešlo. Navíc - i kdybych na tu výzvu slyšel v minulosti, necítil bych se na to - nejsem čtyřicátník v plné síle, neoládám bravurně cizí jazyky...To by přitom předseda ODS, který by byl s velkou pravděpodobností ještě před nedávnem zároveň také premiérem, ovládat měl. Proto si myslím, že Miroslava Němcová  by bývala byla tou ideální osobností, leč dopadlo to jinak. Každopádně to, že mi někteří lidé takto fandí, mě samozřejmě těší," uzavřel Kubera komentář pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…