Okamura: Transparency International obviňuje ty, co nepatří do fanklubu

18.04.2013 16:42

Senátor Tomio Okamura (nezávislý, klub KDU-ČSL a nezávislí) před časem vyzval českou pobočku protikorupční organizace Transparency International (TIC), aby zprůhlednila své finance. Podle něj je nedůvěryhodná. Okamura novinářům řekl, že ji žádá o zveřejnění účetnictví a všech výročních zpráv.

Okamura: Transparency International obviňuje ty, co nepatří do fanklubu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Projektový vedoucí TIC Stanislav Beránek ČTK řekl, že výroční zprávy a vyúčtování jsou na webu, v případě dalších požadavků lze vše doložit.

Bárto, Kocourku, odstupte. Svobodo, Vy ne

Čtenář ParlamentníchListů.cz v mailu do redakce nyní upozornil na další možnou zajímavou souvislost. Že totiž Transparency International ČR možná neměří všem politikům stejným metrem.

Například Víta Bártu vyzvala k rezignaci ještě před tím, než byl obviněn. Podobně i exministra Martina Kocourka. Radim Bureš z TIC uvedl, že má pro politiky platit presumpce viny, což platí i pro Pavla Drobila a Alexandra Vondru. Ti též obviněni nebyli.

V případě primátora Bohuslava Svobody a Rady hlavního města Prahy, která byla obviněna kvůli kauze OpenCard tak neučinila. Radim Bureš z TIC k obvinění uvedl, že v žádném případě by nepožadoval rezignaci rady.

Reflex upozornil, že Svoboda a tehdejší generální ředitel Vladimír Lich zadali u Transparency International a poradenské firmy KPMG sérii auditů hospodaření Dopravního podniku. Již dříve Svoboda vyjadřoval přání na užší spolupráci s Transparency International ČR.

Transparence v Dopravním podniku

Jak již dříve informovaly ParlamentníListy.cz, prověrkou v Dopravním podniku byl pověřen Václav Láska z Transparency International ČR (zakladatel společnosti). Ten uzavřel 20. dubna loňského roku smlouvu s Hlavním městem Praha na služby právního posouzení smluv, smluvních vztahů a smluvních plnění (s akcentem na posouzení možné trestně právní odpovědnosti konkrétních osob) mezi Dopravním podnikem a dalšími subjekty.

Přitom informace z Láskova šetření měli právo získat pouze primátor Bohuslav Svoboda, ředitelka odboru „Kanceláře primátora“ Magistrátu hlavního města Prahy Martina Děvěrová a primátorův asistent Marek Hanč.

V půlce května pak rozhodl tehdejší generální ředitel Vladimír Lich, že prověrka bude prováděna Stanislavem Beránkem, Václavem Láskou, Milanem Štičkou, Miroslavem Leixnerem a Jiřím Fialou, z nichž někteří působí v Transparency International ČR.

Kdo je sponzor a kdo není ve fanklubu

Když 17. srpna probíhala policejní prohlídka v Dopravním podniku, byl opět přítomen zástupce TI ČR. Konkrétně Stanislav Beránek (projektový vedoucí TIC). A také Jiří Fiala. Proti přítomnosti obou vznesla námitku generální ředitelka společnosti Magdalena Češková s tím, že Dopravnímu podniku nebyl vysvětlen důvod jejich přítomnosti a zároveň nejsou příslušníky Policie České republiky.

Senátora Tomia Okamuru takové rozdílné jednání TIC nepřekvapuje. „To je přece standardní postup Transparency International – obviňovat ty, co nepatří do fanklubu, a ke sponzorům Transparency International,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…