Senátoři se vypravili do Brazílie a Kazachstánu

18.11.2013 14:41

Senátoři se tento týden vypravili do Brazílie a Kazachstánu. Jejich mise mají kromě politických jednání za cíl pomoci českým firmám uplatnit se v těchto regionech. Předsedu horní komory Milana Štěcha kvůli tomu při výjezdu do největšího jihoamerického státu doprovází podnikatelé v čele se zástupci Hospodářské komory ČR.

Senátoři se vypravili do Brazílie a Kazachstánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

"Zúčastní se česko-brazilského podnikatelského semináře a dalších akcí, které mají za cíl připravit podmínky pro další rozvoj hospodářské spolupráce obou zemí, zejména v oblastech jako jsou kosmonautika, vojenský letecký průmysl nebo strojírenství," uvedla senátní tisková tajemnice Eva Davidová.

Senátoři se mají sejít i s brazilským exprezidentem

Podnikatelé podle ní absolvují několik jednání se svými brazilskými protějšky a potenciálními partnery, a to v Sao Paulu, hlavním městě Brasílii a ve městě Vitoria.

"České podniky zahájily konkrétní spolupráci se svými brazilskými protějšky již po roce 1918, čili jednoznačně máme na co navázat," uvedl k misi viceprezident Hospodářské komory Josef Cílek. České firmy se podle něj v Brazílii zapsaly v oblasti energetiky, výstavby vodních elektráren či cementáren, v jednání je spolupráce při výrobě etanolu nebo biopaliv.

Senátoři se v rámci politických jednání mají sejít mimo jiné s brazilským exprezidentem Lulou da Silvou. "S ním je spojen výrazný hospodářský pokrok, jehož Brazílie v předchozím období dosáhla," uvedl k tomu Štěch.

Do Kazachstánu zamířili senátoři z hospodářského výboru v čele s místopředsedou horní komory Přemyslem Sobotkou. V rámci své mise mají kromě politických jednání na programu návštěvu kazašského Národního jaderného centra ve městě Kurčatov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…