ODS nad propastí. Potápíme se jak Titanic, zní z ODS

19.03.2013 16:32

Občanští demokraté se nadále propadají v podpoře voličů. Ve volebních preferencích propadli pod 10 procent a skončili by až na čtvrtém místě. Co na to modří ptáci?

ODS nad propastí. Potápíme se jak Titanic, zní z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle aktuálního průzkumu STEM by ČSSD měla 25,6 procenta, TOP 09 14,3 procenta a komunisté 11,7 procenta. Preference ODS poklesly na 8,6 procenta, v únoru to bylo ještě 11,6 procenta. Lidovci a SPOZ by měli shodně 4,4 procenta, Strana zelených 2,6 procenta.

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků ODS, zda pro ně není varující, že TOP 09 má nyní téměř dvakrát větší podporu než ODS, která se propadla pod 10 procent, v čem dělá ODS chybu a co by měla udělat, aby se přestala propadat.

Restituce, daně, důchodová reforma

„Měli bychom se méně napadat v médiích, více informovat nejen o tom, co ODS ve vládě dělá a jaké má další plány, ale vše také konfrontovat s nedávno zveřejněnými plány opozice zvyšovat daně, komplikovat život podnikatelům a například více zdanit monopoly, což třeba v případě firmy ČEZ znamená v podstatě všem zvednout náklady na potraviny a domácnost,“ předkládá recept, jak zvýšit podporu ODS ministr zemědělství a šéf středočeské ODS Petr Bendl.

Podle europoslance Hynka Fajmona se nad výsledky průzkumu veřejného mínění musí zamyslet vedení ODS. „Na Kongresu ODS jsem řekl, že příčinou poklesu podpory ODS jsou církevní restituce, důchodová reforma a zvyšování DPH. Toto dle mého soudu stále platí. Pokud ODS nezmění svou politiku ve vládě, voliči se jí nevrátí,“ dodal Fajmon.

TOP 09 má průšvihy, ale klesá ODS...

Podle poslance Waltera Bartoše musí ODS začít dělat srozumitelnou politiku, která bude založena na jasných programových zásadách. „Téměř osmileté vládnutí nás zcela pohltilo. Namísto zřetelné a očekávatelné politiky děláme kroky, které jsou zřejmě z velké většiny dílem úředníků na ministerstvech. Vypadá to, jako bychom už nevěřili tomu, co jsme dříve říkali,“ říká poslanec.

„Je varující, že tak vysoké preference má TOP 09, která v současné době před sebou stále hrne a nemá vyřešeny problémy na ministerstvu práce. Ta protikorupčně naladěná TOP 09, která se nedokáže vyrovnat s ICT systémy na úřadech práce a která stále chrání a zaměstnává například trestně stíhaného pana Hojera. ODS samozřejmě nadále musí pracovat na své očistě a důvěryhodnosti, to bez pochyby. TOP 09 by měla méně před sebou strkat pana předsedu a schovat ty, kteří způsobili problémy s sKartami a podobně,“ míní poslankyně Lenka Kohoutová.

Temní síly a Titanic

Místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík před časem členské základně ODS rozeslal dopis, ve které ji burcoval z letargie. „Domnívám se, že naše neustále klesající podpora je logickým důsledkem nesrozumitelné politiky ODS, kterou dlouhodobě po boku TOP 09 a pod vedením Petra Nečase prosazujeme. Pravicový volič této politice nerozumí a odklání se od ODS. Jsme ve svých vystoupeních nevěrohodní,“ míní Zoufalík.

„Dobrou ukázkou vlastní autentické politiky byla okamžitá reakce předsedy Nečase na vyjádření ČSSD o českých živnostnících. Kdyby takto v minulosti dokázal předseda Nečas hájit politiku a program ODS proti nápadům TOP 09, mohla být dnes ODS lídrem pravice. Pro další směřování bude ODS nucena změnit způsob politiky. Otázkou je, zda to se současným vedením zvládne, nebo si členové ODS budou muset zvyknout na myšlenku, že za rok, co zbývá do voleb, můžou přijít i o těch zbývajících několik procent preferencí. Nebudou-li do té doby za své názory vyloučeni z ODS,“ dodal modrý místostarosta.

