Přemysl Sobotka se zhrozil plány ČSSD. Vyčíslil je na 56 miliard ročně

26.09.2013 9:35

Skromněji než v minulosti odstartovala ve středu předvolební kampaň ODS v Liberci. „Systém velkých mítinků na náměstích podle našich zkušeností nemá cenu,“ domníval se krajský předseda ODS a bývalý předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Přemysl Sobotka se zhrozil plány ČSSD. Vyčíslil je na 56 miliard ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka

Liberecká krajská ODS obhajuje dva poslanecké mandáty. „Chceme udělat maximum pro dobrý volební výsledek. Abychom zabránili vládě ČSSD s komunisty. Ty považuji za nedemokratickou stranu,“ sdělil krajský šéf.

Občanští demokraté varují před populistickými volebními sliby. „Mám hrůzu ze slibů ČSSD. Doufám, že je nesplní. Je spočítáno, že by stály 56 miliard ročně,“ vypočítal exposlanec ODS Vít Němeček.

Babišovci jsou nečitelní

Občanští demokraté se bojí případné vlády sociálních demokratů s komunisty. „Z této možnosti mi běhá mráz po zádech,“ zděsil se Tomáš Ploc, trojka liberecké krajské kandidátky. Určitou teoretickou možností, jak této variantě zabránit (samozřejmě bude záležet na volebních výsledcích), je pravicová koalice, kdyby musela ODS a topka vzít do party babišovce.

„Pro nás je uskupení pana Babiše velmi nečitelné. Obávám, že tak bude působit i po volbách,“ řekl Přemysl Sobotka a zmínil opravdu trapně působící heslo Babišovy strany – Nejsme jako politici, makáme. „Nevidím tedy důvod, proč chtějí politiku dělat.“

Sázka na starosty

V Libereckém kraji poslední krajské volby vyhrálo uskupení Starostové pro Liberecký kraj. I ODS vsadila na starosty čí místostarosty měst a obcí. „Kandidátku jsme sestavili z lidí, kteří prošli komunální politikou. Po chybách a osobních selháních, které se odehrály hlavně na centrální úrovni, chceme pokračovat ve své standardní politice. Pravicová strana by neměla dramaticky měnit svůj program a chovat se populisticky,“ je přesvědčen senátor Sobotka.

Populistické sliby ČSSD by ročně stály 56 miliard

Tak se podle občanských demokratů mimo jiných chová i ČSSD. „Mám hrůzu z jejích předvolebních slibů. Doufám, že je nesplní a po volbách na ně zapomenou. Je spočítáno, že by stály ročně 56 miliard korun. Ty peníze se musí někde vzít. Úplně nejhorší by bylo, kdybychom si na ně museli půjčit,“ domníval se Vít Němeček, který seděl v Parlamentu v posledních třech letech.

Parlamentní politika se vzdálila životu běžných lidí

Proč krajská ODS nominovala do předčasných voleb komunální politiky, objasnil i místostarosta Českého Dubu Martin Bobek, dvojka liberecké ODS do voleb. „Zdá se nám, že parlamentní politika je příliš vzdálená životu běžných lidí. Rád bych, aby se zkušenosti z komunální politiky přenesly do té celostátní,“ vysvětlil.

„V komunální politice máte mnohem blíže ke konkrétním lidem. A musíte k nim mít respekt a úctu. Pokud se k nim budete chovat arogantně, velice brzy vám to spočítají, nejpozději při dalších volbách,“ ozřejmil.

Velký problém: nezaměstnanost

„Dnes už neplatí, že ten, kdo je nezaměstnaný, nechce pracovat. Jsou oblasti, kde je opravdu složité najít práci. V našem malém městě v Podještědí jsme se snažili s úřady práce vytvořit nová pracovní místa. Aby hůře zaměstnatelní občané našli pracovní uplatnění přímo činností pro město – třeba úklidem,“ vysvětlil.

Není podle něj v České republice žádné město či obec, které by bylo dokonale udržované. „Na obcích je spousta práce. Má mnohem větší smysl zaměstnat tyto lidi, než jim vyplácet peníze na ruku,“ sdělil místostarosta.

Lídryně se dříve zabývala i tématem romské komunity

Jedničkou modré kandidátky je starostka České Lípy Hana Moudrá. „Je mi 47 let, mám dvě děti. Původně jsem pracovala jako učitelka v mateřské škole, poté na odboru sociálních věcí, kde jsem se jako sociální pracovnice především zabývala tématem romské komunity. V roce 2002 jsem se stala místostarostkou, v současnosti jsem starostkou České Lípy,“ představila se. V Parlamentu se chce věnovat sociální oblasti a legislativě, která se dotýká obecních a městských samospráv.

Bratr je jeden z mála slušných lidí v ČSSD, říká modrý Ploc

Trojkou ODS v kraji je bývalý harrachovský starosta Tomáš Ploc, jehož bratr Pavel je jedničkou ČSSD. Oba se dokonce chtějí v Parlamentu věnovat stejné oblasti – sportu a cestovnímu ruchu. „Bratra považuji za jednoho z mála slušných lidí, kteří v ČSSD jsou,“ upozornil.

Domácí úkoly musí splnit i zdravotní pojišťovny a management nemocnic

Při minulých volbách získala ODS v kraji dva poslanecké mandáty, které zaujali Jablonečané. Jedním z nich je současná čtyřka občansko demokratické kandidátky Vít Němeček. Původně chirurg je už deset let ředitelem městské nemocnice v Jablonci.

„Řada nemocnic má nyní problémy s financováním. Myslím, že je potřeba z pohledu nemocnic udělat řadu aktivních kroků. Nejde pouze tvrdit, že stát má dát více peněz do zdravotnictví. To je pouze menší část pravdy. Další je, že své domácí úkoly musí splnit zdravotní pojišťovny a také management nemocnic,“ zmínil. Jeho jablonecká nemocnice nemá podle jeho slov ani korunu dluhu, což ostře kontrastuje s mnoha jinými podobnými zdravotnickými zařízeními.

Volební úspěch – obhájení dvou mandátů

Právě obhájení dvou mandátů by považoval za volební úspěch Přemysl Sobotka. „Jestli budeme v opozici či v nějaké vládní konstelaci, se uvidí po volbách. Podle mého osobního názoru má levice nyní převahu. Dá se předpokládat, že příštím vládním půdorysem může být spolupráce ČSSD s komunisty, ostatně si ji už otestovali na krajích. My tomu chceme zabránit. Stále považujeme komunistickou stranu za nedemokratickou,“ uzavřel Přemysl Sobotka.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…