Poslanec Křeček a Filip Dienstbier se mohou stát zástupci ombudsmana

30.01.2013 15:08

Senátoři dnes v tajné volbě zvolili a tím navrhli poslancům dva budoucí zástupce ombudsmana - sociálnědemokratického poslance Stanislava Křečka (získal 38 hlasů ze 74) a odborníka na správní právo Filipa Dienstbiera (obdržel 56 hlasů) z olomoucké právnické fakulty. O post se ucházel také bývalý senátor za ODS Pavel Čáslava. Ten ale od senátorů obdržel jen 27 hlasů a tak se zástupcem Pavla Varvařovského stát nemůže.

Poslanec Křeček a Filip Dienstbier se mohou stát zástupci ombudsmana
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu složilo slib 27 nových senátorů. Mezi novými například Tomio Okamura a Libor Michálek, staronovými Jaroslav kubera nebo Jiří Čunek

Nového zástupce veřejného ochránce práv by měla vybrat sněmovna do poloviny února, kdy končí mandát nynější ombudsmanově zástupkyni Jitce Seitlové.

„Rád bych, aby jeden z nominovaných byl Filip Dienstbier,“ řekl dnes ještě před volbou osobně senátorům sám ombudsman Pavel Varvařovský.

Proti tomu se ale slovně ozval senátor Jaroslav Kubera (ODS). „Já bych si také chtěl na radnici vybrat své spolupracovníky, ale mne je bohužel zvolí a já proti tomu také nemohu protestovat,“ poznamenal Kubera ke slovům Varvařovského.

Kubera také ironicky zmínil, že by tam jako kandidáti měli být i mladiství a také nějaké dítě. „I oni mají své problémy,“ řekl sarkasticky. Reagoval tak na poznámku místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) která předtím řekla, že v seznamu kandidátů měla být také nějaká žena.

Varvařovský ale již v prosinci loňského roku řekl překvapivě v rozhovoru pro Lidové noviny (LN), že nehodlá akceptovat, aby byl v únoru jeho zástupcem zvolen nynější poslanec Stanislav Křeček.

„Z některých jmen, která mají o post bojovat, jde ale na mě hrůza....Neakceptoval bych poslance ČSSD Stanislava Křečka. Už proto, že k sobě potřebuji někoho mladšího. Nejsem si jistý, zda všichni chápou, že úřad není trafikou, že se tu pracuje jako v řádné advokátní kanceláři,“ poznamenal Varvařovský v prosinci pro LN.

On sám si již prý někoho konkrétního na tuto práci vyhlédnul. „Ano, vyhlédl jsem si nadějného člena Legislativní rady vlády – Filipa Dienstbiera,“ dodal tehdy.

Křeček, který je přímo oficiálním adeptem ze strany ČSSD na tento post, ovšem tehdy považoval slova Varvařovského za skandální a dokonce i urážlivá.

Křeček se hájil: Varvařovský dopředu vytváří trafiky

„Takovéto prohlášení mne velmi překvapuje. Považuji to dokonce od pana Varvařovského za urážku. Já sám jsem se o tuto funkci neucházel, naopak jsem byl vedením strany osloven. Jestli je za tím takováto hra, tak jsem tím velice zasažen,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Křeček, jemuž bude letos v květnu pětasedmdesát let.

„Od pana Varvařovského je ale takováto reakce neslýchaná záležitost a myslím, že se tímto sdělením dokonce dostává někam úplně jinam – je to totiž on, kdo vytváří trafiky pro někoho jiného, neboť pan Filip Dienstbier je příbuzným prezidentského kandidáta Jiřího Dienstbiera. Je jeho bratrancem,“ pronesl dále rozhořčený Křeček, podle něhož vytváření takovýchto rodinných vazeb v politice pak rozhodně není nic, co by Varvařovského šlechtilo.

„Bude to ale problém sociální demokracie, jestli něco takového připustí, jestli připustí takovéto ´rodinkaření,“ dodal Křeček v prosinci pro ParlamentníListy.cz.

Připomeňme, že Filip Dienstbier působí na právnické fakultě olomoucké univerzity. Je také členem Legislativní rady vlády. Nestraník Dienstbier se věnoval zejména stavebnímu, ekologickému nebo památkovému právu. Chtěl by využít své dosavadní zkušenosti ve spolupráci s veřejným ochráncem práv. Na funkci ombudsmana vyzdvihl, že působí neformálně a oproti soudům rychle. Kladl důraz na princip, že od ombudsmana nikdo nesmí odejít bez pomoci, ať už rady, nebo alespoň vysvětlení.

Stanislava Křečka pro tento post sněmovně doporučil prezident Václav Klaus, stejně jako bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…