Škromach chtěl zakopat sekeru s Dienstbierem. Naběhl si

15.06.2012 21:57

Nepříliš vstřícné vztahy mezi sociálně demokratickými senátory Zdeňkem Škromachem a Jiřím Dienstbierem se pokusil v pátek narovnat prvně jmenovaný. Škromach uvedl, že by rád viděl v čele středočeské sociální demokracie s pošramocenou pověstí právě Jiřího Dienstbiera, což ale technicky není možné.

Škromach chtěl zakopat sekeru s Dienstbierem. Naběhl si
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Na americký Den nezávislosti, tedy 4. července, budou středočeští sociální demokraté volit nové předsednictvo. To bylo po vypuknutí kauzy kolem obviněného poslance Davida Ratha tlačeno centrálním vedením strany k rezignaci, nicméně náporu odolalo až do čtvrtka, kdy funkci položil předseda buňky Richard Dolejš. Socialisté přikládají akci středočeského vedení velký význam, což dokládají slova samotného předsedy oranžových Bohuslava Sobotky, který po iniciaci volby odcházel ze zasedání Krajského výkonného výboru spokojen.

"Teď bude na středočeské organizaci, aby znovu provedla výběr těch nejlepších kandidátů pro krajské volby, abychom ve středních Čechách dosáhli co nejlepšího volebního výsledku," uvedl pro ČTK Sobotka.

Včerejší stimul uvítal také senátor Zdeněk Škromach, který v návaznosti na svém facebookovém profilu navrhl, že by bylo dobré, aby se novým  předsedou Středočechů stal člověk nezatížený minulostí a konkrétně pak jmenoval Jiřího Dienstbiera mladšího.

  

Dienstbier si prý Škromachovy výzvy cení, ačkoli je lichá. „To je sice od pana Škromacha velmi hezké, ale já jsem členem pražské ČSSD, nikoli středočeské, a jako takový se nemůžu ucházet o žádné funkce ve středočeské buňce. A přestup tam rozhodně nezvažuji,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Diestbier.

Jen pro Prahu

Oba pánové si na konci února vyměnili několik invektiv přes média. Roztržku způsobila internetová výzva, pod níž je podepsaných pět sociálních demokratů včetně Dienstbiera. Politici v ní poukazují na to, že v ČSSD "chřadne demokracie", že stranu ovládá jen několik málo vyvolených lidí, kteří si pro sebe soustředí moc, a mezi nimi a zbytkem členské základny zeje obří propast.

"Na jedné straně rozčarovaná členská základna – a na straně druhé stojí několik desítek lidí, kteří pevně drží politické otěže ve svých rukou. Na obvodu, na okrese, na kraji… A mezi naším vedením a až tak příliš často mlčící členskou základnou leží, bohužel, hluboký příkop," píše se ve výzvě, kterou uzavírá jasné poselství: "Přátelé, nebuďme jen mlčící členskou základnou – a vraťme demokracii zpět do naší strany!"

Exministr práce a sociálních věcí Škromach si vzal tuto výzvu, původně určenou jen pro pražskou odnož ČSSD, osobně a reagoval, že se jedná o urážku poctivých straníků.

Při volbě stranických kandidátů na prezidenta Škromach kritizoval, že jména nepřišla odspodu, tedy od členské základny, ale byla vedením "naordinována". Podle něj tento diktát částečně uškodil Janu Švejnarovi, který se nakonec rozešel se stranou ve zlém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…