Senátor to rozsekl: Netušil jsem, že ODS má teplé kmotry

23.03.2012 20:28

Jak současnou kauzu uniklých telefonních odposlechů Pavla Béma a Romana Janouška hodnotí bývalí významní členové ODS, kteří stranu v uplynulé době opustili z nespokojenosti s jejím směrováním? ParlamentníListy.cz požádaly o komentář poslance Michala Doktora a senátora Petra Pakostu. Ten si neodpustil narážku na přezdívky obou aktérů celé kauzy.

Senátor to rozsekl: Netušil jsem, že ODS má teplé kmotry
Foto: senat.cz
Popisek: Bývalý senátor Petr Pakosta

Poslanec Michal Doktor, který ODS opustil koncem loňského roku, uvedl, že občanské demokraty nehodlá častovat žádnými výtkami ani žádnými vzkazy. „Svou pozitivní energii jsem té značně věnoval dvacet jedna let. Negativní energií a negativními vzkazy ji také nehodlám častovat, neb si myslím, že to nehorší pro sebe dělá ona sama,“ je přesvědčen Doktor.

Nečas by se prý měl spíše rozhlédnout kolem sebe, ne volat Béma na kobereček

„Pozastavuji se nad morálním apelem Petra Nečase, který chce zvát Pavla Béma na koberec, aby si s ním nad takovými skutky vážně promluvil, když jiné členy vlády, ovládané lidmi ve svém okolí minimálně stejným způsobem, pro který je dnes mučen a trápen Pavel Bém, si zcela nedávno přizval do vlády,“ narážel nyní nezařazený poslanec na jmenování ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby.

Ohledně původu nahrávek a jejich použití Doktor zdůraznil, že tyto materiály musel mít v ruce už Mirek Topolánek, coby premiér. „Je nepochybné, že celá ta věc má nějakou historii, je nepochybné, že bohužel vznikla rukou institucí, řízenými státem, placeným českými daňovými poplatníky a byla zjevně dána k dispozici premiéru Topolánkovi, který ji zjevně zneužíval k mocenským bojům uvnitř ODS a teď s úlevou shledávám, že jsem s ním nestál na stejné straně sporu,“ doplnil pro redakci ParlamentníchListů.cz Michal Doktor.

Pakosta: Žádné překvapení. I proto jsem stranu opustil

Senátora Petra Pakostu, jež z ODS vystoupil letos v lednu, kauza nijak nepřekvapila. „Musím říct, že mě nijak nepřekvapuje, že taková věc existovala nebo existuje. Jen to dokresluje ten nihilismus, který v ODS byl, a to také bylo jedním z důvodů mého opuštění této strany,“ vysvětlil senátor.

„Ostatně i to výrazivo, z něhož je patrné, jak se pánové oslovovali, mi připadá poněkud pikantní. Navádí to člověka k úvahám o orientaci aktérů. Netušil jsem, že ODS má teplé kmotry,“ nemohl si Pakosta upřít narážku na tituly „Kolibřík“ či „Mazánek.“

Ty moje kotě

Jak dále senátor pro redakci ParlamentníchListů.cz uvedl, po dalším přemýšlení dospěl k závěru, že se ohledně obsahu celé kauzy v rámci jeho bývalé strany nejedná o nic výjimečného. „Situaci v ODS to jen velmi dokresluje. Bohužel jsem přesvědčen, že se nejedná o výjimku, ale o pravidlo. A pokud si mám tipnout, co s tím udělá vedení ODS, tak odhaduji, že s tím neudělá vůbec nic,“ předvídá Petr Pakosta.

Vzájemné oslovování se mezi Bémem a Janouškem během několika dnů téměř zlidovělo. Jak už bylo zmíněno, v jejich konverzaci se objevovala oslovení typu „Mazánku“, „Kolibříku,“ ale také například „ty moje kotě.“

Zákonodárci vystoupivší z ODS však nejsou jedinými, kdo se do kritiky pustil. Ve svém dopoledním vyjádření pro naši redakci svůj postoj k celé věci sdělil například poslanec a místopředseda pražských občanských demokratů Marek Benda. Ten v době vládnutí Pavla Béma v hlavním městě patřil k jeho opozici.

„Velmi nadstandardního vztahu pana Janouška k Pavlu Bémovi jsem si byl vědom ještě v dobách, kdy byl Pavel Bém oblíbencem novinářů, kteří ho dnes kritizují. Svůj boj v Praze za očistu radnice jsem úspěšně vybojoval již v uplynulých letech. Nyní se nehodlám zapojit do zpravodajských her pana Kmenty,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda pražské ODS Marek Benda.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…