Nebýt Sobotky, už jsme mohli s ČSSD udělat koalici, říká zemanovský senátor

09.08.2013 20:20

Senátor Vladimír Dryml, který již před delší dobou přestoupil z ČSSD do řad SPOZ v rozhovoru pro server Týden.cz tvrdí, že by bylo na místě uzavřít předvolební koalici mezi oběma stranami. Zemanovcům by taková koalice v předčasných volbách pomohla. Předseda dnes nejsilnější politické strany Bohuslav Sobotka (ČSSD) však toto spojení odmítá.

Nebýt Sobotky, už jsme mohli s ČSSD udělat koalici, říká zemanovský senátor
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Senátor Vladimír Dryml v pořadu Otázky Václava Moravce Speciál z Královéhradeckého kraje

"Tak SPOZ a ČSSD by v podstatě měly být stejné strany. Akorát záleží na vedení těchto stran, jak se dohodnou nebo nedohodnou. V podstatě bychom měli mít stejného levicového voliče. Je jen na ČSSD, aby se zklidnily vztahy, které jsou. Bohužel je to spíš osobnostně pan Sobotka, který tomu brání. Ostatní představitele politického grémia jsme jako SPOZ přesvědčili o tom, že pro tuto zemi je důležitá spolupráce," odpověděl Dryml on-line deníku TÝDEN.CZ na otázku, zda skutečně probíhají mezi partajemi jednání o předvolební koalici.

Směšný nesmysl

Probíhající jednání připustil i předseda Sobotka, dodal však, že sám není tomuto nápadu nakloněn. Dryml i dnes prohlašuje, že byl před lety Sobotkou vyšachován ze strany. V ČSSD jsou podle jeho názoru ale i lidé, kteří by o spolupráci s prakticky prezidentskou stranou stáli.

Místopředsedkyně strany a zároveň místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková považuje podobný nápad za nesmyslný. Podobně to vidí i senátor Jiří Dienstbier (ČSSD). Jestliže předvolební spolupráci ČSSD a SPOZ prosazuje druhý muž sociální demokracie Michal Hašek, pak bude slovy Dienstbiera v této věci tahat za kratší konec provazu. Předvolební spolupráci s SPOZ nevidí v růžových barvách ani senátor Zdeněk Škromach.

"Nemyslím si, že by sociální demokracie chtěla jít do předvolební koalice s kýmkoliv. Já o tom neslyšel, nikde jsme o tom nehovořili," odmítá spekulace senátor Zdeněk Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…