Novelu zákoníku práce poslali senátoři zpátky do sněmovny

07.10.2011 16:17

Senátoři odmítli novelu zákoníku práce. Ta stanovuje odstupné podle počtu odpracovaných let nebo výpověď za hrubé porušení nemocenské. Vláda si od předlohy slibuje, že zpružní pracovní trh a motivuje firmy k vytvoření nových pracovních míst.

Novelu zákoníku práce poslali senátoři zpátky do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

Navržené změny v zákoníku by měly vést k větší pružnosti pracovního trhu a budou motivovat firmy k vytváření nových pracovních míst. Novela zvyšuje časový limit na dohodu o provedení práce ze současných 150 hodin ročně na 300 hodin. Strop měsíčního příjmu na základě takové dohody se nastavuje na 10 tisíc korun.

Související: Nový zákoník práce může začít platit později, tvrdí Nečas

Práce na dobu určitou by pak podle novely neměla přesáhnout tři roky a u stejného podniku by se neměla opakovat více než třikrát po sobě.

Zaměstnavateli dává novela možnost propustit zaměstnance, pokud ten zvláště hrubým způsobem poruší režim v pracovní neschopnosti.

Co se týče odstupného, jeho výše se má řídit počtem odpracovaných let. Člověk, který odpracuje v podniku méně než rok, tedy při propuštění dostane jeden průměrný měsíční plat. Když odpracuje více než dva roky, dosáhne jako dosud jeho odstupné výše tří průměrných výdělků.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…