Senátor Jermář: Tahle vláda jde proti lidem této země

01.02.2012 10:35

ROZHOVOR Sociální demokrat Jaromír Jermář tvrdí, že vláda nedělá dobrou vizitku České republice a že její reformy jdou proti lidem. Zeptali jsme se ho zároveň na přímou volbu prezidenta anebo rostoucí petiční aktivity občanů.

Senátor Jermář: Tahle vláda jde proti lidem této země
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor za ČSSD Jaromír Jermář

Pane senátore, co považujete v loňském roce za svůj největší úspěch/neúspěch?

V loňském roce jsem měl radost, že jsme společně s dalšími kolegy v Senátu připravili novelu zákona zmírňující majetkové křivdy pro československé občany, kteří byli nuceni opustit Podkarpatskou Rus a nezískali žádné odškodnění. Návrh zákona byl v Senátu schválen poměrně rychle. Rychlost schválení byla pro nás důležitá. Mnoho lidí, kteří by podle naší novely získali nárok na odškodnění, je ve velmi vysokém věku a nemuseli by se ho ani dožít. To se např. stalo paní Sovové, jíž jsem osobně znal. Její otec jako legionář bojoval za Československo, následně 1. republiku budoval právě na Podkarpatské Rusi a opět Československo bránil v roce 1939. Paní Sovová měla jasný nárok na odškodnění, ale z důvodu pomalosti legislativního procesu se ho už nedočká. S tímto zákonem souvisí i můj neúspěch, protože Sněmovna odmítla návrh zákona projednat ve zrychleném čtení a návrh zákona v dolní komoře leží dodnes a je před druhým čtením.

A jak podle Vás fungovala vláda?

Nechci vládu kritizovat jenom proto, že je sociální demokracie dnes v opozici. Samotné chování vlády jak dovnitř, tak i v zahraniční politice nedělá České republice dobrou vizitku. Zákony, které vláda připravuje a protlačuje přes odpor značné části veřejnosti, jdou jasně proti zájmům většiny občanů. Vyšší daně, vyšší spoluúčast ve zdravotnictví, penzijní reforma připravená pro penzijní fondy, nikoli pro občany a v oblasti kultury se stává hlavním heslem zisk, nikoli kvalita kultury. Dnes již bývalý ministr Besser svými kroky zasadil tvrdou ránu české kultuře a byl to pravděpodobně jeden z nejhorších polistopadových ministrů kultury.  

Jste mimo jiné proti školnému. Jak byste ale zhodnotil celkovou reformu školství, jenž probíhá pod vládou Josefa Dobeše?

Anketa

Koho byste rádi viděli na Hradě?

15%
hlasovalo: 2774 lidí
Současná podoba reformy je pro mě nepřijatelná. Plně podporuji snahu vysokých škol o její naprosté shození ze stolu. Dnešní podoba reformy by vážně mohla ohrozit české vysoké školství na mnoho let. I zde vidíme zájem vydělat na studentech, nechat zadlužit mladé lidi již na začátku jejich života. To, co jsme viděli u penzijní reformy, se zde vlastně opakuje. Vydělají jenom banky, které získají statisíce nových klientů. Celkový přístup ministra školství, premiéra a i Hradu ukazuje, že nikdo z nich nepochopil, co to je veřejný prostor a jak by měl fungovat. Copak mají politici určovat, co se má studovat a jak bádat? To bychom zde brzy dobádali. Snahu o kontrolu vysokých škol ze strany politiků vidím jako velice nebezpečnou.

O roce 2012 se hovoří jako o krizovém, kdy lidé pocítí výrazný dopad reforem. Jaký je Váš názor?

Vývoj světové ekonomiky nám nenaznačuje žádnou světlou budoucnost. Bohužel, reformy této vlády mohou pouze zhoršit stav českého hospodářství a finanční situaci drtivé většiny občanů. Již jsem něco naznačil výše. Přenášení daňové zátěže na střední a nižší třídu, stejně se vzrůstajícími náklady na zdravotnictví, penze a do budoucna možná na vzdělávání nemohou pro velkou většinu českých občanů znamenat nic dobrého, ale jen pokles životní úrovně.   

V únoru budete také senát schvalovat přímou volbu prezidenta. Jaké k ní zastáváte stanovisko?

Dlouhodobě podporuji zavedení přímé volby prezidenta v České republice a proto budu hlasovat pro stávající návrh. Úřad prezidenta se u nás těší vysoké úctě a čeští občané si zaslouží vybrat si hlavu svého státu sami (téma přímé volby ZDE).

Máte předem nějakého vlastního kandidáta na Hrad?

Sociální demokracie ještě plně nezahájila diskusi na téma svého kandidáta na Hrad. V úřadu prezidenta bych rád viděl osobnost s vysokým morálním kreditem, která by mohla být morálním majákem v našich rozbouřených politických vlnách.

Mimo jiné působíte jako předseda Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. V prosinci se do Senátu dostal návrh iniciativy ProAlt, které se podařilo získat přes 25 tisíc občanů na podpis petice na zavedení obecného referenda a referenda o vládních reformách. V lednu zase dorazila na půdu PS petice vedená předsedou SPOZ Vratislavem Mynářem za přímou volbu prezidenta, hejtmanů, starostů a primátorů, pod níž sehnali rekordních sto tisíc podpisů (více ZDE). Jak se na tyto iniciativy díváte? A myslíte, že mají s jejich požadavky šanci uspět?

Tento typ požadavků vnímám velice pozitivně. Jedná se o projevy zájmu o věci veřejné a pro nás politiky jsou nejrůznější petice a iniciativy důležité pro naši práci. Ukazují nám, co si lidé o těchto věcech myslí a jaké problémy je tíží a zajímají. Přímá volba prezidenta pravděpodobně projde Senátem a tak petice za její schválení již bude vlastně zbytečná. Petici iniciativy ProAlt jednoznačně podporuji, ale obávám se, že v dnešním rozložení sil nemá moc šanci na úspěch. Vláda používá nástroj referenda značně účelově a to pouze když se jí to hodí. Vládní reformy bude radši protlačovat svoji většinou ve Sněmovně a to i přes odpor Senátu a značné části veřejnosti.

Na podzim budete obhajovat svůj mandát. Už víte, jakou kampaň zvolíte?

Stejně jako ve volbách v roce 2006 plánujeme kontaktní kampaň, zaměřenou na přímé oslovení voličů. Kandidát by měl jít mezi občany a nikoli na ně shlížet pouze z billboardů. Tímto způsobem jsem se snažil pracovat i po dobu svého mandátu. Domnívám se, že to je jeden z nejlepších způsobů, jak si udělat dobrý obrázek o názorech lidí, jejichž region zastupuji v Senátu.

Zároveň také aktivně komunikujete s občany přes naše stránky, což je uživateli-občany vnímáno velmi pozitivně. Mohu se zeptat i Vás, zda jste s naší službou spokojen a zda ji vnímáte jako přínosnou?

Se službou Parlamentních listů jsem doposud spokojen a vnímám ji jako částečně přínosnou (profil senátora ZDE).  
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…