Počínající demence! Veleba je zděšen Schwarzenbergovými slovy, že by jako prezident tolik škody nenapáchal

26.12.2014 15:55

Reakce na rozhovor s exkancléřem a exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem pro server E15.cz, ve kterém kníže hodnotí prezidenta Zemana a sám sebe si dovede představit jako úspěšného „hradního pána“, nenechala řadu prozemanovských politiků v klidu. ParlamentníListy.cz oslovily senátora a předsedu Strany práv občanů Jana Velebu o názor.

Počínající demence! Veleba je zděšen Schwarzenbergovými slovy, že by jako prezident tolik škody nenapáchal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba

Schwarzenberg v rozhovoru mimo jiné přiznal, že lituje toho, že ve druhém kole prezidentských voleb se Zemanem prohrál. „Mrzí mě, že jsem prohrál. Původně mě to na Hrad tolik nelákalo, ale teď mi to začíná vadit,“ uvedl a vysvětlil, že by asi také udělal nějaké chyby, ale prý by napáchal méně škod.

Jaké to je, žít na hradě, vím už od dětství

To, že by byl lepším prezidentem, zdůvodnil i tím, že dva a půl roku pracoval na Hradě pro prezidenta Václava Havla. A tak už ví, co prezidentský úřad obnáší. „Vím, jaká omezení prezident má mít, v jakých mantinelech se má pohybovat, že to přináší také změny v soukromém životě. Jak žít na hradě, vím koneckonců už od dětství,“ dodal s narážkou na svůj šlechtický původ.

Předseda TOP 09 komentoval i převážný názor politické reprezentace, která se staví spíše odmítavě k přijetí uprchlíků ze Sýrie. „Zbabělost před vlastními voliči, nic jiného v tom není,“ uvedl s tím, že právě tato zbabělost je největší slabostí českých politiků. „Získat mandát od voličů znamená udržet si nějaký charakter. A ne se ohlížet na zájmy místní organizace někde v Dolních Prčicích, která si odhlasuje, že nechce uprchlíky. Chybí tu odvaha jít si za vlastním názorem, za tím, co považuji za správné. Byť za cenu toho, že ztratím vlastní voliče a doplatím na to,“ dodal Karel Schwarzenberg.

Jakýpak hradní pán? diví se senátor Veleba

„To když někdo sám o sobě řekne a když k tomu připočtu jeho vysoký věk, tak si myslím, že to už snad mohou být nějaké příznaky počínající demence. Protože říkat o sobě, že je škoda pro republiku, že bych byl lepší, tak to jsem ještě nikdy od politika, který prohrál volby na tak významný post jako je hlava státu, neslyšel,“ uvádí Veleba a je, zdá se, velmi překvapen. „Pro mne je to úsměvné,“ uvádí dále pro ParlamentníListy.cz. „Myslím si, že to vypovídá o tom, v jakém psychickém stavu se pan kníže nachází. A ten stav asi nebude dobrý a zdravotně to asi nebude v pořádku.“

Ohledně Schwarzenbergových zkušeností z Hradu, kdy tam byl jako kancléř Václava Havla a jak uvádí pro server E15.cz, protože jak žít na hradě ví, poněvadž tak prožil celý život, je Jan Veleba zděšenější: „Jeho zkušenosti v roli kancléře vůbec neznamenají, že jsou to zkušenosti, které ho pasují na to, aby byl dobrý prezident republiky. On by jím zkrátka nebyl, protože je to člověk, který je už za prvé starý – teď neironizuji – za druhé má problémy udržet pozornost, má problémy neusnout. To je skutečnost! Má problémy vůbec artikulovat tak, aby mu lidi rozuměli. A co hlavně nemá, tak nemá prostě blízký vztah a nerozumí obyčejným lidem, lidem z normálního života, protože nikdy takovýto život nežil a nikdy ani mezi takovýmito lidmi nežil,“ konstatuje senátor a udivuje ho, že se do takového rozhovoru Karel Schwarzenberg vůbec pustil.

…a co teprve Benešovy dekrety!

„On by byl nesmírně servilní k Evropské unii, ke Spojeným státům. Je otázka, jestli by nebyla zavedena, když by hypoteticky, nedej Bože, byl prezidentem, debata o Benešových dekretech. Dobře si pamatujeme na jeho výrok při předvolební kampani na kamery, že kdyby prezident Beneš žil v této době, že by skončil před haagským soudem.“ Jan Veleba má tedy názor přesně opačný. Nebylo by to žádné štěstí pro republiku a nebylo by to prý ani nic dobrého pro samotného „starého pana knížete".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…