„Když jsem o ODS hovořil jako o Titaniku, tak jsem byl Nečasem označen za temnou sílu usilující o jeho majestát. Následně nechal vyloučit přes tisíc členů ODS, aby ukázal světu, ale především sám sobě, že se těchto sil nebojí. Přesto následuje další propad preferencí. Doporučil bych předsedovi vyloučit další nejméně dva tisíce členů ODS, aby si tak udobřil rozzlobené bohy,“ vyzval Zoufalík Nečase.

Bém: Přestaňte vymýšlet pitomosti

Někdejší první místopředseda strany Pavel Bém si myslí, že je to prohra nejen ODS, ale celé vládní politiky. „Prostě ve špatných dobách nevolíme ty nejšťastnější politické prostředky,“ myslí si. Řešením podle něj není palácová revoluce nebo nějaké jiné personální rošády. „Jedinou naší záchrannou brzdou je pokusit se obnovit náš ideový program, či chcete-li návrat ke kořenům,“ doporučuje.

Mezi tyto zásady podle něj patří obrana svobody ve všech představitelných formách, absolutní minimalizace státu, žádné regulace a paternalistické intervence. To je prý jediný účinný způsob boje proti korupci. Další zásadou je podpora podnikání s nízkými daněmi a hospodařením bez dluhů. A poslední pak solidarita zodpovědných ve zdravotnictví a sociální politice.

Nic jiného podle Béma není potřeba. „Je třeba přestat žvanit o nesmyslech a vymýšlet si legislativní pitomosti. Je to  vlastně velmi jednoduchý recept,“ uzavírá Pavel Bém.

Stmelování cestou vylučování

„Několik let po sobě slyším, že je třeba stmelovat stranu a že voliči nám odpustí cokoli (s čímž nesouhlasím) kromě rozhádanosti. Pokud cesta ke stmelování vede přes odebírání licencí, pak tady vidíme, že to určitě není správná cesta,“ říká starosta Prahy 4 a předseda oblastního sdružení Praha 4 Pavel Caldr, kterému Výkonná rada ODS na popud Petra Nečase a Bohuslava Svobody odebrala licenci.

„Co dělat, abychom se nepropadali? To se dozvím 25. března na výkonné radě,“ vtipkoval místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

Do voleb půjdeme poučeni a posíleni

Europoslankyně Andrea Češková říká, že volební průzkumy a výsledky voleb se v poslední době značně liší a důvěryhodnost průzkumů je tak značně ohrožena. „Nicméně určitý odliv voličské přízně je pro ODS daní za již druhé období vládnutí, které je navíc zatíženo největší hospodářskou recesí euroatlantického světa za posledních sto let. Všechny neúspěchy vlády či koaličních partnerů jdou za námi, úspěchy neumíme prodat. Vlastních chyb jsme si vědomi a pracujeme na jejich odstranění. Do voleb půjdeme poučeni a posíleni,“ dodává europoslankyně.

„Průzkumům je potřeba zásadně nevěřit,“ usmíval se poslanec David Šeich. „Ale to neznamená, že ODS má rezignovat na aktivnější politiku,“ dodal Šeich.

Podobně se na to dívá i poslanec Pavel Drobil: "K preferencím se po všech zkušenostech s jejich relevantností nevyjadřuji."

I člen Výkonné rady ODS Jan Skopeček uvádí, že po zkušenostech z řady minulých voleb nevěří průzkumům. "Nicméně klesající voličckou podporu musí ODS zastavit tím, že bude hájit zájmy svých autentických voličských skupin, jako to například udělala u živnostníků v posledních dnech. TOP 09 nehájí autentické pravicové hodnoty, není to standardně fungující strana, ale spíše kult kolem jejího předsedy. ODS na to musí upozorňovat a přesvědčit, že je jedinou alternativou na pravici," vysvětluje Skopeček.

Podle místopředsedy jihočeské ODS Jaroslava Zvěřiny je třeba se ptát vedení strany, jak se mu daří zlepšovat image ODS a za neúspěchy nést odpovědnost. "Nějak postrádám nové tváře do vedoucích funkcí. To nevěstí nic pozitivního," uvedl Zvěřina.

ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…