SKarty nadělaly více škody než užitku, hřímali v horní komoře levicoví senátoři

06.12.2012 13:05

Senátoři začali před obědem projednávat levicový návrh na zrušení sKaret. Tato karta je podle sociálních demokratů a komunistů zbytečná a nadělala již prý více škody než užitku. Podle jednoho z autorů návrhu, místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha, je jediné řešení situace kolem sKaret jejich zrušení. Senátoři normu hlasováním dnes poslali do příslušných výborů na projednání.

SKarty nadělaly více škody než užitku, hřímali v horní komoře levicoví senátoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: A jak vlastně sKarta vypadá?

Senátor Vladimír Dryml (SPOZ) se dnes v horní komoře pěkně slovně rozjel. A nejen on, senátoři totiž láteřili nad sKartami a probírali, co s nimi bude dál. Mnoho z nich totiž žádá sKarty zrušit. Zrušení těchto karet pak hlasováním posvětilo 47 senátorů, proti byli jen 4. Senátoři normu po tomto prvním čtení poslali do příslušných výborů - zdravotního a sociálního, ústavně-právního a pro veřejnou správu.

„Jak je možné, že to byla zrovna Česká spořitelna, která dostala od ministerstva tak lukrativní smlouvu?“ tázal se kupříkladu za senátním pultíkem Vladimír Dryml. „Buďme nakonec rádi, že ta smlouva nebyla podepsána na 99 let, jak se někdy někde jinde stává,“ uvedl také ironicky.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) pak připomněl, že v této věci dokonce existuje podezření na korupční jednání, neboť smlouvu s Českou spořitelnou podepsal Vladimír Šiška, tedy náměstek, který je nyní obviněn právě kvůli korupčnímu jednání, i když v jiné věci. „Je zajímavé, že na Ministerstvu práce tehdy neproběhly žádné zajišťovací úkony. Ani k žádnému zajištění dokumentace tam nedošlo, tak jako v případě poslance Davida Ratha,“ poznamenal Štěch. SKarty považuje za "nebezpečný pokus o další privatizaci veřejného prostoru, veřejných služeb".

Po něm i další z předkladatelů normy Zdeněk Škromach připomněl, že lidé, kteří si s pomocí sKarty peníze z účtu vyberou, tak si je pak převádí na svůj vlastní účet. A to mu není jasné. „Proč ale peníze mají jít na jeden účet a pak na další? ...Není to ale jen sKarta, ale je to také celý systém, který se změnil v rámci celého ministerstva,“ uvedl Škromach.

„Kdy je ale možné takovou smlouvu upravit? To bude možné až po těch dvanácti letech? Vždyť i legislativní podmínky se často mění, a pokud s tím smlouva nepočítá, tak se z toho musí zodpovídat ti, co takovou smlouvu podepsali,“ zdůraznil dále Škromach, který dnes ráno v rozhovoru pro Český rozhlas k sKartám zmínil: „Zdá se, že karty v té podobě, jak jsou, jsou neopravitelné. Jak ministr Drábek, tak paní ministryně Müllerová říkají, že to stát nestálo ani korunu, a pokud do toho někdo něco investoval, tak by to měl vrátit.“

Spoluautorka zákona Božena Sekaninová (ČSSD) označila sKarty za "další nehoráznost z dílny ministerstva práce a sociálních věcí, která byla dobře naplánovaná".

Wagnerová: Je to i protiústavní

Senátorka Eliška Wagnerová ve svém vůbec prvním vystoupení na plénu dokonce zdůraznila, že institut sociálních karet je nejenom politicky nemravný, ale právně dokonce i protiústavní. „A to z mnoha důvodů. To se ale jistě bude probírat v příslušných výborech. Zde jsou dokonce dva problémy k posouzení právnímu výboru,“ uvedla Wagnerová, která by se pod zákon prý podepsala, ale návrh senátorů vznikl dříve, než ona byla do horní komory zvolena.

Wagnerová také zdůraznila, že smlouva byla podepsána nad rámec oprávnění, protože ji zřejmě podepsala ta osoba, která k tomu neměla za stát vůbec oprávnění. "Bývalý náměstek Vladimír Šiška k tomu tedy neměl zákonný pouvoir (pravomoc)", uvedla Wagnerová. Smlouva s Českou spořitelnou není podle ní tedy platná, protože byla uzavřena nad rámec oprávnění ministerstva práce a sociálních věcí. „Tam dokonce není zmocnění k tomu, že by stát směl realizaci převést na soukromý subjekt,“ řekla nakonec.

Proti sKartám se pak negativně staví mimo jiné i Národní rada zdravotně postižených, kritizuje je i premiér Petr Nečas. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová by pak kvůli těmto kritikám měla do konce týdne rozhodnout, co bude se sociálními kartami dál a zda budou povinné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…