Senátor za ČSSD: Karolíně Peake přeskočilo

14.12.2012 16:59

Prezident republiky Václav Klaus se pozastavil nad tím, že ministryně obrany Karolína Peake den po svém nástupu odvolala svého prvního náměstka, generála Vlastimila Picka. Podle Klause prý buď premiér Petr Nečas podvedl jeho, nebo Peake Nečase. Podle místopředsedy senátního Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavla Lebedy Karolíně Peake patrně přeskočilo.

Senátor za ČSSD: Karolíně Peake přeskočilo
Foto: LIDEM
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM – liberální demokraté Karolína Peake

„Za svého působení v příslušném senátním výboru generála Picka znám. Je to voják tělem i duší, excelentní diplomat, dokonalý profesionál. Buď Karolíně Peake přeskočilo a jako už mnohokrát porušila předchozí domluvy, nebo se pan generál otevřeně vyjádřil o možnostech spolupráce s touto političkou. Obě možnosti si dokážu představit. Každopádně zasadila svému rezortu těžkou ránu. Uvedla se se skvěle,“ komentoval věc pro ParlamentníListy.cz nestranický senátor zvolený za ČSSD Lebeda.

„S kritikou ze strany Václava Klause v tomto případě plně souhlasím. Odvolat bývalého náčelníka generálního štábu je podle mě nehoráznost. To, že byl prvním náměstkem ministra obrany generál Picek, bylo pro mě zárukou odborného řízení rezortu i přes to, že ministrem bude člověk dané problematiky neznalý,“ reagoval další místopředseda výboru Jaroslav Sykáček z ČSSD.

Nečas na Peake zvyšoval hlas

Ve čtvrtek Karolína Peake odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta. Po svém jmenování přitom tvrdila, že nechystá žádné velké personální změny.

„Rozhodnutím jsem nesmírně překvapen. Měl jsem mnoho otazníků nad jmenováním paní Peake, ale byl jsem předsedou vlády ubezpečen, že bude zajištěna kontinuita fungování ministerstva a že tuto kontinuitu bude zajišťovat první náměstek ministra Vlastimil Picek. Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní,“ uvedl Klaus pro Novinky.cz.

Premiér Petr Nečas později řekl, že ho Peake o svém kroku neinformovala a zkritizoval jí za to. Ta přiznala, že na ní zvyšoval hlas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…