Možný budoucí zástupce ombudsmana předčítal z Kafkova Zámku

30.01.2013 13:38

Senátoři dnes zvolí a tím navrhnou poslancům budoucího zástupce ombudsmana. Nejčastěji se mluví o sociálnědemokratickém poslanci Stanislavu Křečkovi, kterého navrhl prezident Václav Klaus. Jeho protikandidáty jsou bývalý senátor za ODS Pavel Čáslava a odborník na správní právo Filip Dienstbier z olomoucké právnické fakulty.

Možný budoucí zástupce ombudsmana předčítal z Kafkova Zámku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Krátce před polední (senátorskou) pauzou se senátorům představili kandidáti na funkci zástupce veřejného ochránce práv, tedy tzv. ombudsmana. Zatímco jeden z kandidátů Pavel Čáslava předčítal z Kafkova Zámku o zeměměřiči K., ostatní řekli, co by rádi ve funkci dokázali.

„Tato pasáž byla napsána na začátku minulého století v Čechách a člověku by se chtělo říct, kde jinde, než v Praze, se děj odehrával,“ poznamenal Čáslava k tomu, proč předčítal právě z Kafkova románu Zámek. Čáslava totiž hlavně zdůrazňoval dnešní největší problém - bující byrokracii.

Filip Dienstbier, který je dle informací ParlamentníchListů.cz příbuzným prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera - je jeho bratrancem - dnes před poslanci kromě jiného řekl, že by chtěl více nad některými náměty spolupracovat s Poslaneckou sněmovnou.

„Mimo jiné při tvorbě nové legislativy, případně při úpravách staré, ale také v jiných případech, při přípravě koncepčních dokumentů a tak dále,“ zmínil Dienstbier, který již s veřejným ochráncem práv spolupracuje a tuto spolupráci chce využít například v koncepční činnosti ve veřejné správě.

„S určitou nadsázkou se dá říct, že veřejný ochránce práv je vlastně orgánem parlamentu. Není to tak formálně, ale je sněmovnou ustavován, jí předkládá své zprávy. Zcela nepochybně by byla chyba, kdyby stát zkušenost, která se v kanceláři veřejného ochránce práv hromadí z vyřizování jednotlivých žádostí, nevyužil,“ zmínil dále kandidát Dienstbier, který pak totéž řekl i v rozhovoru pro Český rozhlas.

Stanislav Křeček mimo jiné dnes senátorům řekl, že není nepopsaný list a chce pomoci ve své funkci hlavně jako zkušený právník a také jako poslanec.

Varvařovský chce Dienstbiera

„Rád bych, aby jeden z nominovaných pro sněmovnu byl Filip Dienstbier,“ uvedl nakonec senátorům sám ombudsman Pavel Varvařovský. Sdělil tak, koho by si jako svého zástupce přál.

Proti tomu se ale slovně vyslovil senátor Jaroslav Kubera (ODS). „Já bych si také chtěl na radnici vybrat své spolupracovníky, ale mně je bohužel zvolí a já proti tomu také nemohu protestovat,“ poznamenal Kubera ke slovům Varvařovského. Kubera také ironicky zmínil, že by tam jako kandidáti měli být i mladiství a také nějaké dítě. „I oni mají své problémy,“ řekl sarkasticky. Reagoval tak na poznámku místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) jež řekla, že v seznamu kandidátů měla být také nějaká žena.

Varvařovský již v prosinci loňského roku řekl překvapivě v rozhovoru pro Lidové noviny (LN), že nehodlá akceptovat, aby byl v únoru jeho zástupcem zvolen nynější poslanec Stanislav Křeček.

„Z některých jmen, která mají o post bojovat, jde na mě hrůza... Neakceptoval bych poslance ČSSD Stanislava Křečka. Už proto, že k sobě potřebuji někoho mladšího. Nejsem si jistý, zda všichni chápou, že úřad není trafikou, že se tu pracuje jako v řádné advokátní kanceláři,“ poznamenal Varvařovský v prosinci pro LN.

On sám si již prý někoho konkrétního na tuto práci vyhlédnul. „Ano, vyhlédl jsem si nadějného člena Legislativní rady vlády – Filipa Dienstbiera. Zda projde, netuším. Až zpětně jsem se dozvěděl, že je příbuzensky spjatý s místopředsedou ČSSD a prezidentským kandidátem Jiřím Dienstbierem, což některým lidem vadí,“ dodal Varvařovský pro LN.

Křeček: Urazil mne...

Křeček, který je oficiálním adeptem ČSSD na tento post, ale tehdy považoval slova ombudsmana za skandální a dokonce i urážlivá.

„Takovéto prohlášení mne velmi překvapuje. Považuji to dokonce od pana Varvařovského za urážku. Já sám jsem se o tuto funkci neucházel, naopak jsem byl vedením strany osloven. Jestli je za tím takováto hra, tak jsem tím velice zasažen,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Křeček, jemuž bude letos v květnu pětasedmdesát let.

„Od pana Varvařovského je pak dokonce takováto reakce neslýchaná záležitost a myslím, že se tímto sdělením dostává někam úplně jinam – je to totiž on, kdo vytváří trafiky pro někoho jiného, neboť pan Filip Dienstbier je příbuzným prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera. Je jeho bratrancem,“ pronesl dále rozhořčený Křeček, podle něhož vytváření takovýchto rodinných vazeb v politice pak rozhodně není nic, co by Varvařovského šlechtilo.

„Bude to ale problém sociální demokracie, jestli něco takového připustí, jestli připustí takovéto ´rodinkaření,“ dodal Křeček před více jak měsícem pro ParlamentníListy.cz.

Senát by měl z kandidátů vybrat a doporučit Poslanecké sněmovně maximálně dva. Nového zástupce veřejného ochránce práv by pak měla vybrat sněmovna do poloviny února, kdy končí mandát nynější ombudsmanově zástupkyni Jitce Seitlové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…